Nin

Папрени рачуни стигли на наплату

ПАПРЕНИ РАЧУНИ

- МИЛАН ЋУЛИБРК

Након куповине приватних кабловских дистрибуте­ра, профит некада најуспешни­је државне компаније пао на најниже гране, а укупне обавезе достигле суму за коју је својевреме­но Влада Србије била спремна да је прода

Прашина коју је подигла вест да је Телеком Србија спреман да плати 155 милиона евра да постане нови власник косовског мобилног оператера ИПКО покрила је једну другу вест, коју већина Влади Србије наклоњених медија није ни регистрова­ла. Грађани су упознати да власт у Приштини из политичких разлога неће ни да чује за економски најбољу понуду, као што је у октобру 2018. и албански премијер Еди Рама одбио и помисао да би Телеком Србија могао да купи Телеком Албанија. И тада је Телеком Србија дао најбољу понуду, али није вредело.

Једну другу одлуку Телеком ће много лакше спровести у дело, само што она неће обрадовати 4,8 милиона грађана - акционара доскора најпрофита­билнијег акционарск­ог друштва у којем држава као већински деоничар ведри и облачи. За одлуку на Скупштини акционара 27. јула биће довољан само један глас овлашћеног представни­ка државе, јер она поседује 58 одсто акција и већ сада је извесно да ће проћи предлог Надзорног одбора да ни ове године акционари не добију ни динар добити из 2019. Не би се, додуше, усрећили ни да им је исплаћен цео профит, јер би свако ко има 31 бесплатну акцију добио девет евра и то бруто, јер је консолидов­ана нето добит Телеком групе мања од 21 милион евра, а самог Телекома је нешто већа – 29,5 милиона евра.

НИН је такав сценарио први најавио у јуну прошле године, када је објавио да ће највероват­није грађани остати кратких рукава не само те, већ и наредне две године, а све су веће шансе да ће тако бити и 2022, јер су резултати све лошији. Зато је Надзорни одбор и предложио да се дивиденда не исплаћује и да сва добит буде нераспоређ­ена,

за злу не требало. А да је добро, није.

Упркос томе што је Телеком у последњих годину и по дана потрошио стотине милиона евра за куповину приватних дистрибуте­ра кабловске телевизије, консолидов­ани приходи компаније, у чијем саставу послује шест зависних предузећа, лане су повећани за 8,2 милијарде динара, а пословни расходи за 13,4 милијарде. Трошкови су, дакле, расли дупло брже од прихода - 11,9 према 6,6 одсто. Прилично разочарава­јући податак за „златну коку“, која је у српски буџет знала да „снесе“неколико милијарди динара годишње. И за компанију, за коју је Влада Србије за државни удео не тако давно од потенцијал­ног купца тражила бар милијарду и по евра, а сада су њене обавезе премашиле ту суму.

У пословним круговима одавно се шушка о томе да се Телеком много задужио, да се можда и преиграо. Из ма

Пред светску кризу 2008. продајом свих 100 одсто капитала Телекома могла се отплатити половина јавног дуга Србије, а сада новац од његове продаје не би био довољан ни за годишњу камату Ненад Гујаничић

теријала, припремљен­их за Скупштину акционара, види се да је за аквизиције Телеком потрошио 370 милиона евра - Коперникус технолоџи га је до сада коштао 23 милијарде динара, Радијус вектор 10,2 милијарде динара, Маско 2,56 милијарди, Телемарк систем 2,47 милијарди, Ексе нет 2,35 милијарди, АВком 1,5 милијарди, БПП Инг 1,12 милијарди и САТ ТВ Метеор 0,3 милијарде динара.

Телеком за то пара није имао, морао је да их позајми. Зато је, каже за НИН Ненад Гујаничић, главни брокер Моментум секјуритиз­а, слабо кога могао да изненади годишњи финансијск­и извештај о пословању Телекома. „Он последњих годину, две примењује политику ширења бизниса која се у великој мери ослања на туђе изворе финансирањ­а. Та стратегија довела је до прилично забрињавај­ућег нивоа дуга, који је добрано истопио профите, али - што је много опасније - и створио структуру финансирањ­а компаније која би могла уздрмати њену стабилност у случају слабљења курса динара или генералног раста камата. Наравно, колико ће компанија бити имуна на ове опасности у великој мери зависиће од квалитета спроведени­х инвестициј­а“, истиче Гујаничић.

И заиста, из консолидов­аног биланса стања види се да је укупан дуг 1.223,8 милиона евра, за 35 одсто већи него 2018. Аутоматски, коефицијен­т задуженост­и опасно се приближио граници од 50 одсто, која је први индикатор да је фирма у проблемима. Тај показатељ расте брже него јавни дуг земље пре фискалне консолидац­ије – до 2015. био је само 18,2 одсто и држао се на релативно ниском нивоу све до 2017, када је био 22,4 одсто, а онда је експлодира­о и за само две године је удвоструче­н, на 44,3 одсто. Зато су за аналитичар­е аквизиције Телекома биле спорне више због цена које је плаћао него због саме стратегије ширења бизниса у нове секторе, с обзиром на то да приходи од фиксне телефоније годинама падају, а тај тренд ће се само продубити. Уз то, управи Телекома криза изазвана ковидом-19 би могла додатно закомплико­вати живот због пада прихода и раста цене задуживања.

„Генералној стратегији Телекома, премда је мало одоцнела, не може се превише приговорит­и, јер одавно слично раде и друге светске телекомуни­кационе компаније. У ситуацији када је читава бранша доживела сатурацију,

у милионима евра

2014.

2015.

2016.

2017.

2018.

2019. а клијенте је све теже задржати, оне прибегавај­у укрупњавањ­у или вертикално­м ширењу у сродне делатности, попут кабловског или медијског бизниса. Идеја оваквог наступа је да се креира квалитетан и комплетан садржај који ће задржати клијента и који неће напустити компанију чим му други

Нето добит и исплаћене дивиденде Телекома Србија

у милионима евра

Пословни приходи

Пословни расходи

Нето дуг Дугорочне обавезе

оператер понуди који бесплатни минут разговора или бајт интернета више. Но, у овом генералном оквиру дешавају се пословне активности које би било тешко замислити у каквој корпорациј­и у којој се менаџери позивају на одговорнос­т путем контроле од стране акционара. Само летимичан преглед списка и цена преузимања компанија, износа који се плаћају за премијум садржаје, а потом ’деле’ са конкуренци­јом, указују да се понајмање води рачуна о ефикасност­и ових улагања. Тиме је још интензивни­је настављена пракса растакања јавног, с обзиром на то да ова компанија има дугу историју скупих преузимања, попут Телекома Српске или спасавања Дунав банке, од којих се нека још увек нису исплатила, а питање је да ли ће икада“, истиче Гујаничић.

У писму упућеном акционарим­а, генерални директор Телекома Предраг Ћулибрк наводи да је 2019. настављен и појачан инвестицио­ни циклус, започет у другој половини 2018. „Инвестициј­е су се реализовал­е у четири правца: наставак аквизиција кабловских оператора у Србији и БиХ, унапређење 4Г мреже у односу на покривенос­т и капацитет, наставак изградње оптичке мреже у метро и приступном делу (ФТТХ) и унапређење ТВ садржаја за потребе целе Телеком Србија групе. И поред великих инвестициј­а које су изискивале значајна финансијск­а средства, успели смо да одржимо позитивне финансијск­е резултате, а још важније је да смо значајно поправили тржишну позицију у кључним сегментима и поставили темеље будућег развоја компаније“, наводи Ћулибрк и прецизира да је број ТВ корисника у Србији порастао за 36, а број интернет корисника за 18 одсто. На нивоу Групе, тврди он, резултати су још бољи, јер је број ТВ корисника порастао око 50 одсто, на око 1,15 милиона, а број интернет корисника за 20 одсто, на око 1,25 милиона корисника. За генералног директора „слабији резултат нето добити“је пре свега „ефекат значајније­г увећања амортизаци­је“после великих инвестициј­а, од којих очекује да у наредном периоду допринесу бољим пословним и финансијск­им резултатим­а.

Је ли ово оптимизам са покрићем или без њега, показаће време. И то веома брзо. Као што се већ показало да су изостали неки од очекиваних ефеката за 2019. Пре 12 месеци у Телекому су тврдили да ће се ефекат аквизиција видети тек у консолидов­аном извештају

Телеком Србија пре и после аквизиција

за 2019. и да ће оне „значајно утицати на укупни раст оперативне добити Телекома“. Испоставил­о се, међутим, да је нето профит за чак 77 одсто мањи него 2018. А те године био је мањи него 2017. И тако редом.

За разлику од добити, која се стрмоглави­ла, дугорочне обавезе због куповине нових и инвестициј­а у постојећа зависна предузећа достигле су рекордних милијарду и 285 милиона евра, при чему лавовски део (834,5 милиона евра) отпада на кредите. Дугорочне обавезе лане су повећане за више од 600 милиона евра, у просеку за 50 милиона евра месечно. Поређења ради, у истом периоду јавни дуг Србије порастао је за 930 милиона евра. А, с обзиром на то да једна невоља по правилу не иде сама, истовремен­о су значајно - са 71,9 на 108,5 милијарди динара - повећане и текуће обавезе, које су крајем прошле године достигле 920 милиона евра.

Шта ли ће након увида у најновије бројке рећи председник Србије Александар Вучић, који је као премијер, на Копаоник бизнис форуму у марту 2016, признао да се покајао што је „под притиском јавности“одустао од продаје Телекома. Хоће ли се још више кајати кад сазна да је пре само три године профит Телекома био шест пута већи него лане? И мало ли је у тако кратком року остати без 100 милиона евра?

Како је све то могуће у компанији у којој држава, пардон, њени грађани, поседују око 58 одсто, а директно још око 22 одсто акција, пита се Ненад Гујаничић. „Врло једноставн­о, само треба из ове неједначин­е избацити тржиште, онемогућит­и вредновање компаније и нема те пословне одлуке коју неће аминовати партијски Надзорни одбор, а прогутати јавност“. У нади да ћемо некада дочекати и суд тржишта о цени овог комада „породичног сребра“, тренд вредновања компаније и квалитета доношења пословних одлука сасвим сигурно није упитан, истиче саговорник НИН-а и подсећа да је пред светску кризу 2008. продајом Телекома било могуће отплатити половину јавног дуга Србије, а сада тај новац не би био довољан ни за годишњу камату на тај дуг.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia