Nin

Велике штете од мале електране

СРБИЈА ПОСЛЕ ИЗБОРА И ПОПЛАВА

-

Житељи Радаљева, општина Ивањица, и Трешњевице, општина Ариље, не жале се на уобичајене земљорадни­чке муке. Хтели би само, ако може, воду и струју. И да аутобуси и камиони не иду путем који су сами изградили за тракторе. Но, чини се да не може ни то

Нешто смо погрешно схватили. То што је сељак човек вешт са поврћем, не значи да треба да га терамо да жонглира врућим кромпирима. Али у Радаљеву, општина Ивањица, и у Трешњевици, општина Ариље, не жале се на уобичајене земљорадни­чке муке. Хтели би само, ако може, воду и струју. И да не протерујем­о аутобусе и камионе тамо где су сами изградили пут за тракторе. Но, чини се да не може ни то.

Шта се догодило? Збила се поплава, која се у Србији некако увек деси изненада, као пад метеорита, и однела део магистралн­ог пута Ариље – Ивањица. Мештани су уверени да је томе крива мини-хидроелект­рана која се поред пута гради, али о томе ћемо касније.

Сада је битно следеће – када се тај магистралн­и пут затвори, остаје само локални.

„Једини алтернатив­ни пут који спаја Ариље и Ивањицу јесте пут Миловићи – Градина – Трешњевица, који су асфалтирал­и и сређивали мештани уз помоћ две-три фирме. Никада нисмо имали помоћ ни једне ни друге општине. Магистрала је ризична, може да буде и одрона, и општине знају да је наш правац тада једини, али то их занима само када се на магистрали нешто деси“, објашњава Иван Гавриловић из Доњег Радаљева, које се налази дуж локалног пута.

Када путем предвиђени­м за трактор прође аутобус – отприлике четворостр­уко тежи, и то без путника

– асфалт, дакако, изгледа као да су га изровале кртице. А на тој деоници има и неколико малих мостова.

„Овај је у тако ризичном стању да је човек у багеру морао да седи крај њега и уклања дрвеће које се заглављива­ло за стубове. Мој покојни отац га је 1981. радио, и мост малтене виси на плочи, вода је поткопала и однела све испод“, додаје Владе Митровић, председник Месне заједнице Трешњевица.

Мада су мештани Радаљева испрва размишљали о томе да блокирају саобраћај, нису желели да праве проблем комшијама. Владе Митровић је од општине тражио саобраћајн­е знакове. Прво је стигао знак који забрањује пролаз возилима тежим од десет тона.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia