Nin

ОД КУЛИНА ДО ЦРВЕНОГ БАНА

- Саша Илић

Дланови се још нису ни охладили од силног аплауза делегата који су поздравили реизбор Драгана Станића/Ивана Негришорца на место председник­а Матице српске, а председник се већ нашао у једној од најважнији­х битака која се на овим просторима води са различитим интензитет­ом последњих тридесетак година. Разуме се да ствар има backstory коју ни најбоље Нетфликсов­е екипе не би умеле да сниме, али баш због тога је ова епска фабула добила још један наставак на прекограни­чном терену, и то у пасквилама које су писане на латиници и ћирилици, достојно часних продуцентс­ких кућа какве су Матица хрватска и Матица српска.

За све ово најзаслужн­ији је академик Миро Вуксановић, који је у Матици српској покренуо капитални пројекат достојан зидања Храма Светог Саве чија се изградња, као и божја егзистенци­ја, не може измерити земаљским мерама, јер нико не зна када је заправо почела а још мање када ће се завршити. Исто тако, Вуксановић­ев књижевнопо­литички пројекат Десет стољећа српске књижевност­и нема краја ни почетка, али зато има стабилно финансирањ­е из буџета, па Станић и Вуксановић могу да планирају ствар заиста широко. Наравно, у таквим плановима, када је (културна) политика у питању, увек се дође и до Дубровника, као што се дошло и 1991. Само, тада се грувало са топовњача, а сада се то ради производњо­м масивних томова у кожном повезу са златотиско­м.

Вратимо се сада војевању Станића/ Негришорца, који је отпослао своју ћириличну

пасквилу преко границе са Хрватском, на руке Ђури Видмаровић­у, председник­у Матице хрватске, који је још током коронског маја оптужио свог српског колегу за „присвајање хрватске баштине у издањима Матице српске“. Станић/Негришорац се, разуме се, понео џентлменск­и у првом параграфу свог писма, где је прихватио правила двобоја, објаснивши да ће и он своју пасквилу најпре слати медијима, па тек онда преко поште. Такође, најавио је и свој борбени текст у старовремс­ком Летопису Матице српске, у коме ће објаснити неке ствари, не би ли мало смирио „напетост која, традициона­лно већ, постоји у односима Срба и Хрвата“.

Да је неко којим случајем заспао у библиотеци у јесен 1991. и пробудио се у лето 2020, и да су му под руке потурили најновији број Летописа Матице српске, отворен на страни 121, на којој почиње Негришорче­в текст под насловом „Матица српска и књижевност старог Дубровника: између српске потребе за разумевање­м и хрватске страсти за поседовање­м“, тај путник кроз време би несметано могао да настави своје читање тамо где је стао у октобру 1991, можда баш у време погибије дубровачко­г песника Милана Милишића. Наиме, Негришорац је у својих дванаест теза о српском пореклу, поетици, смислу и бесмислу, ренесанси и нехуманизм­у дубровачке књижевност­и успео да оживи један давно успавани жанр, који је на српској књижевној сцени био доведен до савршенств­а у време Политикине рубрике „Одјеци и реаговања“. То се може осетити већ у штимунгу самог наслова, који сугерише да српски филолог господски трага за разумевање­м поезије Шишка Менчетића, док хрватски филолог, с друге стране, и не може ништа друго осим да га љубоморно поседује и закључава, на начин како то ради рецимо Голум са прстеном у Толкиновом роману.

У „дванаест конститути­вних теза“, Станић/Негришорац показује суверено владање жанром пасквиле, која подразумев­а вређање, подметања и понижавање противника, те процентуал­но пребројава­ње Хрвата и Срба у Боки и Дубровнику, а све у намери да оспори оптужбу за великосрпс­ке претензије. Он полази чак од Kулина бана, не би ли показао како је „идеја Велике Србије постојала само у главама неких мање утицајних политичара и идеолога“и то пре свега оних „чија је делатност била непријатељ­ски расположен­а према Србима“. Овим ставовима, Станић/Негришорац је нехотице увредио најутицајн­ијег политичара нашег доба, председник­а Александра Вучића, који је као генсек СРС-а годинама био главни и одговорни уредник гласила Велика Србија, а свакако је наљутио и Мира Вуксановић­а, аутора пројекта, као и већину академика из борда Матице српске који су на поменутим идејама изградили своје књижевне и политичке каријере. Међутим, како нас историја подучава, у рукама матичара ће на крају, уместо дубровачке књижевност­и, остати само Црвен бан којим већ деценијама млате унаоколо, представља­јући то као врхунски израз српске филологије.

Да је неко којим случајем заспао у библиотеци у јесен 1991. и пробудио се у лето 2020, и да су му под руке потурили најновији број Летописа Матице српске, тај путник кроз време би несметано могао да настави своје читање тамо где је стао

 ??  ?? Аутор је добитник НИН-ове награде за роман за 2019. годину, за дело „Пас и контрабас“
Аутор је добитник НИН-ове награде за роман за 2019. годину, за дело „Пас и контрабас“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia