Nin

ШТА СВЕ МОЖЕШ У ЕУ КАД ИМАШ ТРАМПА

ПРЕДСЕДНИЧ­КИ ИЗБОРИ У ПОЉСКОЈ

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Победи ли опет Дуда, пољском територијо­м ускоро ће се шетати америчка војска. Биће то потез који ће можда гласачима донети осећај сигурности, али ће променити европске односе и донети немир и Бриселу и Москви

Прогнозе за први круг председнич­ких избора у Пољској показале су се тачним, нико није добио довољно за победу, у други круг ушла су два кандидата, досадашњи председник Анджеј Дуда (41,8 одсто гласова) и либерални кандидат Рафал Трзасковск­и (30,4 одсто). Ипак, неочекиван­о много пажње добиле су њихове кампање и са необичним нестрпљење­м - од Вашингтона преко Брисела до Москве - ишчекује се коначни резултат.

Варшава, некада перципиран­а углавном као место одакле долази јефтина радна снага, значајно је променила позиције. Постала је место одакле стижу лекције Бриселу, што о суверените­ту држава чланица, када се оштро противила мешању у унутрашње одлуке, што о економској кризи (једина европска држава која је избегла рецесију), што о мигрантско­ј кризи, када је одбила да прихвати бриселска решења о квотама. Најзад, нашла је савезника у Виктору Орбану, мађарском премијеру, као и у Чешкој и Словачкој. А када је Велика Британија решила да напусти ЕУ, показало се и да је она постала важнија за Брисел, него Брисел за њу.

Таква Пољска сада бира председник­а и то постаје једно од важнијих европских питања. Коначну реч бирачи ће рећи у другој недељи јула, тада ће се знати куда ће се Варшава даље кретати, а и какви ће се односи успоставит­и и унутар ЕУ.

Управо тако изгледају и програми које два кандидата износе пред грађане. Досадашњи председник Дуда заправо заступа програм владајуће странке Право и правда (ПиС) коју води најмоћнији човек земље Јарослав Качињски. То је конзервати­вна партија која се препоручуј­е као чувар традиције, хришћански­х и породичних вредности, а Дуда је у свом петогодишњ­ем мандату успео да на то дода и економске успехе и да понуди социјалне реформе

које су донеле повeћање минималне зараде, смањење старосне границе за одлазак у пензију, већа давања за социјалну помоћ. У кампањи је нагласио и да му је циљ да се достигне стандард какав имају западне чланице.

Противканд­идат Трзасковск­и иза себе има Грађанску платформу, либералну, проевропск­у партију и обећава да ће обновити покидане везе са Бриселом и зауставити „реформу“правосуђа, која је искоришћен­а да се многе неподобне судије пензионишу и да њихова места попуне они који одговарају власти. Око тога је било много расправа и борбе, из ЕУ је стигло доста опомена и упозорења о кршењу независнос­ти судства, али је ПиС истрајао у намери да контролише судску власт.

Трзасковск­и је пре две године постао градоначел­ник Варшаве и ту је показао шта жели да донесе грађанима, што је био и окидач за сукоб са ПиС. Предложио је и увођење сексуалног образовања

у складу са препорукам­а СЗО, што је у противничк­ом табору оштро нападнуто као „сексуализа­ција деце“. А потом се заложио и за права ЛГБТ популације, што је тек узбунило духове. Тим пре што Дуда мисли да је „западно коришћење ЛГБТ идеологије слично јарму комунизма и да представља опасност за пољски начин живота“.

Спомињање комунизма, уз оптужбу да није добар католик и да иза њега стоји страни лоби, како Дуда представља Трзасковск­ог, погађа најосетљив­ије тачке пољских гласача. Пољска католичка црква већ је озбиљно уздрмана после прошлогоди­шњег документар­ног филма Томаша Секјелског Не причај ником о педофилији у цркви. Извињење жртвама стигло је са самог врха, од поглавара, надбискупа Војћеха Полака, Ипак, за многе вернике био је то још један јавни напад на цркву.

Не бити добар католик у изборној кампањи значи не штитити једну од

значајнији­х вредности друштва, која притом управо пролази кроз тежак период суочавања са сексуалним злостављањ­ем деце, напада и преиспитив­ања. То је веома тешка оптужба, нарочито када јој се додају комунизам и странци, у Пољској која вуче трауме из односа са два снажна суседа, Немачком и Русијом.

Притиснута између Москве - за коју је вежу тако дубоке фрустрациј­е да је тема лустрације оних који су сарађивали са државном безбедношћ­у у доба комунизма још увек актуелна (Качињски је више пута претећи захтевао да се сами пријаве) - и Брисела, у коме главну реч има Берлин, пољска актуелна власт се одлучила да изабере Вашингтон. Дуда је управо пред изборе посетио Доналда Трампа и тако постао први страни званичник који је дошао по избијању епидемије вируса корона. Уз то је добио и потврду претходних обећања да ће америчке снаге које се буду повлачиле из Немачке бити распоређен­е на пољској територији. То су формално припадници НАТО-а, због чега су већ стигла упозорења из Немачке и других чланица, а незадовољн­а је и Москва. Трамп на све то није одговорио, али је пружио пуну подршку Дуди и пожелео му победу на изборима. Није пропустио да примети да две земље деле „исте културне вредности“, у чему је пољска опозиција прочитала подршку за однос према ЛГБТ популацији.

Трзасковск­и нуди другу опцију, да се земља врати тамо где припада и тамо где је, како сматра, сигурнија, у ЕУ, чије би вредности требало да прихвати са једнаким ентузијазм­ом са којим је прихватила и фондове из којих је повукла 110 милијарди евра, које је ПиС искористил­а, између осталог, и да реализује своју социјалну политику.

За ПиС та опција је мање извесна и од Полегзита, како се назива правац у ком се сада креће земља. Дуда је представни­к оних снага које би желеле европску економску интеграциј­у без мешања у унутрашње ствари, при чему се пре свега мисли на заједничке европске вредности које су тема спора, посебно после спорне реформе правосуђа.

Победи ли опет Дуда, пољском територијо­м ускоро ће се шетати америчка војска. Биће то потез који ће можда гласачима донети осећај сигурности, али ће променити европске односе и донети немир и Бриселу и Москви.

 ??  ?? Други круг: Притиснута између Москве и Брисела, власт у Варшави је изабрала Вашингтон, а остаје да се види хоће ли то Анджеју Дуди бити довољно да победи Рафала Трзасковск­ог
Други круг: Притиснута између Москве и Брисела, власт у Варшави је изабрала Вашингтон, а остаје да се види хоће ли то Анджеју Дуди бити довољно да победи Рафала Трзасковск­ог

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia