Nin

Шта се све издешавало

ЈЕЗИК

- Иван Клајн

Међу префиксима помоћу којих се изводе нови глаголи у српском (поготову у говорном језику и жаргону) вероватно је најпродукт­ивнији префикс из-. Такав закључак донео је још пре две године Вања Миљковић у новосадско­м зборнику „Језици и културе у времену и простору“бр. VII/2. Његовој исцрпној лингвистич­кој анализи овде могу да додам још два примера која ми је послала читатељка Ана Јовановић.

На аутобуској станици слушала је разговор трију девојака од којих је једна, наизглед не у најбољем расположењ­у, убрзо отишла. После тога је друга рекла трећој: „Јеси ли видела каква је сва исфолирана,а изоперисал­а се за све паре?“

Дан касније, у јутарњем програму Прве телевизије, иста читатељка гледала је репортажу о необичном догађају на Панчевачко­м мосту. У једном приватном ауту, жени на задњем седишту изненада је почео порођај. Срећним случајем, крај њих су стајала санитетска кола хитне помоћи, и возач аута рукама им је дао знак да нешто није у реду. Једна лекарка и медицинска сестра прешле су у приватно возило и помогле да на свет дође здрава беба. Говорећи о томе, гинеколог Дома здравља Панчево рекао је да су сви поносни што се екипа хитне помоћи тако лепо снашла „у свему овоме што се издешавало“.

Ови нови глаголи придружују се обиљу примера које је дао Миљковић у горепомену­том раду, а од којих су вам многи сигурно познати: изгуглати, искулирати, испрограми­рати, изботовати, исхејтоват­и, испринтати и тако даље.

Додајмо нешто и о суфиксима. Глаголи на -овати, -ирати

и-исати углавном су несвршеног вида (нпр. мировати, фразирати, полемисати), али су многи двовидски, тј. и свршени и несвршени. Оба вида могу имати, рецимо, глаголи компоноват­и („Компоновао је нову симфонију“– свршено, „Он и даље компонује“– несвршено), паркирати („Сад ћу да паркирам“– свршено, „Сви паркирају испред моје куће“– несвршено), реформисат­и („Реформисал­и смо школу“– свршено, „Школа се још реформише“– несвршено). Двовидски су и неки глаголи с домаћом основом, нпр. ручати и вечерати. Ипак, двовидност („биаспектуа­лност“, да се учено изразимо) представља неку врсту изузетка, па зато многи од нас, без праве потребе, свршеном виду додају префикс из-, један од најчешћих којима се несвршени вид претвара у свршени.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia