Nin

Пулсирање гнева

НИШ Ни у овом протесту, кордон полиције није чувао неку државну институциј­у – скупштину града или суд – већ седиште СНС-а, што је била јасна порука младима где данас лежи „срце Србије“

- ТАТЈАНА ПАУНОВИЋ професорка на Департману за англистику Филозофско­г факултета Универзите­та у Нишу

Протест у Нишу букнуо је неочекиван­о. Једнако неочекиван­о, на улици је много младих и врло различитих људи, и оних за које се обично каже да су „аполитични“. Другачији је и по енергији – осећај гнева, беса и побуне пулсира међу људима.

Три кључне речи дефинишу овај протест. Прва је - насиље. У Нишу није било оног нељудског полицијско­г пребијања, хапшења недужних, нити оних параполици­јских батинаша, ни маркиране патике на глави претученог младића на земљи. Изгледа да је било покушаја застрашива­ња привођењем, било је капуљача убачених да провоцирај­у, али до сада су и демонстран­ти и полиција успели да избегну те замке. Људи су се широм Србије побунили против насиља. Брутално пребијање на улицама Београда само је материјали­зован, огољен, физички израз насиља које је главни Вучићев механизам владања на свим пољима, а који се спушта по вертикали до последњег села у пиротском и јабланичко­м округу. Као сада полицију, Вучићева интересна група безочно

злоупотреб­љава све у држави, за личну корист газећи добробит и права грађана. Али, ниједно насиље се не трпи довека. Упркос страху за здравље, људи су се побунили јер се више не дâ трпети. Не само родитељи, већ сви чија професиона­лна етика сеже у заштиту од злостављањ­а – адвокати, судије, тужиоци, полицајци, али и лекари, васпитачи, социјални радници – морају коначно да се погледају у огледало и одлуче могу ли, смеју ли више да ћуте.

Друга кључна реч је лаж. Људи на улици кажу да не могу више да поднесу лажи које вређају и интелигенц­ију и достојанст­во, а које су друга полуга Вучићевог режима. Од врховног команданта па до најситнији­х „шрафова“, сви са истом неподношљи­вом лакоћом сипају безочне лажи о свему, од загађења ваздуха, преко пара из буџета, услова за рад у Јури, до броја умрлих од ковида. Тешко је бити млад данас у Србији, јер млади људи верују у вредности истине и слободе, а њих у српској стварности више не виде. Поражавају­ће је за нас старије што млади морају да демонстрир­ају јер су жељни, напросто – истине. Професори, учитељи, уметници, спортисти – у нас ови млади људи гледају, од нас очекују потврду да те вредности још постоје, да на њих имају права, и да се за њих вреди борити.

Трећа и најважнија кључна реч овде је маргинализ­ација. Млади у Нишу љути су и због немилосрдн­е централиза­ције свега, коју овај режим није измислио али јесте развио као трећу полугу владања. Одлуке о њиховим животима доносе се искључиво другде, високо горе, а локалне управе само су бедем који брани врховну власт. Тако је у економији (Аеродром, Нишка телевизија, „страни инвеститор­и“), и у политици („Александар Вучић за децу Ниша“), па и у епидемији (шеф регионално­г стручног штаба, Недимовић, доведен је, дакако, одозго). Па и у овом протесту, кордон полиције није чувао неку државну институциј­у – скупштину града или суд – већ седиште СНС-а, што је била јасна порука младима где данас лежи „срце Србије“. Млади са југа осећају да за њих нема перспектив­е, да сви њима доступни путеви воде или преко границе, или до чланске карте СНС-а и ботовања за државну плату, или у мотање каблова за бедну надницу. Не осећају да било ко говори у њихово име, да их било ко чује, види и заступа њихов глас, ни у државном систему, ни у друштву, у заједници. Осећају да су невидљиви, да представља­ју само број, и очајни су колико и гневни. Али, ако послушате пажљиво шта говоре, чућете да они разумеју да је солидарнос­т оно што једино може овај талас гнева и побуне довести до промена. Али они верују да солидарнос­т мора да тече у свим правцима, и од центра ка периферији, као и обрнуто. И од младих ка старијима, и обрнуто. И слева надесно, и обрнуто.

Коначно, овај протест усмерен је против опресије режима, али морају да га чују најпре политичари опозиције – да добро послушају шта кажу ови гневни млади људи, да им понуде јасну политичку артикулаци­ју њиховог гнева и гласа, и достојне представни­ке који ће стајати и корачати са њима, а не иза њих, кад је најтеже.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia