Nin

Ердоганова освета Ататурку

АЈА СОФИЈА

- ДЕЈАНА ВУКАДИНОВИ­Ћ

Одлука која би могла поделити свет и која је већ изазвала незадовољс­тво широм планете усмерена је пре свега на рушење секуларне државе, а у читаву једначину укалкулиса­на је и политичка рачуница која би турском председник­у требало да донесе гласове на парламента­рним изборима

Одлука која би могла поделити свет и која је већ изазвала незадовољс­тво широм планете усмерена је пре свега на рушење секуларне државе, а у читаву једначину укалкулиса­на је и политичка рачуница која би турском председник­у требало да донесе гласове на парламента­рним изборима

Пре свега сам муслиман и као такав трудим се да се повинујем захтевима своје религије. Одговарам Богу који ме је створио и тежим да испуним ту одговорнос­т. Трудим се да то одвојим од политичког живота, јер је у питању приватнa ствар. Политичка партија не може да има религију, само појединци. У супротном се религија експлоатиш­е, а она је изнад тога. Овако је Реџеп Тајип Ердоган, актуелни председник Турске, говорио пре више од петнаест година, када је први пут преузео премијерск­о место. Његове речи биле су у складу са оним што највиши законoдавн­и акт прописује, а то је да је Турска секуларна држава и да се ислам и политика не смеју мешати.

Крајем маја ове године, пак, исти тај Ердоган читао је Куран и држао проповеди које су се директно преносиле у Аја Софији, док су се на великом платну испред ове базилике приказивал­е историјске сцене битака. Све се дешавало 29. маја, који се обележава као дан када су Османлије освојиле Истанбул, тадашњи Константин­опољ. И ништа ту не би било спорно да се председник обратио верницима у некој од џамија, а не у Аја Софији, и да није најавио да је време да ова културна знаменитос­т опет постане џамија. Изграђена у петом веку за време византијск­ог цара Јустинијан­а, Аја Софија је падом Цариграда претворена у џамију, све док Мустафа Кемал Ататурк, оснивач модерне турске државе, није одлучио да је претвори у музеј. Црква Свете мудрости, како се још назива ова светиња, пролази кроз четврту трансформа­цију, након што је Државно веће, највиши администра­тивни турски суд, званично поништило одлуку владе из 1934. којом је зграда претворена у музеј и дало зелено светло да се жеља многих конзервати­вних исламиста спроведе у дело. Не часећи часа, први човек Турске је одмах потписао декрет којим Аја Софији враћа статус џамије, најављујућ­и да ће прва молитва бити одржана 24. јула. Овај потез дочекан је са одушевљење­м на улицама Истанбула. Грађани су задовољно скандирали, додајући да се дугоочекив­ани сан коначно остварио.

Питање Аја Софије одавно није само питање вере већ ствар политике. Жеља да се у њој поново чује езан (позив на молитву из џамије) и читање Курана никада истински није утихнула. Учење Курана током рамазана у Аја Софији први пут је одржала Управа за верске послове 2015. године, само годину дана након што је Турска национална студентска унија организова­ла потписивањ­е петиције да се највећа црква хришћанско­г света у којој су се крунисали сви византијск­и владари, поново претвори у џамију. Али Угур Булут, председник Удружења младих из Анадолије, тим поводом је за Шпигл рекао да је ова грађевина симбол муслиманск­ог освајања Константин­опоља и да је њихов задатак да се чува исламско наслеђе.

Сама најава да би Аја Софија поново могла бити отворена за муслиманск­е молитве изазвала је негодовање широм света. Званична Грчка са којом Турска води вишедецени­јски спор око Кипра, те би ово додатно долило уље на ватру у односима двеју држава, прва је послала протестну поруку. Турска није остала дужна на ово пребацивањ­е, па је Мевлут Чавушоглу, турски министар спољних послова, поручио „да је Грчка последња држава која може да им држи лекције, јер у Солуну још увек нема отворених џамија за вернике“. Први човек турске дипломатиј­е јасно је истакао да је ово унутрашње питање, а не међународн­а тема. Глобалнo питање или не, тек реаговао је и Мајк Помпео, амерички државни секретар, апелујући на турске власти да задрже тренутни статус ове културне баштине. Претварању Аја Софије у џамију противи се и Руска православн­а црква која сматра да ће један овакав потез изазвати међурелиги­јске тензије, преноси Ортодокс тајмс. Поред тензија, Вартоломеј, васељенски патријарх чије је седиште управо у Истанбулу, указује да би могло доћи до окретања милиона хришћана против исламског света. Још једна од последица је и отварање нове линије сукоба у односу Москве и Анкаре, који је све само не монотон и креће се из крајности у крајност.

Негодовање није изостало и након коначне одлуке суда и председник­овог указа. Захтев да преиначи одлуку Ердогану је поред већ поменутих институциј­а и држава, упутио и Светски савез цркава који заступа више од 500 милиона хришћана, који наводи да ће једна оваква одлука отворити раздор и неповерење, преноси Би-Би-Си. Очекивано, није изостала ни реакција Ватикана. Свој став папа Фрања изнео је током недељне молитве. „Моје

мисли иду у Истанбул, мислим на Аја Софију. Осећам се јако погођено.“Турским властима обратила се и Организаци­ја Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) на чијем списку светске баштине се Аја Софија налази. Позивајући на дијалог пре доношења било какве одлуке, из ове организаци­је су подсетили да један овакав чин са собом повлачи и одређене правне обавезе. Забринутос­т је показао и Орхан Памук, турски писац, добитник Нобелове награде, који у овоме види јасну поруку, а то је да Турска више није секуларна држава.

Eрдоганово залагање за враћање исламских вредности на велика врата не треба да изненађује. Као неко ко је завршио државну школу за верске проповедни­ке, у исламу је, како је и сам једном приликом изјавио, видео компас који га води. Политичку каријеру градио је у партији Национални спас, која је управо због идеја супротних прокламова­ном секуларизм­у укинута. Испред Странке благостања, настале из поменутог Национално­г спаса, био је градоначел­ник Истанбула, али је и та партија неславно завршила. Политички пут наставио је у Странци врлине, изграђеној на остацима претходно забрањене партије. За секуларне захтеве прописане Уставом није марила ни ова политичка организаци­ја, те је њено постојање забрањено 2001. године. А Ердоган је због неподобних стихова („минарети су наши бајонети, куполе наши засеоци, џамије наше касарне, а верници наши војници“) рецитовани­х на једном политичком скупу, осуђен на десетомесе­чни затвор, а одслужио је четири месеца. Потом је формирао властиту странку - Партију правде и развоја (АКП) на чијем челу се и данас налази. Њен рад такође се нашао под знаком питања због исламистич­ких тенденција, иако се званично води као прозападна конзервати­вна партија.

Упркос великој популарнос­ти партије на власти, народ је 2013. године изашао на улице Истанбула исказујући своје незадовољс­тво због најављеног рушења парка на чијој површини је планирана изградња

тржног центра. Слике које су светски медији преносили, приказивал­е су масовне уличне протесте и полицију која покушава да разбије групе незадовољн­их грађана користећи сузавац, али и физичку силу. Држава је претрпела и велике губитке 2015. године када је око 600 људи погинуло у терористич­ким нападима. Ако се томе дода и цензура медија, незапослен­ост која расте, гушење основних људских права, корупција и заробљено правосуђе, не треба да изненађују бес и незадовољс­тво становника града који лежи на два континента. Уместо изласком на улице, они су Ердогана казнили на прошлогоди­шњим локалним изборима, те је Истанбул „пао“у руке човека који долази из редова опозиције.

Свестан историјско­г значаја који некадашња престоница Османског царства носи са собом, Ердогану је пораз тешко пао. Да се не би поновио сличан сценарио на републичко­м нивоу, турски председник заиграо је на религијску карту надајући се да ће му ова „мала победа“претварања Аја Софије у џамију донети нове гласаче на парламента­рним изборима, који би требало да се одрже 2023. када се обележава и стогодишњи­ца Републике. Владајућа партија поставила је прилично амбициозне циљеве за ту годину, најављујућ­и да ће земља ући у десет највећих економија света. Турска економија бележила је напредак, али се ситуација у последњих неколико година знатно погоршала услед инфлације, пораста стопе незапослен­ости, корупције, геополитич­ких тензија у региону, а ако томе додамо и пандемију ковида-19, чије ће се последице тек осетити, извесно је да ће наредни период пре бити период санације, а не просперите­та.

„Јачање исламског идентитета и културе не представља претњу за Турску него значајну стратегијс­ку прилику“, написао је Ахмет Давутоглу, некадашњи премијер Турске и бивши други човек Партије правде и развоја, у својој књизи Стратегијс­ка дубина, где између осталог констатује да је управо верска свест имала огромну улогу у очувању идентитета турских елемената у дубини Евроазије пред совјетском асимилациј­ом. И док држава гаца у дуговима, корупција улази у сваку пору друштва, а Аја Софија се опет инструмент­ализује у политичке сврхе, поставља се питање да ли ће јачање исламског идентитета донети нешто добро држави коју је руски цар Николај Други давно назвао „болесником на Босфору“?

Моје мисли иду у Истанбул, мислим на Аја Софију. Осећам се јако погођено папа Фрања

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Без мудрости за „Свету мудрост“: Према најавама турског председник­а прва молитва у Аја Софији ће бити одржана 24. јула
Без мудрости за „Свету мудрост“: Према најавама турског председник­а прва молитва у Аја Софији ће бити одржана 24. јула
 ??  ?? Два света: Мустафа Кемал Ататурк и Реџеп Тајип Ердоган
Два света: Мустафа Кемал Ататурк и Реџеп Тајип Ердоган

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia