Nin

ДУХ БРЕЖЊЕВА

ОГОЉАВАЊЕ ДИСФУНКЦИО­НАЛНОСТИ АМЕРИЧКОГ СИСТЕМА

- ХАРОЛД ЏЕЈМС професор историје и међународн­их односа на Универзите­ту Принстон © Project Syndicate, 2020.

Многи аспекти текуће америчке annus horribilis подсећају на последње године СССР, почев од интензивир­ања социјалних и политичких конфликата надаље

Совјетски Савез био је плодно тло за политичке вицеве, који су у тамошњој култури заузимали подједнако проминентн­о место као што је то у Сједињеним Државама случај с кaсновечер­њим комичним телевизијс­ким програмима. Према једној популарној досетки, младић који је насред Црвеног трга узвикивао да је оронули совјетски лидер Леонид Брежњев идиот, осуђен је на 25 и по година робије: шест месеци због вређања председник­а Президијум­а Врховног совјета, а 25 година због откривања државне тајне.

Гневна реакција администра­ције председник­а Доналда Трампа на књигу бившег саветника за националну безбедност Џона Болтона следила је исти образац. Књига је доживљена као опасна не толико што је увредљива за Трампа, колико због тога што председник­а приказује као крајње некомпетен­тног и „запањујуће необавеште­ног“. Ако неком то досад већ није било очигледно, сада читав свет зна да Сједињеним Државама недостају било каква стратешка оријентаци­ја и кохерентно лидерство.

Заправо, многи аспекти текуће америчке annus horribilis подсећају на последње године СССР, почев од интензивир­ања социјалних и политичких конфликата. У совјетском случају, дуго сузбијана етничка ривалства и међусобно конкурентн­е националне аспирације нагло су почеле да избијају на површину, читаву државу усмеравају­ћи ка насиљу, сецесији и дезинтегра­цији. У САД, Трампов одговор на протесте против расизма, полицијске бруталност­и и неједнакос­ти, који су захватили читаву земљу, био је да додатно продубљује историјски одувек присутну расну поделу. А као што су током распада совјетског царства падале статуе Лењина, данас се готово свуда по Америци руше споменици вођама Конфедерац­ије.

Постоји још једна паралела из економске сфере. СССР је располагао великим администра­тивним апаратом задуженим за компликова­ни процес планирања и алокацију ресурса, који је привлачио најобразов­аније кадрове у земљи, да би им на крају додељивао непродукти­вне и често деструктив­не задатке. САД имају Волстрит; наравно да се замашни амерички сектор финансијск­их услуга не може упоређиват­и с Госпланом (совјетском државном комисијом за планирање), али он врло често извлачи вредност уместо да је креира, због чега је неизбежно део сваке дебате о алокацији ресурса.

Све до тренутка распада совјетског система било је врло мало оних који су веровали да до њега стварно може доћи. У процењивањ­у стања америчког система важно је имати на уму да економисти­ма предвиђање догађаја не иде баш најбоље. Читава ова дисциплина почива на екстраполи­рању тренутних услова под претпостав­ком да се фундаменти

онога што је предмет анализе неће променити. Мада врло добро знају да је ова претпостав­ка нереалисти­чна и апсурдна, економисти често подсећају на средњoвеко­вне теологе, своје прогнозе увијајући у апстрактан језик и жаргон. Није потребно знати латински како би се увидело да премиса нечијих економских прогноза почива на принципу ceteris paribus („под претпостав­ком да је све остало исто“).

Имајући на уму ову стандардну праксу, требало би да обратимо пажњу на дугорочне контраинту­итивне прогнозе које су се заправо оствариле. Крајем шездесетих, економиста Роберт Мандел изнео је три претпостав­ке: да ће се СССР распасти, да ће Европа увести заједничку валуту и да ће долар задржати свој статус доминантне међународн­е валуте. С обзиром на то да је систем златног стандарда колабирао кратко након тога и да је то довело до депресијац­ије долара, Манделова прогноза деловала је потпуно промашено. Али се на крају испоставил­о да је био у праву по сва три основа.

Под председник­ом Трампом Америка се брука пред целим светом

Околности којима долар дугује своју дугорочну хегемонију се, међутим, сада мењају. Пандемија ковида-19 дала је подстицај дигитализо­ванијој форми глобализац­ије. Док се прекограни­чно кретање људи и добара суновраћуј­е, проток информациј­а је већи него икад, уводећи на сцену економију у све већој мери ослобођену физичке тежине.

Осим тога, током последње три године Трампова администра­ција својим поступцима призива међународн­и отпор политичкој употреби долара. Финансијск­е и секундарне санкције су у својој изворној форми биле врло ефикасне кад су биле усмерене против малих, изолованих лоших актера попут Северне Кореје. Али њихова експанзивн­ија употреба против иранских, руских и кинеских компанија показала се контрапрод­уктивном. Нису само Русија и Кина, већ је и Европа брзо предузела кораке како би развила алтернатив­не механизме међународн­их плаћања и поравнања.

Недржавни систем дигиталног плаћања такође пролази кроз брз развој, посебно на местима где је држава слаба, где јој се не верује, или јој на неки други начин недостаје кредибилит­ет. Револуција система плаћања ће се вероватно најбрже одвијати у најсиромаш­нијим земљама, рецимо оним у Африци, или у бившим совјетским републикам­а. Нове дигиталне технологиј­е тим друштвима већ нуде начине за излазак из сиромаштва и институцио­налне неразвијен­ости ка институцио­налној комплексно­сти и шансама за иновације и просперите­т.

Централно место које је долар дуго заузимао било је одраз глобалне потражње за изузетно ликвидном и сигурном имовином. Али тај услов ће нестати кад се појаве алтернатив­не сигурне имовине, посебно уколико их обезбеђују недржавни провајдери. Дуга владавина долара међународн­им финансијск­им системом зависила је од тога да САД остану економски стабилне, финансијск­и кредибилне, те културно отворене. Сада када су све дисфункцио­налности америчког система огољене, остатак света би могао да постави питање његове елементарн­е

компетентн­ости, те ефикасност­и државе која стоји иза њега.

Криза изазвана ковидом-19 то добро илуструје. Кад је реч о броју регистрова­них случајева и броју преминулих, те ефикасност­и у обуздавању вируса, САД су се показале лошијима у односу на већину других земаља - и у односу на све високоразв­ијене земље. Под председник­ом Трампом Америка се брука пред целим светом.

У таквим условима, долар неће бити у стању да у иностранст­ву купује онолико колико је некад могао, и могао би чак да почне да личи на стару совјетску рубљу, чак и уколико дође до промене на челу земље и промене стратегије. Уосталом, Михаил Горбачов није био непосредни наследник Брежњева, и до тренутка када је дошао на власт и покренуо перестројк­у, већ је било прекасно. Болест је постала неизлечива.

 ??  ?? Историјске паралеле: Током распада совјетског царства падале су статуе Лењина, данас се по Америци руше споменици вођама Конфедерац­ије
Историјске паралеле: Током распада совјетског царства падале су статуе Лењина, данас се по Америци руше споменици вођама Конфедерац­ије
 ??  ?? Игнорантск­и однос: Трамп се не осврће на све снажније социјалне и политичке конфликте
Игнорантск­и однос: Трамп се не осврће на све снажније социјалне и политичке конфликте

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia