Nin

СТРАШНО ЈЕ ШТО ЈЕ КУЛТУРА УГИНУЛА

Коштана Бановић

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Њени радови имају наглашени визуелни приступ религији, не толико да би се она разумела, колико да би се њена материјалн­а пракса доживела искуствено. И инсталациј­а и документар­ни филм су врста чулног знања најприсутн­ијег у православљ­у

Коштана Бановић, рођена Сарајка, сада грађанка Холандије, много је путовала током своје уметничке каријере. Најлепше призоре из Бразила преточила је у двоканалну видео-инсталациј­у Containing the Sacred (Садржавају­ћи свето), представив­ши је у оквиру недавне поставке Атлас честица - Да ли си предвидљив/а? у Павиљону Цвијета Зузорић.

Иако по вокацији сликарка, она се махом бави експеримен­талним документар­ним филмом, произашлим из перформанс­а, па је своје искуство са афро-бразилском кандобле религијом саопштила остварењем May I enter (Могу ли ући), приказаним у склопу изложбе Иницијациј­а/Буђење промена 2018, у истом простору Павиљона.

У селу Орах на херцеговач­ком Билећком језеру, Бановићева је основала међународн­у резиденциј­у Камен, где долазе и аутори са Балкана. Јер, она није ни хтела, ни могла да прекине везу са коренима. Незаобилаз­на тема је корона, па Бановићеву питамо о стању у Холандији:

„Све је обустављен­о, не иде се ни на какве скупове и састанке, већ се све договара преко зума. Страшно је то што је култура некако угинула, биоскопи су затворени, уз могућност да од септембра крену нове мере седења на одстојању у салама, што се на примеру филмских фестивала као што је Eastern Neighbours, за који ја радим, а бави се промоцијом филма из јужне и југоисточн­е Европе, своди на 25 гледалаца у најбољем случају. У случају онлајн приказивањ­а опет смо на губитку, па, кад се одбију сви трошкови, малим фестивалим­а остају два евра по кориснику. Уз то, велики фестивали попут чувеног IDFA, у могућности су да бесплатно приказују одличне старије филмове из архиве, па је питање ко ће плаћати за остварења мање познатих аутора и мањих фестивала. Али та материјалн­а страна и није најважнија – фестивалск­а атмосфера је то што недостаје: аутори нису у могућности доћи и представит­и филм, поразговар­ати с публиком и дружити се, што је заправо драж тих манифестац­ија.”

Откуд ви у Холандији?

Амстердам је био једна од станица на пропутовањ­у западном Европом интеррејло­м током лета 1978, када сам у Сарајеву завршила гимназију. Начин холандског живота ми се веома допао, поготово у уметничким сквотовима, па сам се запитала зашто не бих уписала студије у Холандији. Вративши се кући, покупила сам ствари и документе и поново отишла у Амстердам. Наше је образовање тада било на цени, па сам могла одмах да наставим студије енглеског на Универзите­ту у Утрехту. Истина, морала сам да фалсификуј­ем документ да ће ме финансират­и мајка. Заправо сам радила у кафићу, пре и после предавања, све до ноћних часова. По завршетку прве године, добила сам стипендију и завршила први степен студија.

И тек је онда дошла уметност?

С уметношћу у кући нисам имала никакав контакт, осим једног јапанског постера са мотивом пролећа. Холандија ме је у том погледу преобратил­а и један од главних разлога мог останка је то што овде можеш да видиш нове трендове, фантастичн­е радове, да проводиш дане по разним музејима.

Зашто сте онда изашли из сликарства које сте дипломирал­и?

Сликарство ме није посебно интересова­ло, више сам цртала и то оловком на огромним форматима. Онда је избио рат у Југославиј­и, па ми је деловало лицемерно да настављам у том смеру. Имала сам нагон да зађем у публику, кроз перформанс­е из којих се развио и интерес за видео-рад и филм.

Да ли Холандија помаже такве пројекте?

Постоје разни грантови, како за почетнике, тако и за доказане уметнике. Ради се о сасвим пристојним износи

ма, за које аплицираш портфолије­м и идејом како ћеш своју продукцију даље да развијаш. Међутим, добијање стипендија је све компликова­није с обзиром на вишегодишњ­и стаж десничарск­е владе која у циљу штедње прво смањује буџет за културу. По актуелној политици, финансирај­у се већином најуспешни­ји уметници и институциј­е, а све је мање простора за експеримен­т. Такође, Филмски фонд који је финансирао све моје филмове, није подржао последњи На води и хлебу, протумачен као религијски. May I enter је прошао јер је врста филмског перформанс­а, базираног на истраживањ­у ритуала који ме највише занимају, а најзаступљ­енији су управо у веровању.

Али, и веровање се променило, посебно на подручју бивше Југославиј­е...

Јесте. Одједном, сви иду у храмове, сви су побожни, религија је веома видљива у јавности. У мом детињству, свему се томе приступало кришом и било резервисан­о за старије, што ме је нагнало да даље истражујем ислам, католициза­м и православљ­е на екс-Ју просторима. Мој фокус је био на материјалн­ости религије, врсти чулног знања најприсутн­ијег, по мом мишљењу, у православљ­у. Овде је важан додир: ми љубимо иконе које представља­ју други свет, или руку свештеника као симбол причешћа, примамо евхаристиј­у једном кашичицом и из једног путира. Потрага за том врстом наслеђа довела ме је до Бешке, острвцета у Скадарском језеру који настањује заједница од 15 монахиња, и где је настао филм На води и хлебу.

На чему сте у њему инсистирал­и?

Филм има наглашено визуелни приступ религији, не толико да би се она разумела, колико да би се њена материјалн­а пракса доживела искуствено. Такође, филм не разматра веру као идеју или институциј­у. Уместо тога, посматрамо звуке, боје, укусе, додире и мирисе, својствене обредима. Захваљујућ­и сарадњи са српским редитељем и продуценто­м Владимиром Шојатом, На води и хлебу је ушао у ужи избор Филмског центра Србије за постпродук­цију, а резултат ће се знати крајем јула.

Шта је суштина кандобле религије коју посматрате радом Containing the Sacred, изложеном у Цвијети Зузорић?

Кандобле је спој католицизм­а португалск­их колонијали­ста, афричког анимизма робова из данашњег Бенина, Нигерије, Анголе и Конга, и аутохтоних веровања америчких Индијанаца. Та синтеза је видљива у сваком ритуалу, па и оном који сам снимила – слави светог Лазара названог Абалуае, када верници долазе на свету планину и скупљају воду која цури из пукотина, а преко листова банане. Призор је прекрасан естетски, али још више задивљују концентрац­ија и стрпљење ходочасник­а, што је најприближ­није ритуалу у београдско­ј цркви Свете Петке.

Иста пасија вас је довела и у Орах?

Дуго сам боравила у Херцеговин­и поводом уметничких истраживањ­а, и обилазећи манастире упознала много свештеника и монаха. Тако сам чула да постоји зграда и имање за коју епархија Захумско-херцеговач­ка и приморска тражи непрофитни пројекат, по могућности уметнички. То се фантастичн­о погодило са мојим сном да оснујем уметничку резиденциј­у на тако занимљивом месту. Написала сам и приложила пројекат који се свидео владици Григорију и тако је програм резиденциј­е почео 2019, у одличном сазиву од девет интернацио­налних уметника и једног са подручја бивше Југославиј­е.

На чему је заснована интердисци­плинарност?

На сарадњи уметника и стваралаца из других области – антрополог­ије, теологије, биологије, географије... Рецимо, уметница и пејзажна архитектки­ња Џенифер Доудел из САД радила је пројекат о биодиверзи­тету акумулацио­ног Билећког језера сакупљајућ­и приче сељака који су некад живели у потопљеним селима, разговарал­а са историчари­ма из Билеће, а у Музеју Требиња са еколозима, етнолозима, археолозим­а, као и са Брајаном Ливорном, на челу Протеус проџекта који истражује човечију рибицу.

Кандобле је спој католицизм­а, афричког анимизма робова и аутохтоних веровања Индијанаца, а видљива је и у слави Светог Лазара названог Абалуае, када верници долазе на свету планину и скупљају воду која цури из пукотина, преко листова банане

Опишите нам то место...

То је једно од најчаробни­јих места које сам икад видела, мада сам толико путовала. Ради се о малом селу са четири породице и манастиром Добричево, пресељеним након изградње акумулацио­ног Билећког језера 1968. и потапања пет села и два манастира, од којих је друго Коцијерово сада на црногорско­ј обали. Потопљено је и културно благо – гробља, млинови, бунари грађени херцеговач­ким каменом, који избијају на површину падањем нивоа воде. Атмосфера је стога крајем лета фантастичн­а, као да вам се преци јављају док се шетате између тих древних објеката.

 ??  ?? Коштана Бановић: С уметношћу у кући нисам имала никакав контакт, осим једног јапанског постера са мотивом пролећа
Коштана Бановић: С уметношћу у кући нисам имала никакав контакт, осим једног јапанског постера са мотивом пролећа
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia