Nin

Силеџије, лопови и лажови

- Милан Ћулибрк

Прошле недеље Милутина Јеличића Јутку суд је казнио затвором од три месеца због сексуалног узнемирава­ња бивше сараднице Марије Лукић. Пре тога полиција дуго није успевала да бившег председник­а Општине Брус приведе у судницу. Пронашли су га тек након што је изгубио на локалним изборима. Хм, да је на њима победио, можда ни на суду не би изгубио. Да је читао Алан Форда знао би да „ако каниш побиједити, не смијеш изгубити“.

За разлику од Јутке, у затвору су експресно завршили неки учесници уличних протеста против власти. И не би проблем био да је полиција ухапсила, а суд казнио оне који су полицију гађали каменицама и флашама и уништавали јавну и приватну имовину. Не, неким чудом они им углавном нису били занимљиви. А ко зна, можда су само одраније познати органима гоњења. Па их зато нису ни гонили.

У затвору су завршили и неки који су хтели мирно да искажу незадовољс­тво, јер их је власт толико слудела и изнервирал­а да су, свесни опасности од ковида-19, били спремнији да ризикују здравље него да ћутке посматрају како их праве комплетним идиотима. Тим пре што не спадају у ону врсту комплетних идиота које ће шеф једног дана унапредити у министра финансија или бар оставити на позицији заменика градоначел­ника који ће, док формални градоначел­ник прави кућице за птице, моћи да ружи и руши Београд, без страха да ће и он одговарати за хаос који оставља за собом.

Без намере да браним оне који су се огрешили о закон, питам се да ли се и власт огрешила о законе и Устав. И ко је први почео? При томе ми пред очима игра записник са бирачког места број 4 у Пожеги, на којем је гласало 327 бирача, а СНС је добио 361 глас! Јесу избори на том месту поновљени, али шта је било у главама 13 чланова бирачког одбора док су потписивал­и записник у коме пише да има 308 важећих листића, а да све листе имају 572 гласа? Биће да су се и они водили логиком свог шефа, па шта? Ако их и ухвате, избори ће се поновити. А ако не ухвате, ником ништа. Их, ко зна колико у оним џаковима у РИК-у има сличних „бисера“.

Питам се и шта ли би Александар Вучић одговорио ономе ко му каже да је „и међу демонстран­тима било оних који су дошли само да направе неред, али да су за сукоб демонстран­ата и полиције најодговор­нији председник и министар полиције“? И шта би му рекао када би сазнао да је те речи изговорио лично Вучић, након сукоба полиције и присталица СРС 2008. током протеста због хапшења Радована Караџића? Само што је Вучић тада мислио на Бориса Тадића и Ивицу Дачића. Бившег министра полиције, сада шефа дипломатиј­е баш је потерао малер, јер док чека да га Вучић поново позове у владу, неки од чланова СПС-а подржали су протесте, па им је Дачић брже-боље показао црвени картон. Авај, касно, јер је видно изнервиран критикама људи блиских СПС-у, Вучић јавно оптужио Срђана Станковића, саветника министра за заштиту животне средине Горана Тривана, да се раније није бунио, јер је од државе добио пола милиона евра!

Ако систем у Србији тако функциониш­е, онда је ситуација много гора него што страхују и највећи песимисти. То значи да неко тамо на Андрићевом венцу или у Немањиној 11 наше паре дели капом и шаком, како му се ћефне. Уосталом, чак и ако је плата саветника била дупло већа од министарск­е, за четири године није могао да заради више од 100.000 евра. Зато, ако уопште говори истину, Вучић нам је остао дужан и објашњење због чега је саветнику једног министра исплаћено додатних 400.000 евра. Ово питање захтева јасан одговор, јер то нису Вучићеве, већ паре свих пореских обвезника. Да бар знамо да ли нас власт поткрада или само лаже. Мада, не зна се шта је горе. Ако нам је Вучић, у налету беса, рекао истину, питам се колико још има таквих саветника и колико нас они коштају? Ако, пак, није тачно да је саветник министра Тривана од „државе“добио 500.000 евра, да ли би требало да сви гледамо у пасуљ да бисмо знали када председник државе говори истину, а када не? Да ли се тако гради поверење? И како сада још тужније звуче речи премијерке Ане Брнабић да она и Вучић од 2014. раде на јачању институциј­а у интересу грађана.

Шта тек рећи за власт која као крунски доказ за тврдњу да су у протесте умешане и стране службе наводи да је код једног „агента“пронађена Морзеова азбука. Тачно знају с ким имају посла, па су нам послали неког приправник­а, који још ни азбуку није савладао.

Ако је тачно то што Вучић тврди онда би требало да објасни зашто је саветнику једног министра држава исплатила 500.000 евра наших пара. Да бар знамо да ли нас власт поткрада или само лаже. Мада, не зна се шта је горе

 ??  ?? Главни и одговорни уредник
Главни и одговорни уредник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia