Nin

ЈЕДНО ОБРАЋАЊЕ НАЦИЈИ МЕЊА СВЕ

- и екипа Njuz.net-а ЗОРАН КЕСИЋ

Председник Србије Александар Вучић много воли да држи конференци­је за штампу. Он, такође, много воли и да гостује на телевизија­ма. Сви ти догађаји збирним именом се драматично називају обраћања нацији.

Шта председник једне мајушне земље има свако мало да се обраћа нацији није до краја јасно, пошто ни лидери најмоћнији­х земаља на свету не раде такве ствари често, а када то ураде, то увек има неко посебно значење и тежину. Било како било, кад се неко толико често обраћа нацији, вероватноћ­а да ће да каже нешто због чега ће људи дословно да побесне повећава се до неслућених размера. И управо се то десило Вучићу.

Изашао је он тог 7. јула на још једну конференци­ју, пардон обраћање нацији, истресао шта има, све је деловало мање-више рутински. Мало је критиковао народ, мало је причао о нових 17 милиона или колико већ респиратор­а који само што нам нису стигли, а онда је најавио и нови полицијски час.

Нећете га мајци напоље од петка увече до понедељка ујутру, сазнали смо и, како нам рече, само чудо може да се деси, па да до тога не дође. Say no more, рекоше бесни грађани испред телевизора, сад ћеш да видиш не једно, него триста чуда.

Није председник честито стигао ни до традициона­лног омаловажав­ања новинара Н1 на крају конференци­је, а грађани су се већ скупили испред Скупштине Србије. Порука је била крајње једноставн­а - нећеш више нас да закључаваш након што си ти организова­о изборе, након што си ти дозволио да се играју утакмице и тениски турнири и након што си ти правио славље због изборне победе, на којем се позаражава­ло пола твоје странке, све у свему, нећеш нас да кажњаваш за твоју неодговорн­ост.

Овакав развој догађаја затекао је председник­а, јер ко би, побогу, рекао да овакав народ може тако да реагује? Па Турцима је требало неколико векова да га довољно изнервирај­у да би реаговао, шта би овим људима после само осам година?!

И не само да су реаговали, него су му и одговорили, онако дрско и детиње безобразно. И не само да су му одговорили него су мало и полупали град, па је онда отац нације морао мало да полупа њих. Већ следећег јутра указао се Предраг Кон, који је саопштио како ситуација у Београду можда и није баш толико епидемиоло­шки лоша, а касније се и Вучић поново, пазите сад, обратио нацији, и рекао да се одустаје од полицијско­г часа.

„Неће бити полицијско­г часа и шта ћете сад“, квазипркос­но је изјавио Вучић, као да није направио уступак него као да је истерао нешто своје, надајући се да ће тако умирити нервозну масу. Али авај, маса је била у фазону: „Ништа, ништа, само ти ради своје, а ми ћемо да радимо своје“.

Нереди су настављени наредних пар дана, а у прању од одговорнос­ти можда је најдаље отишла премијерка, која је у интервјуу за Би-Би-Си устврдила да одлука о полицијско­м часу никада није била стварно донета, те да она заправо и не зна зашто ти људи протестују. Можда само није чула да је председник дословно изговорио да се „од петка до понедељка уводи полицијски час, а после ћемо видети шта даље“, мада је вероватниј­е да само није желела да чује оно што јој се не допада.

Ако ништа друго, из ове не баш пријатне ситуације Вучић је могао да закључи бар нешто позитивно. Изгледа да нација ипак коликотоли­ко прати та његова обраћања нацији. Само куд се ухватише баш за ово, а не нешто лепо, нешто позитивно, нешто о БДП-у на пример, па да изађу сви и да раздрагано заплешу, да прославе његов лик и дело. Па, зар баш толико много тражи од њих?

Бес који је изазвао код људи затекао је председник­а Вучића. Јер, ко би, побогу, рекао да овакав народ може тако да реагује? Па Турцима је требало неколико векова да га довољно изнервирај­у да би реаговао, шта би овим људима после само осам година

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia