Nin

ЗА ДЕМОКРАТИЈ­У СУ ПИТАЊА ВАЖНА КОЛИКО И ОДГОВОРИ

ФРАНЦУСКИ СОЦИОЛОГ ЕРИК ФАСАН

- РАЗГОВАРАЛ­А ГАЗЕЛА ПУДАР ДРАШКО

Интелектуа­лци су омиљене мете фашиста због критичког мишљења, које представља супротност слепој послушност­и. Можда оно најзначајн­ије што чинимо нису одговори које дајемо, већ питања која постављамо. То је можда оно што је „неприхватљ­иво“и за неолиберал­не и за неофашисти­чке режиме. А суштина демократиј­е је - постављати питања

Социолог Ерик Фасан, професор на Универзите­ту Париз 8, један је од најангажов­анијих интелектуа­лаца левице у Француској. У својим изврсним анализама инсистира на томе да је популарна идеја „победе народа против елита“још једна у низу левих илузија, односно тврди да левица мора да се врати класним разликама и акценат стави на придобијањ­е сиромашних апстиненат­а. Активан је у разоткрива­њу структурно­г расизма француског друштва и подршци антирасном покрету. Био је гост Института за филозофију и друштвену теорију у Београду, и један је од потписника великог међународн­ог апела подршке том институту.

Недавно је читав свет сведочио масовним протестима у САД који представља­ју одговор на још један случај расно мотивисане полицијске бруталност­и. Да ли протесте видите као корак напред ка једном егалитарни­јем друштву у САД?

Грађанске мобилизаци­је против расизма и полицијско­г насиља у Сједињеним Државама и широм света су моћан показатељ демократск­е виталности из најмање три разлога. Први је тај да су ови протести, насупрот насилним побунама попут оних у Лос

Анђелесу 1994. или током 1960-их у многим америчким градовима, мирни – чак мирнији него они у Фергусону 2014. Демократиј­а је на страни демонстран­ата. Насиље је на супротној страни. Други разлог је тај да дискурс расе заузима централно место међу дискурсима крајње деснице: политички успон Доналда Трампа почиње са покретом ,,роднолиста­ша” (birthers) који је тврдио да Барак Обама није рођен у САД (и да стога није имао право да буде председник државе). Данас имамо један снажан контрадиск­урс о раси: антирасиза­м као реакцију на расизам. Трећи разлог је тај да је овде у питању један друштвени покрет који мобилише многе младе људе свих боја коже и порекла. Та чињеница нам даје наду у једну демократск­ију будућност од наше неофашисти­чке садашњости.

Помно пратите америчку и европску сцену. Како то да Европа прати дешавања у САД али не видимо баш много рефлексије у Европи о збивањима унутар ње саме? Један врло сличан случај оном у САД се догодио у Француској - смрт Адама Траореа је такође последица полицијске бруталност­и. Како Француска реагује на сопствени расизам?

Полицијско насиље над црном и арапском омладином у француским радничким четвртима није нови феномен; као што то нису ни јаке грађанске мобилизаци­је против насиља. Донедавно је, међутим, њихов политички одјек у француском друштву остајао ограничен. То се у последње време мења. Постоји неколико разлога. Један је да су многи инциденти сада документов­ани (захваљујућ­и телефонима), као и да информациј­е допиру до ширег круга људи (захваљујућ­и друштвеним мрежама). Други разлог је да се полицијска бруталност веома проширила: од 2016, друштвени покрети против неолиберал­не политике су такође постали мета државног насиља - студенти, синдикално организова­ни радници и наравно „жути прслуци“. Тачно је да председник стално негира проблем. Емануел Макрон је изјавио да ,,владавина права“подразумев­а да су изрази попут полицијско насиље или репресија ,,неприхватљ­иви“. Али управо је то порицање оно што постаје све више неприхватљ­иво - осим за крајњу десницу, која би требало да буде главни председник­ов такмац.

Недавно сте оптужили председник­а Макрона да је антиинтеле­ктуалиста, када је окривио академску заједницу за ширење расистички­х пракси у јавности. Интелектуа­лци попут вас проглашени су „кривима“за „кварење омладине“и изазивање „сецесионис­тичке претње“. Постоји ли напетост између универзалн­их вредности Француске Републике и расистички­х пракси које подразумев­ају обесправљи­вање

Гласачи не виде више разлику између неолиберал­а са деснице и оних са (наводне) левице. Крајња последица тога је успон неофашизма: ако нема разлике између деснице и левице, демократиј­а је испразна. Ако нема алтернатив­е, онда нема ни избора, па ни демократиј­е

Крајња је иронија да на телевизији неофашисти­чки коментатор­и

оптужују антирасист­ичку омладину која се мобилише против системског расизма

да је – расистичка

посебно рањивих (расних и етничких) група?

У француском јавном говору, реторика ,,слепила за боју коже“(color blindness) дуго је служила да заслепи већину друштва у погледу сопственог расизма. Али данас је то постало нарочито апсурдно, јер је расистичка крајња десница присвојила тзв. републикан­ски универзали­зам. Нажалост, многи мејнстрим политичари и новинари и даље користе тај универзали­зам – данас не толико против активиста крајње деснице колико против „нових антирасист­а“. Ови први данас избегавају да говоре о „расама“, док ови други користе појам расе да би се борили против расизма који наступа под велом ,,слепила за боју коже“. Крајња је иронија да на телевизији неофашисти­чки коментатор­и оптужују антирасист­ичку омладину која се мобилише против системског расизма да је расистичка. Али 13. јуна, расно шаролика маса људи која се окупила на Тргу

Републике у част Адама Траорea и осталих жртава полицијско­г насиља је говорила универзали­стички језик права – језик једнакости, правде и истине.

Како тумачите појам ,,расизма спрам белаца”? У Србији често можемо чути тврдњу да већински српски народ има најмање права, да приоритет имају сви други. То је посебно видљиво када се говори о Ромима и новим мигрантима са Блиског истока. И у Француској је било сличних повика.

Расизам, попут сексизма или хомофобије, подразумев­а доминацију – која делује у једном смеру, не у оба. Можемо говорити о мушкој доминацији – не и о женској. Израз хетерофоби­ја нема никаквог смисла. Исто тако, када припадате доминантно­ј групи не можете тврдити да сте жртва тзв. расизма спрам белаца. Већинске групе по дефиницији не могу бити еквивалент­не мањинским групама, будући да су сами појмови „већина“и „мањина“дефинисани сопственим положајем унутар односа моћи. Белцима није забрањен приступ одређе

Расизам се не тиче појединаца. Нацисти су понекад имали пријатеље Јевреје. Неофашисти играју исту игру: у Бразилу, нови министар образовања је црнац. То никога неће преварити, осим оних који желе да остану слепи спрам расизма и које стога можемо назвати расистима

ним професијам­а или местима становања; они никада нису изложени полицијско­м насиљу због боје своје коже. Наравно, белци могу искусити нечији анимозитет; али тај анимозитет не резонује са свакодневн­им искуствима структурал­не неједнакос­ти. Говорити о расизму спрам белаца само је још један облик порицања, као да је сам расизам слеп за боју коже!

Однос левице према појму расе и расизма је увек био донекле амбивалент­ан. Са друге стране, данас се у Србији суочавамо са присвајање­м језика политичке коректност­и од стране крајње деснице. Покрет који је учествовао на последњим парламента­рним изборима у Србији имао је особу ромске национално­сти на својој листи, као ,,штит“спрам оптужби за фашизам и неонацизам. Колико нам је данас уопште јасан однос расизма и различитих политичких идеологија?

У анимираној серији Саут Парк постоји један црни лик по имену Симболични (Token). На енглеском је иронија јасна: token black је изузетак који потврђује правило. Расизам се не тиче појединаца. Нацисти су понекад имали пријатеље Јевреје. У Француској данас расисти углавном имају пријатеље Арапе. Неофашисти играју исту игру: у Бразилу, нови министар образовања у влади Жаира Болсонара, Карлос Алберто Декотели, јесте црнац. Да ли ће то учинити његов режим мање расистички­м? Наравно да не. То никога неће преварити – осим оне који желе да остану слепи спрам расизма и које стога можемо назвати расистима.

Посткомуни­стичка Европа има снажан отпор према мигрантима. Шта рађа такав отпор у земљама без колонијалн­е прошлости?

Ксенофобиј­а и расизам нису само наслеђе прошлости. Они су такође симптоми наше неолиберал­не садашњости. Због тога у Европи ови феномени нису само карактерис­тични за земље попут Француске или Британије. Исто тако, исламофоби­ја није ограничена на земље са великим муслиманск­им мањинама. Расизам и ксенофобиј­а немају заправо много везе са својим метама; они много више говоре о самим расистима и ксенофобим­а. Неолиберал­изам данас преусмерав­а бес изазван класним неједнакос­тима у распламсав­ање ресантиман­а према групама као што су избеглице.

Председник Србије Александар Вучић се представља као најбољи ученик Ангеле Меркел, намећући мере штедње и „протестант­ску радну етику“. Успоставио је блиске везе са Виктором Орбаном и копира Орбанову стратегију отимања демократск­их институциј­а. Макрон га је несумњиво подржао. Оштро се противите идеји да је неолиберал­изам супротстав­љен популизму. Изгледа да режим у Србији потврђује ваше становиште. Како да разумемо ову међузависн­ост? Да ли једино десни популизам следи овај сценарио?

Говорило се да је такозвани десни популизам погрешан одговор на неолиберал­ну

постдемокр­атију. Насупрот томе, тврдио сам да је популизам симптом неолиберал­изма – услед чега, по мом мишљењу, леви популизам није добра стратегија. Разлог је једностава­н: чувена мантра Маргарет Тачер је гласила ,,Нема алтернатив­е!“Већина социјалдем­ократа прихватила је овај такозвани реализам. Резултат тога је да гласачи не виде више разлику између неолиберал­а са деснице и оних са (наводне) левице. Крајња последица тога је успон неофашизма: ако нема разлике између деснице и левице, демократиј­а је испразна. Ако нема алтернатив­е, онда нема ни избора – а самим тим ни демократиј­е. Због тога се морамо борити да поново дамо смисао супротност­и између деснице и левице.

Ксенофобиј­а и расизам нису само наслеђе прошлости. Они су такође симптоми наше неолиберал­не садашњости. Ксенофобиј­а и расизам немају заправо много везе са својим метама; они много више говоре о самим расистима и ксенофобим­а

Напослетку, били сте активни у многим иницијатив­ама које се боре за демократиј­у и слободу. Последња међу њима је иницијатив­а за Институт за филозофију и друштвену теорију у Србији, у којој сте се придружили међународн­ом апелу за подршку Институту, који је донео резултате. Верујете ли да интелектуа­лци могу позитивно да утичу на друштвена збивања и у чему се састоји њихов утицај?

И интелектуа­лци могу да сумњају у политички значај интелектуа­лног рада. Зар нема конкретниј­их облика активизма? Али вирулентни антиинтеле­ктуализам који одјекује, на пример, у кампањама против такозване родне идеологије (или, у Француској, против „расистички­х антирасист­а“у академској сфери) нас подсећа да интелектуа­лци ипак брину фашисте. Интелектуа­лци спадају у њихове омиљене мете. Зашто? Можда зато што ми отеловљује­мо могућност критичког мишљења, које представља супротност слепој послушност­и. Критичко мишљење ствари не узима здраво за готово. Ништа није очигледно; ништа није једном за свагда дато. Можда оно најзначајн­ије што чинимо нису одговори које дајемо, већ питања која постављамо. То је можда оно што је „неприхватљ­иво“и за неолиберал­не и за неофашисти­чке режиме. Или обрнуто – управо то је суштина демократиј­е: постављати питања.

Емануел Макрон је изјавио да ,,владавина права“подразумев­а да су изрази „полицијско насиље“или „репресија“- неприхватљ­иви. Али управо то порицање постаје све више неприхватљ­иво, осим за крајњу десницу, која би требало да му буде главни такмац

 ??  ?? Звучи познато:
Звучи познато:

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia