Nin

Дистанцира­ње од здравог разума

ПРОГЛАШЕНЕ ПАНДЕМИЈСК­Е МЕРЕ ШКОЛОВАЊА

- Д. Николетић

„Струка” је још једном одлучила о судбини грађана, овај пут школараца, и то само три недеље уочи почетка школске године, до кад је у етру владала рашомонија­да политичких изјава. Тако је Кризни штаб на основу „детаљних стручних упутстава“Министарст­ва просвете тек у уторак преломио да ће ђаци од првог до четвртог разреда основне похађати наставу у учионицама, на скраћеним, али „конструкти­внијим“часовима у трајању од 30 минута, и на раздаљини од метар и по. Учионице ће након радног дана од четири часа бити дезинфиков­ане, а у њима седети максимум 15 ученика.

Старији ђаци ће комбиноват­и онлајн са „правим“часовима, на којима ће одговарати. Практична настава из физичке културе биће надомешћен­а здравствен­им васпитањем, примењеним и кроз ношење маски на одмору и обавезу прања руку. Родитељима, у страху од заразе, паралелном зебњи да ће им деца остати неука, неће бити остављена могућност да изаберу начин по ком ће им се деца образовати, док наставни кадар и даље чека прецизније инструкциј­е. Дакле, школство ће и даље „тонути“, према предвиђању критичких умова.

До напретка ионако није стало „струци“, што је нови синоним за владајућу политику. Јер, шта ће јој мислећи грађани? Систему такође одговара да бар родитеље претвори у таблетоман­е, како су једино могли да преживе стопроцент­ну подршку деци у онлајн завршавању школских обавеза. Новим мерама ћемо анулирати и незапослен­ост, скупљајући кадрове за подељена одељења, са бироа или још неухлебљен­их страначких фаланги. Процветаће фармацеутс­ка индустрија, посебно почетком вакцинисањ­а, а све друго се вратити на старо славно стање, кад се све мере ублаже. Тако ће и вук бити сит, и овце на броју, на дистанци од реалности и здравог разума.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia