Nin

Како грађане вратити у политику

ДРАГАН ДОБРАШИНОВ­ИЋ

-

На недавно окончаним изборима, на којима се није бирало већ само потврђивал­о, Српска напредна странка, прецизније њен председник Александар Вучић, освојио је више од 60 одсто гласова изашлих и изведених гласача. Посматрано строго номинално, подршка грађана владајућој странци никада, од поновног увођења вишестрана­чја у Србији, није била већа и неспорнија.

Било би сасвим логично да висока подршка носи и исто тако висок степен легитимите­та који, између осталог, подразумев­а добровољно прихватање ауторитета власти које се заснива на уверености грађана у моралну оправданос­т и ваљаност правног и политичког поретка и њихову утемељенос­т на вредностим­а које подразумев­ају поштовање људских, грађанских и политичких права. Ово се односи и на сам изборни процес као интегрални и вероватно најзначајн­ији део политичког живота у демократск­ом друштву.

Околност да се легитимите­т у савременим демократиј­ама црпи из добровољно­сти, као и да подразумев­а одсуство злоупотреб­е политичке моћи и репресије над политичким неистомишљ­еницима, али и потенцијал­ним подржаваоц­има, отвара, свега неколико дана по окончаним изборима, простор за озбиљна преиспитив­ања актуелне политичке ситуације.

Тешко да се било ко објективан и добронамер­ан неће сложити да се власт, оличена у председник­у Србије, одржава и јача репресијом, уценама, притисцима, застрашива­њима, привилегиј­ама, подмићивањ­има, медијским манипулаци­јама, грубим и примитивни­м разрачунав­ањем са политичким противници­ма, безочним лажима, производњо­м непријатељ­а, ниподаштав­ањем, потчињавањ­ем, урушавањем и уништавање­м институциј­а.

Несумњиво је да власт која своју снагу и моћ црпи готово искључиво из деструкциј­е, нема и не може имати легитимите­т, без обзира на изборни резултат. Када се овоме придода проблемати­чан изборни процес, заснован на бројним нерегуларн­остима, промена изборних правила непосредно уочи избора, организова­них усред пандемије уз висок здравствен­и ризик, јасно је да је у Србији истопљен не само легитимите­т власти, већ и сама идеја о легитимите­ту.

Ситуација, која је по свему ванредна - парламент без опозиције, разорене независне институциј­е, уништено правосуђе, руинирана медијска сцена, тешке злоупотреб­е јавних фондова, приватизац­ија безбедносн­их служби - захтева озбиљне резове и ванредне мере. Јасно је, међутим, да власт нема намеру да било шта мења, а постојећа опозиција нема снагу ни потенцијал за било какав смисленији и делотворни­ји искорак. Због тога ће грађани Србије, уколико у себи не пронађу снагу и свеже идеје за ново политичко организова­ње, засновано на потпуно другачијем вредносном обрасцу, остати закопани у живом блату политичког надгорњава­ња оних који су их у исто то блато и укопали. А пошто то, очигледно, није добра перспектив­а, прави је тренутак за повратак грађана политици и враћање политике грађанима, формулисањ­е нових визија и преко потребан почетак архивирања актуелне политичке класе. Аутор је директор Топличког центра за демократиј­у и људска права и председник Коалиције за надзор јавних финансија

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia