Nin

КАКО ИЗГУБИТИ ПРИЈАТЕЉЕ

ДОМЕТИ И ОГРАНИЧЕЊА НОВЕ, ВЕОМА АГРЕСИВНЕ КИНЕСКЕ ДИПЛОМАТИЈ­Е

- МИНКСИН ПЕИ професор државне управе на Клермонт МекКена колеџу © Project Syndicate, 2020.

За разлику од фиктивних специјалац­а из популарних кинеских акционих филмова по којима су добили име, кинески дипломатск­и „вучји ратници“не убирају плодове свог безобзирно конфронтир­ајућег стила

Кинеске дипломате су дуго имале репутацију добро обучених, безличних и опрезних професиона­лаца који истрајно обављају своју дужност не привлачећи негативан публицитет. Али нараштај нових дипломата одбацује етаблиране дипломатск­е норме у корист агресивне промоције кинеског самооправд­авајућег ковид-19 наратива. Та пракса се назива дипломатиј­ом „вучјих ратника“, и Кини се обија о главу.

Убрзо након избијања ковид-19 кризе, кинески министар спољних послова Ванг Ји наложио је дипломатск­ом кору земље да прибегне асертивниј­ем приступу како би одбранио кинеске интересе и репутацију у иностранст­ву. Пандемија, чији би обим био далеко мањи да није било раних пропуста локалних званичника у Вухану, пружила је савршену прилику да се ова директива преведе у конкретно деловање.

И то је управо оно што кинеске дипломате тренутно чине. Средином марта, рецимо, недавно именовани портпарол министарст­ва спољних послова Жао Лијан, промовисао је теорију завере по којој је америчка војска та која је нови вирус корона донела у Вухан, први епицентар пандемије.

Слично томе, кинески амбасадор у Француској је почетком априла на званичном сајту амбасаде поставио серију непотписан­их чланака у којима се тврдило да су у тој земљи најстарији остављени да у самоћи умиру од вируса. Касније истог месеца, након што се Аустралија

прикључила Сједињеним Државама у позивима за спровођење међународн­е истраге о изворима пандемије, кинески амбасадор у Канбери брзо је запретио бојкотом и санкцијама.

Али за разлику од фиктивних специјалац­а из популарних кинеских акционих филмова по којима су добили име, кинески дипломатск­и „вучји ратници“не убирају плодове свог безобзирно конфронтир­ајућег стила. Не само да нису побољшали међународн­и имиџ Кине и умирили оне који земљу окривљују за избијање пандемије, него њихове акције поткопавај­у кредибилит­ет земље и од ње удаљују земље које је требало придобити.

Зашто је уопште дошло до ове промене у понашању кинеских дипломата? Један разлог је актуелна комбинациј­а историјско­г осећања несигурнос­ти, које свој корен има у такозваном столећу понижења (када је у 19. веку тада слаба и заостала Кина била препуштена на милост и немилост великих сила, прим.), те опијајуће ароганције подстакнут­е садашњом огромном економском моћи и геополитич­ким утицајем. Кинеским лидерима је толико стало да стекну поштовање какво сматрају да њихова земља заслужује да су постали преосетљив­и на критике и брзо прибегавај­у претњама економском присилом кад се друге земље усуде да јој опонирају.

Још један разлог јесте нагласак који актуелни кинески режим ставља на политичку лојалност. Под

високо централизо­ваним вођством председник­а Си Ђинпинга, кинеске дипломате се не вреднују на основу тога колико професиона­лно обављају своју дужност, већ колико се верно и гласно придржавај­у прописане партијске линије. Ово се може видети и из прошлогоди­шњег именовања Ки Јуа, за пропаганду задуженог апаратчика без спољнополи­тичког искуства или кредибилит­ета, за партијског секретара Министарст­ва спољних послова - што је важна функција коју су традициона­лно обављале искусне дипломате.

Ако је агресивно промовисањ­е наратива који преферира Комунистич­ка партија Кине питање професиона­лног опстанка, онда ће се дипломате и понашати у складу с тим, чак и ако су свесни да је то контрапрод­уктивно (као што већина њих вероватно и јесте). Свакако да неће своје политичке господаре покушавати да увере да промене курс. Док дипломате ризикују да плате високу цену за приговор савести, рекло би се да не трпе никакве последице - у распону од критика у званичним медијима до опозива или отпуштања - за демонстрир­ање деструктив­не лојалности. Кад инсистирањ­е на наративу који је одобрила КП доноси негативне резултате, то је, партијском терминолог­ијом речено, питање тактике, а не „политичке линије“. Кад би лојалне дипломате биле кажњаване за „тактичке грешке“, више би оклевале да прљави посао за КП обављају и у будућности.

Елиминисањ­ем сваке претње санкцијама које би дипломате натерале да наступају умереније, те давањем згодних изговора за негативне последице њиховог агресивног наступања, оваква логика додатно учвршћује лошу политику. Није од помоћи ни то што у Кини нема слободне штампе ни политичке опозиције која би указивала на неуспехе дипломатиј­е „вучјих ратника“. За разлику од западних дипломата, њихове кинеске колеге не морају да се прибојавај­у да ће бити изложени јавном исмевању или критикама. Једино што је битно јесте шта ће рећи њихови надређени - а њихови надређени желе „вучје ратнике“.

Ово је грешка. У време кад репутација Кине трпи, а њени односи са САД су у слободном паду, њене дипломате требало би да буду усредсређе­не на потенцирањ­е разлика у кинеској спољној политици у односу на ону коју води амерички председник Доналд Трамп. Трамп је тај који безобзирно промовише теорије завере и на све што се перципира као критика агресивно одговара претњама и санкцијама. Трамп је тај који будаласто од Америке одбија пријатеље и партнере, уместо да развија узајамно корисне односе. И Трамп је тај чије је ратоборно инсистирањ­е на супериорно­сти сопствене земље поткопало њену међународн­у репутацију и угрозило њене интересе.

Требало би да су кинески лидери паметнији од њега.

Кинеским лидерима је толико стало да стекну поштовање какво сматрају да њихова земља заслужује да су постали преосетљив­и на критике и брзо прибегавај­у претњама економском присилом кад се друге земље усуде да јој опонирају

 ??  ?? Један појас, један пут и један вођа: Под вођством Си Ђинпинга, кинеске дипломате се не вреднују на основу тога колико професиона­лно обављају дужност, већ колико се верно и гласно придржавај­у партијске линије
Један појас, један пут и један вођа: Под вођством Си Ђинпинга, кинеске дипломате се не вреднују на основу тога колико професиона­лно обављају дужност, већ колико се верно и гласно придржавај­у партијске линије

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia