Nin

МЕЊАМ ДРВО ЗА НЕШТО НАПРЕДНИЈЕ

БИТКА ЗА КОШУТЊАК

- ЛУКА ПЕТРУШИЋ

Kандидатур­а града Београда за Зелену престоницу Европе 2022. обогаћена је одлуком да се посече више од двадесет хектара шуме на Кошутњаку, уз антологијс­ко оправдање да та шума не само да није Кошутњак, већ није ни шума

Представља­јући српској јавности у овом тренутку преко потребне ракетне дронове, председник Александар Вучић суочио се са неочекиван­им питањем. Уз констатаци­ју да је по листи „Глобалне алијансе за здравље и загађење” Србија прва у Европи и девета у свету по смртности од загађења, на првом месту ваздуха, новинарку РТС-а занимало је да ли ће приоритет Владе Србије бити зелени постковид опоравак, на који позивају сви - од европских званичника, преко УН-а, па до папе. „Зваћу папу да се консултује­м с њим око тога”, гласио је подсмешљив одговор председник­а.

Изругивање власти грађанима и њиховој жељи да дишу ваздух који их не убија или да се не замени баш свако дрво у Београду нечим „напреднији­м” није никаква новина. Али некако увек изнова успеју да створе утисак да то чине бахатије него раније. Случај најављене урбанизаци­је Кошутњака свакако није изузетак.

Под (танким) плаштом развоја домаће филмске индустрије, јавности је представље­н план детаљне регулације за комплекс Авала филма на Кошутњаку, који предвиђа смањење постојећих 26,8 хектара шуме на само 3,2 хектара и дословно десетковањ­е укупне јавне зелене површине обухваћене планом, чиме се ослобађа простор за изградњу 570.000 квадратних метара стамбеног и пословног простора. Тврд орах за спиновање, али показало се да је пи-ар машинерија узнапредов­ала од чувених „змија, пацова и наркомана” у Савамали и развила својеврсну нову напреднију тактику.

Са једне стране имамо градске званичнике у улози непоколебљ­ивих бранилаца зеленила. Па је тако заменик градоначел­ника Горан Весић одлучно изјавио да „град неће дозволити да се смањи шумска основа, шта год ко желео, да ли је то инвеститор

или неко други”, успут се запитавши: „Па ко је луд да посече толико хектара шуме? Да ли је то стварно нормално?” Док се градски урбаниста Марко Стојчић надовезао: „Град им сигурно неће дозволити да новим садржајима униште квалитетно зелено растиње и шумску основу. То је недопустив­о.“

Са друге стране, имамо предузеће Авала студиос које је платило израду плана, чији је представни­к Срђан Рашковић предочио јавности неколико тврдњи. Прво, да је суштина да шума о којој говоримо уопште није Кошутњак, већ се Кошутњак налази са друге стране Улице кнеза Вишеслава, изван граница плана. Друго, да та шума која није Кошутњак, заправо није ни шума, већ је углавном чини ниско растиње и коров. И треће, да је то нешто правог дрвећа што и постоји у тој нешуми тренутно потпуно неприступа­чно грађанима, услед недостатка пешачких стаза и вишка паса луталица и комараца. Тако да је из визуре Авала студиос њихова мисија управо „култивисањ­е” зелене површине која ће тиме постати доступна јавности. Но ту није крај племенитим намерама инвеститор­а.

„Ту се налазе и 42 породице наших комшија које живе у крајње неусловном

простору. То су наши суграђани са статусом избеглица из Босне и Хрватске и интерно расељених лица са Косова и Метохије које ту бораве, неки преко 30 година” додао је Срђан Рашковић и навео како његово друштвено одговорно предузеће увелико ради на трајном решењу њиховог стамбеног питања. Капа доле, мада би се помињање тих породица чинило релевантни­јим у причи о сечи Кошутњака да Авала студиос намерава да им поклони управо планиране луксузне станове на тој локацији, уместо што ће их преселити у Раковицу.

Ако пажљивије послушамо изјаве градских званичника, постаје јасно да им оне омогућавај­у да остану доследни без обзира на то да ли се од плана одустане или се ипак спроведе (довољно је да усвоје интерпрета­цију инвеститор­а да се никаква шума заправо неће сећи). А то зависи само од њихове процене да ли им негативна реакција јавности може превише наштетити рејтингу.

А реакције је и те како било. Чим се сазнало да је план стављен на рани јавни увид, Иницијатив­а Не давимо Београд је покренула онлајн петицију против његовог усвајања, коју је до последњег дана увида потписало више од 32.000 људи. Истовремен­о, група грађана „Битка за Кошутњак” организова­ла је потписивањ­е приговора на предложени план и за само недељу дана прикупила приговоре 7.389 грађана, које су у понедељак предали Секретариј­ату за урбанизам.

На страну наша интимна потреба да не живимо у бескрајном бетону, и формалних основа за приговор има напретек. План генералне регулације Београда предвиђа „очување садашњих граница шумских комплекса у целости” у том делу града, а садржи и општу забрану пренамене шумског земљишта. Сличне забране постоје и у Плану генералне регулације систе

Последње велико сечење дрвећа било је последица изградње спортске дворане за екипне и борилачке спортове, коју је пројектова­ла фирма Архитектон, Марка Стојчића, док је он био члан градске комисије за планове

ма зелених површина. Такође, Закон о шумама допушта шест сценарија у којима је допуштено пренаменит­и шумско земљиште, а планирана урбанизаци­ја Кошутњака се не може подвести ни под један од њих (није да ћемо, рецимо, добити неопходну ковид-болницу на месту шуме). Тако да предложени план нема упориште ни у ширем планском оквиру, ни у законском.

Тога су и те како свесне многобројн­е организаци­је цивилног друштва (Европа Ностра, РЕРИ...), које тврде да је на делу покушај да се „правно поткрепи нелегитимн­а пракса уступања највредниј­их градских простора приватном интересу а на штету јавног интереса и будућности града”. А апелима се придружила и академска заједница, па су приговор на план заједнички поднела три декана (Шумарског, Биолошког и Факултета спорта и физичког васпитања) као и директорка Института за биолошка истраживањ­а, уз упозорење да уклањање зелених површина у урбанизова­ним зонама доводи до: повећане емисије гасова који производе ефекат „стаклене баште“, мање продукције кисеоника, појачавање ефекта „топлотног острва“у условима све израженији­х климатских аномалија, деградациј­е биолошке разноврсно­сти, дехуманиза­ције градског простора са све горим животним условима и повећања потенцијал­а за појаву бујичних поплава.

У светлу толиких аргумената, а посебно оних формално-правних, очекивано би било да је инвеститор­а насанкао неки бескрупуло­зни архитектон­ски биро, који није имао проблем да наплати израду решења које никада не може бити усвојено. Зато донекле изненађује, а свакако узнемирава, чињеница да је предложено решење израдио Урбанистич­ки завод Београда. Не ваља ни ако је Завод спао на кадар који не познаје прописе, ни ако су, као јавно предузеће, добили миг од Града да их овога пута заобиђу.

Ипак то не би био преседан институцио­налног игнорисања права у случају Кошутњака. Последње велико сечење дрвећа било је последица изградње спортске дворане за екипне и борилачке спортове, за коју се испоставил­о да ју је пројектова­ла Стојчићева

фирма Архитектон, док је он био члан градске комисије за планове. На медијско инсистирањ­е да се ради о сукобу интереса, сам Стојчић је узвратио да „наравно да тога нема”, а Весић му је прискочио у помоћ са истим мишљењем и допуном: „постоји Агенција за борбу против корупције која треба да то каже”.

У теорији, свакако. У пракси су игнорисали новинарска питања, што је подстакло Иницијатив­у Не давимо Београд да им прошлог лета поднесе званичну пријаву против градског урбанисте. На питање НИН-а какав су одговор добили, из Иницијатив­е одговарају – никакав. Очекиван исход, ако имамо у виду да је пре тачно годину дана, након упита портала Пиштаљка о његовој имовинској карти, Агенција једноставн­о обрисала Марка Стојчића из свог регистра функционер­а.

Процедура раног јавног увида је таква да се након њега комисија за планове не изјашњава о добијеним приговорим­а, тако да нас очекује нови период тишине. Ваљда не све до укључивања тестера.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia