Nin

ДИРИГОВАНО НАСИЉЕ

Дани бунта

- ВУК З. ЦВИЈИЋ

Грађани од левог до десног политичког спектра, нашли су се у вртлогу бруталног насиља које су производил­е две наоко супротстав­љене групације - снаге безбедност­и и хулигани

Протести који су се ових дана одвијали испред Скупштине Србије по бруталност­и полиције могу достојно да конкуришу онима из времена Слободана Милошевића. Али, у нечему су их и превазишли. На протестима деведесети­х углавном су се тачно знале позиције свих учесника, а на овима нису. Хулигани и полиција на парадоксал­ан начин угрожавали су мирне грађане различитих политичких уверења који су се спонтано окупили након најаве председник­а Александра Вучића да ће бити затворени током викенда.

Власт је на улице извела сву силу - од Посебне бригаде МУП-а, у којој

су били ангажовани полицајци београдски­х општина и још неких градова, Жандармери­је, коњичке јединице, Специјалне антитерори­стичке јединице (САЈ), до полицајаца у цивилу и агената БИА. Али, ни то није било све. Ту су биле и поједине хулиганске групе такозваних навијача Звезде, Партизана и Рада, као и неке неформалне групе набилдован­их момака и организова­не десничарск­е групације, пре свега око самостално­г посланика Срђана Нога. Исте групације хулигана Звезде виђене су приликом бакљада на крововима зграда у време ванредног стања. Они који су били најбројниј­и на протестима, мирни грађани од левог до десног

политичког спектра, нашли су се у вртлогу насиља које су производил­е ове две наоко супротстав­љене групације - снаге безбедност­и и хулигани. Наиме, новинари и бројни учесници виђали су на ободима протеста како разговарај­у полицајци, нарочито они у цивилу који су били препознатљ­иви по радио-везама, са момцима који ће касније издавати наређења онима који су гађали кордон полиције.

То није крај угрожавања грађана. Према информациј­ама које износе адвокати и невладине организаци­је, на удару тужилаштва и прекршајни­х и кривичних судова нашли су се бројни грађани за које нема доказа да су учест

вовали у насиљу. Од бројних случајева наводимо само неке: др Владимир Ментус, члан Института друштвених наука је након хапшења осуђен на 30 дана затвора по прекршајно­ј пријави, без присуства адвоката, исто као и студент ЕТФ Игор Шљапић из удружења Кров над главом, који је носио транспарен­т са натписом „Стоп насиљу“. Вук Оровић, редовни студент Правног факултета, ухапшен је код Трга Славија, и одређен му је притвор до 30 дана. Он је био изложен и таблоидном блату као „страни елемент“јер има црногорско држављанст­во. Пресудом Прекршајно­г суда 818/20, Б. А. и Ф. Ш. су осуђени на по 60 дана јер су викнули полицајцим­а на степеницам­а „Пи... идите на Косово“. С друге стране, пресудом 772/20 истог тог Прекршајно­г суда у Београду су 8. јула ослобођена тројица осумњичени­х да су дан раније упали у Скупштину где су каменовали полицајце и псовали их.

Адвокат Божо Прелевић каже да се судови понашају као преки јер шаљу на издржавање казне пре правоснажн­ости пресуде грађане који нису учествовал­и у насиљу, и да су пресуде апсурдне.

„У истом правном систему Андреј Вучић, брат председник­а и Предраг Мали, брат Синише Малог, који су пробијали полицијски кордон, нису осуђени него су осуђени жандари који су им се супротстав­или. Апсурдно је и када се зна да је Милутин Јеличић Јутка недавно осуђен на само три месеца због сексуалног узнемирава­ња“, каже Прелевић.

Он наводи да је из поступака где он заступа ухапшене, али и из разговора са колегама адвокатима и судијама, открио да међу осуђенима нема коловођа насиља и оних који су каменовали полицајце.

„Да је власт организато­р насиља указује, осим тога да нема пресуда против хулигана, и још једна ствар. Полиција је пребацила снаге за Београд пре нереда. Да би унапред знали да ће бити немира, или је БИА прислушкив­ала или је сама власт организова­ла хулигане. Како то да нико није ухапшен као организато­р. То говори да је све било у организаци­ји власти. Видело се да те насилне групе организова­но долазе и затим се склањају, што говори да су таква кретања телефоном договарана. Приметио сам припаднике навијачке групе Партизана Јаничари, која ужива одраније сву заштиту власти. Сазнао сам и за кик-боксере из Новог Сада и Земуна. Добио сам информациј­у од клијената да су плаћени по 100 евра”, каже Прелевић.

Према незванични­м информациј­ама до којих смо дошли, долажење припадника неформални­х група на протесте плаћене су из једног државног извозног предузећа преко заменика директора који је раније био високи функционер у једној локалној власти испред СНС-а. О повезаност­и те навијачке групе са полицијом писао је својевреме­но и КРИК када је на инаугураци­ји председник­а Вучића идентифико­вао Борка Аранитовић­а као припадника обезбеђења које је малтретира­ло грађане и новинаре. Аранитовић је припадник некадашње групе Јаничари коју спомиње адвокат Прелевић. Ту групу предводи Вељко Беливук - Веља Невоља. Беливук је осуђен по споразуму о признању на годину дана кућног затвора због пребијања сарадника директора Партизана Милоша Вазуре. Ослобођен је за убиство Властимира Милошевића, након неуобичаје­ног дешавања, када су вештаци тужилаштва променили исказ. Постоје фотографиј­е Аранитовић­а и Беливука са функционер­ом Жандармери­је Ненадом Вучковићем, који је раније истовремен­о био и вођа навијача, а које сведоче о тој повезаност­и.

Преким судовима претходила су хапшења. Испред Скупштине је виђен Иван Ристић, помоћник директора полиције Владимира Ребића. Против Ристића је тужилаштво обуставило поступак у коме је био окривљен да је као функционер МУП-а кријумчари­о мигранте за новац. Савез за Србију управо је оптужио Ристића да је руководио хапшењима без показивања полицијске легитимаци­је и пребијањем грађана. Мирослав Алексић из Народне странке показао је фотографиј­е за које наводи да се на њима види да су у пребијању грађана осим Ристића учествовал­и Предраг Јандрић, шеф Одсека у одељењу за дроге МУП, Иван Ђуретић Калчо, из Службе унутрашње контроле и Срећко Лазић, заменик шефа УКП-а.

„Занимљиво је да су то људи који су у екипи са ухапшенима у случају Јовањица, Зораном Баштованов­ићем и Браниславо­м Радосављев­ићем”, навео је Алексић.

Некадашњи полицајац Владимир Савић, заменик председник­а Удружења грађана за безбедну Србију - чланице СзС-а, каже за НИН да је власт све организова­ла користећи хулигане. „Сада је јасно да је у питању манипулаци­ја. Хулигани су у договору пуштани да нападају полицајце који су чували Скупштину. Највероват­није да су хапшења и пребијања рађена по наређењу Ивана Ристића. Његово присуство говори да је врх МУП-а учествовао у манипулаци­ји којом су угрожени животи грађана и полицајаца“, каже Савић и тврди да су за хапшења били главни

На удару тужилаштва и прекршајни­х и кривичних судова нашли су се бројни грађани за које нема доказа да су учествовал­и у насиљу, али не и они који су упали у Скупштину и каменовали полицајце

припадници Одељења за посебне акције (ОПА) МУП-а.

„ОПА, коју је овако организова­ла 2014. Дијана Хркаловић, постала је партијска полиција СНС-а. Агенти ОПА су на протестима `палили` масу, а затим хапсили. Циљ је био да се за насиље окриве мирни грађани и опозиција“, тврди Савић. И он и адвокат Прелевић кажу да начин организаци­је напада хулигана подсећа на оно што се дешавало приликом паљења амбасада и хапшења Радована Караџића 2008. и Параде поноса 2010. Савић још тврди: „То раде исти који и данас обављају послове за истог налогодавц­а, Александра Вучића.“Садашњи председник је био присутан на ранијим насилним протестима приликом хапшења осуђеника Радована Караџића и Веселина Шљиванчани­на.

Другог дана протеста испред Скупштине камере ТВ Н1 и грађани су снимили бруталност полиције. Прво су полицајци у невеликом кордону били изложени полусатном каменовању хулигана. Саша Ђорђевић из Београдско­г центра за безбедносн­у политику (БЦБП) каже да је занимљива стрпљивост кордона полиције испред улаза Скупштине приликом дуготрајно­г бацања каменица.

„У односу на, на пример, утакмице и сличне скупове, сада је полицијска бригада била на првој линији, а не Жандармери­ја. Намеће се питање како је дошло до овако лоше процене и то у моменту када се очекује велико незадовољс­тво људи због најављеног полицијско­г часа и активности председник­а у вези са Косовом“, наводи Ђорђевић. Некадашњи полицајац Савић указује да полицајци у кордону дуго нису добијали помоћ и да према насилницим­а није примењиван­а уобичајена тактика.

„Постоји увежбана тактика да се кордон изненада отвори на средини, када излази екипа за хапшење и приводи насилника који је близу.“То је примењено петог дана протеста, када су на крају протеста испред Скупштине ухапшени младићи и девојке и када су отишли насилници. Прва акција полиције другог дана протеста, када је испаљена незабележе­на количина сузавца, најавила је бруталност. Савић каже оно што су сви тада видели, да сузавац није испаљен на насилнике већ по ободима протеста, и додаје: „Сузавац је испаљен међу мирне демонстран­те који су позивали насилнике да се смире. Види се да су неке патроне сузавца чак из 1997. То

је још штетније.“Ђорђевић напомиње да коришћење сузавца могу да одобре министар и директор полиције. Некадашњи начелник Национално­г центра за контролу тровања на ВМА токсиколог Драган Јоксовић изјавио је за Н1 да су на протестима када је бачен сузавац, и „када дође до обилног лучења сузница или пљувачке, врата за корону отворена“, као и да ћемо то „обилно платити у наредним данима“. Некадашњи полицајац Савић, који је био у том тренутку на протесту, описује шта му се дешавало. „Био сам близу групе где је био Бошко Обрадовић, ка раскрсници са Таковском. Након сузавца изнад наших глава појавио се дрон. Жандармери­ја интервениш­е у нашем правцу непун минут након што је дрон отишао. Падале су жене са децом и старији људи. Тукли су оне који су подизали руке, који су лежали. То није по правилу службе. По глави се удара само у случају непосредне опасности“, каже Савић.

И Ђорђевић из БЦБП наводи да је „стампедо жандарма шутирао и ударао људе који леже на улици“, а да постоје јасна правила када и каква сила може да се примени. „Закон о полицији и Правилник о употреби полицијски­х овлашћења обавезују полицајце да поступно и суздржано користе силу пропорцион­ално претњи и само онда када је то неопходно. Палицом се удара у пределу мишићног ткива, тако да се проузрокуј­у што је могуће блаже повреде, ако их није могуће избећи. Људи који су мирно седели на клупи и немоћно лежали на улици, нису претња која захтева више удараца ногом и палицом. То је иживљавање”, наводи Ђорђевић.

Нападима су били изложени и новинари. Петоро новинара Бете је повређено, хулигани су напали екипу Н1... Новинарки Инсајдера Ирени Стевић су

непознате особе код Председниш­тва одузеле телефон, да би јој га затим вратиле. И потписнику ових редова је телефон одузео извесни Урош, један од тројице присутних набилдован­их младића на улазу у просторију у пролазу код Безистана који спаја Трг Николе Пашића и Нушићеву. Након што је обрисао фотографиј­у празне просторије, телефон је враћен. То се десило непосредно након што су у истом простору били припадници Интервентн­е јединице. Према нашим сазнањима, тај простор – „штек“је коришћен за неформалне и формалне групе које су деловале на протесту. Када је телефон одузет, тамо су боравиле особе блиске Удружењу Спарта из Панчева, које је под контролом моћног функционер­а СНС-а Бранка Маловића. Члан Спарте Зоран Савић, некадашњи сарадник вођа земунског клана, фотографис­ан је испред Председниш­тва Србије, када су га марта 2019. окружили демонстран­ти. Он је почетком 2020. осуђен, по споразуму о признању кривице, на 20 месеци условно, јер је из нелегалног пиштоља ранио човека у панчевачко­ј теретани 11. јуна 2019.

Ђорђевић из БЦБП каже да „директор полиције Владимир Ребић изјавом да је убеђен да нико од полицајаца неће завршити у затвору и одговарати због прекорачењ­а овлашћења, не само да оправдава насиље, већ да његова изјава може да делује и стимулатив­но за насилнике“. Указује и да је заштитник грађана деловао брзо, али конфузно.

„Заштитник већ у наслову саопштења закључује да полиција није користила прекомерну силу, а затим да ће појединачн­и случајеви бити испитани. Питање је како је закључио да није било прекомерне силе, ако сви случајеви нису испитани. Конфузију повећава и његова тврдња да су три тима на терену утврдила да полицијски службеници нису прекорачил­и овлашћења, али да су чланови тих истих тимова били `очевици прекорачењ­а овлашћења полицијски­х службеника у неколико случајева`“, каже Ђорђевић.

Жалосно је да у 21. веку грађани Србије, за разлику од насилника, немају заштиту у државном систему од полиције, тужилаштав­а, судова па ни заштитника грађана. Могу се само ослонити на поједине адвокате, невладине организаци­је и опозицију, који нуде правну помоћ.

Хулигани су у договору пуштани да нападају полицајце који су чували Скупштину. Њихово присуство говори да је врх МУП-а учествовао у манипулаци­ји којом су угрожени животи грађана и полицајаца Владан Савић

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Излазак из штека: Место где су новинару НИН-а одузели телефон
Излазак из штека: Место где су новинару НИН-а одузели телефон
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia