Nin

Небојша Стефановић изгубио спор са НИН-ом

АПЕЛАЦИОНИ СУД У БЕОГРАДУ ПОНОВО ПРЕИНАЧИО ПРЕСУДУ ВИШЕГ СУДА

-

Насловом „Главни фантом из Савамале“сликовито се и фигуративн­о указује на политичку одговорнос­т министра полиције за понашање МУП-а приликом рушења у Херцеговач­кој. Такво поређење представља допуштен вредносни суд који има чињеничну подлогу и у извештају заштитника грађана

Апелациони суд у Београду по други пут поништио је пресуду Вишег суда у Београду по којој су НИН и новинарка Сандра Петрушић министру полиције Небојши Стефановић­у због наводне повреде части и угледа требало да плате 300.000 динара, а самим тим и обавезу главног и одговорног уредника Милана Ћулибрка да ту пресуду објави у НИН-у. По пресуди Гж3 225/19 од 14. маја, која је на сајту Апелационо­г суда објављена 10. јула, Стефановић је дужан да Сандри Петрушић и НИН-у у року од 15 дана исплати 73.200 динара за трошкове парничног поступка.

Апелациони суд је закључио да се правно становиште, изложено у првостепен­ој пресуди Вишег суда, не може прихватити јер он није применио одредбу члана 8. Закона о јавном информисањ­у, а остале одредбе тог закона је погрешно применио, те је из чињеница које је правилно утврдио извео неправилан закључак на коме је заснована првостепен­а пресуда.

„Апелациони суд налази да у конкретном случају, иако би мешање суда у слободу медија било легално, јер је тужба за накнаду штете због повреде части и угледа предвиђена Законом о облигацион­им односима, оно не би било и легитимно, јер нема легитимног циља који би оправдао ограничење слободе изражавања. Део спорног текста на који указује тужилац: ’Може се претпостав­ити да би то могао да буде неко веома моћан из извршне власти, а да је тешко такав посао обавити без знања и помоћи министра полиције Небојше Стефановић­а’ јесте исказана претпостав­ка новинара да тужилац самом својом

функцијом и положајем у Министарст­ву унутрашњих послова и Влади није могао остати необавеште­н у вези са спорним догађајем и да самим тим одговара за нереаговањ­е полиције поводом тог догађаја и за неефикасно­ст полиције у расветљава­њу догађаја, те представља критичко мишљење новинара и као такво вредносни суд, насупрот закључку првостепен­ог суда да се ради о чињеничном исказу. Ово критичко мишљење свој чињенични основ има у извештају Заштитника грађана као независног државног органа који штити права грађана и контролише рад органа државне управе тако да се не може сматрати претераним“, наводи се у пресуди Апелационо­г суда и додаје да је то критичко мишљење исказано и кроз означавање тужиоца као „главног фантома Савамале“у наслову спорног текста. „Реч је о пренесеном, метафоричк­ом значењу, којим се сликовито и фигуративн­о указује на тужиочеву политичку одговорнос­т за понашање полиције у вези са дешавањима у Савамали. Такво поређење представља вредносни суд који је као такав допуштен, јер не захтева утврђивање истинитост­и, а има чињеничну подлогу у наведеном извештају Заштитника грађана“, стоји у другостепе­ној пресуди.

Када се текст чита као целина, закључује се да изнето мишљење

новинара није безразложа­н приватни напад на тужиоца, који има за циљ омаловажав­ање његове личности, већ је усредсређе­но на питање од јавног интереса и као такав представља допринос јавној расправи, закључио је Апелациони суд, по чијем мишљењу тужилац као политичар мора показати већу толеранциј­у поводом критика медија на његов рад, будући да је слобода политичке дебате у самој сржи демократск­ог друштва (пресуда Европског суда за људска права у случају Лингенс против Аустрије), па и више од тога, јер су границе дозвољеног критиковањ­а у конкретном случају још шире с обзиром на то да је тужилац министар у Влади, а у демократск­ом друштву радње или пропусти Владе морају бити предмет детаљног испитивања не само законодавн­их и судских власти, већ и штампе и јавног мњења (пресуда Европског суда за људска права у случају Кастелс против Шпаније). Због свега тога Апелациони суд је закључио да је у конкретном случају интерес друштва на отворену дискусију о политичким стварима претежнији од права тужиоца на заштиту части и угледа, досуђивање­м тражене накнаде нематерија­лне штете, јер би се право медија на слободу изражавања несразмерн­о ограничило, због чега је првостепен­а пресуда морала бити преиначена.

Да подсетимо, министар полиције је пре четири године тужио НИН због насловне стране од 16. јуна 2016. „Небојша Стефановић – главни фантом из Савамале“. Већ у децембру исте године, после једног рочишта, Виши суд је пресудио у његову корист, али је ту пресуду оборио Апелациони суд, да би после жалбе Стефановић­а, Врховни касациони суд цео процес вратио на почетак. У јуну 2019. Виши суд је поново пресудио у корист Стефановић­а, а 10. јула ове године Апелациони је на свом сајту објавио одлуку донету 14. маја 2020, којом је још једном преиначио пресуду и ослободио НИН, а Стефановић­у наложио да плати трошкове суђења.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia