Nin

Николи Петровићу за душевни бол 50.000 динара

ПРЕСУДА ВИШЕГ СУДА У БЕОГРАДУ

-

Виши суд у Bеограду, након одржане главне и јавне расправе 25. маја, током које је размотрио тужбу Николе Петровића из Београда против магазина НИН и главног и одговорног уредника Милана Ћулибрка, донео је пресуду:

1. Усваја се делимично тужбени захтев тужиоца Николе Петровића и обавезују тужени, НИН и Милан Ћулибрк да тужиоцу на име накнаде нематерија­лне штете због претрпљени­х душевних болова због повреде части и угледа и права на приватност, солидарно исплате 50.000 динара, са законском затезном каматом од 25. маја 2020. до исплате, у року од 15 дана од пријема преписа пресуде.

2. Одбија се делимично тужбени захтев тужиоца, којим је тражио да суд обавеже НИН и Милана Ћулибрка да му на име накнаде нематерија­лне штете због претрпљени­х душевних болова због повреде части и угледа и права на приватност, исплате 500.000 динара са законском затезном каматом од 25. маја 2020. до исплате.

3. Обавезује се Милан Ћулибрк, главни и одговорни уредник НИН-а, да објави увод и изреку ове пресуде, о свом трошку, без коментара и без одлагања, најкасније у другом наредном броју HИH-а од правноснаж­ности ове пресуде.

4. Одбија се тужбени захтев Николе Петровића да се главни и одговорни уредник НИН-а обавеже да објави ову пресуду у целости, о свом трошку, без коментара и без одлагања, најкасније у другом наредном броју HИH-а од правноснаж­ности ове пресуде.

5. Обавезује се Милан Ћулибрк да уклони наслове чланака „А од кума три милиона“и „За кумову струју, ипак, три милиона“са званичне интернет презентаци­је НИН-а httр:www. nіn.со.rѕ/раgеѕ/аrtiсlеs/рhр?іd=l02349411 httр:www.nіn.со.rѕ/раgеѕ/аrtiсlеs/ рhр?іd=l02349580&#txt1023495­80 у року од 15 дана од правноснаж­ности пресуде.

6. Одбија се тужбени захтев тужиоца Николе Петровића, којим је тражио да се обавеже Милан Ћулибрк, главни и одговорни уредник НИН-а да уклони чланак „А од кума три милиона“и чланак „За кумову струју, ипак, три милиона“са званичне интернет презентаци­је HИН-а.

и

7. Обавезује се Милан Ћулибрк, главни и одговорни уредник НИН-а да тужиоцу Николи Петровићу исплати 200.000 динара на име судског пенала уколико не уклони наслове чланака „А од кума три милиона“и „За кумову струју, ипак, три милиона“са званичне интернет презентаци­је листа HИH у року од 15 дана од правноснаж­ности пресуде.

8. Одбија се захтев тужиоца Николе Петровића којим је тражио да се обавеже тужени Милан Ћулибрк, главни и одговорни уредник НИН-а да тужиоцу исплати новчани износ од 200.000 динара на име судског пенала уколико са званичне интернет презентаци­је листа HИH не уклони чланак „А од кума три милиона“и чланак „За кумову струју, ипак, три милиона“.

9. Обавезују се тужени да тужиоцу солидарно исплате на име трошкова парничног поступка износ од 28.800 динара, са законском затезном каматом од извршности ове пресуде до исплате, у року од 15 дана од пријема преписа пресуде.

10. Одбија се захтев тужиоца којим је тражио да суд обавеже тужене да му солидарно исплате законску затезну камату од 25. маја 2020. до извршности пресуде на износ досуђених трошкова поступка од 28.800 динара.

У образложењ­у пресуде Вишег суда, између осталог наводи се и да је у току поступка утврђено да је уклањање само наслова, али не и целог текста са интернет странице НИН-а „довољна сатисфакци­ја“. Уз то истиче се и да је тужилац „као власник или сувласник предузећа која су повлашћени произвођач­и струје и као бивши директор ЈП Електромре­жа Србије изложен интересова­њу јавности“, али да „за јавност није битно да ли је он кум Александра Вучића или не, уколико тужени не располаже несумњивим доказима да тужилац, користећи своје кумовске везе, наплаћује електричну енергију, а што произлази из наслова наведених чланака“. Суд наводи и да је НИН за текст користио званичне информациј­е ЕПС-а (списак повлашћени­х произвођач­а и износ новца који је исплаћен свакој МХЕ) и АПР-а (власничка структура МХЕ), те да је ЕПС списак привилегов­аних произвођач­а накнадно кориговао, тек када је објављен први текст у НИН-у.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia