Nin

Maпа стваралашт­ва

- С. Б.

У сусрет годишњици смрти познатог књижевника Добрила Ненадића, Завичајно друштво Ариљаца и пријатеља Ариља у Београду, објавило је тематски зборник текстова Добрило: живот испуњен стваралашт­вом“. Књижевници, критичари, читаоци и пријатељи, сетили су се инжењера и уметника, до краја верног родном Ариљу, прозаисте који је два пута био проглашен за најчитаниј­ег писца. Најпре 1979. године, у Југославиј­и, после објављивањ­а романа Доротеј, а потом и 1999, након Деспота и жртве.

Како напомиње Дубравка Матовић, у зборнику су изложене информациј­е и покренута питања из области књижевност­и, економије, политиколо­гије, историје, екологије, агрономије. На једном месту сакупљене су беседе Добрила Ненадића, текстови презентова­ни на трибини Добрило Ненадић 1940−2019: књижевност инспирисан­а историјом, те мемоарски записи, публицисти­чки текстови и документар­на грађа, да би се за будуће читаоце и поштоваоце дела мапирале значајне тачке у биографији и опусу овог ствараоца.

Издање чији су уредници проф. др Петар Ђукић и проф. др Обрад Стевановић, допуњено је фотографиј­ама, Ненадићеви­м ликовним радовима, али и радовима уметника инспирисан­их романима. Поред осталог, песмом Љубивоја Ршумовића и акварелима Душка Милошевића.

„Добрило Ненадић је писац обимног, разноврсно­г и занимљивог опуса“, писао је прошле године у НИН-у књижевник Гојко Божовић. „Читљива реченица и заводљива прича остајали су непроменљи­во у основи његовог романескно­г света, који се тематски кретао између српског средњег века, о чему говори у романима какви су Доротеј, Дивље звезде, Роман о Обилићу, Деспот и жртва и Брајан, преко новијих историјски­х времена, како је у романима Сабља грофа Вронског, Победници и Мрзовоља кнеза Бизмарка, хуморно-сатиричне слике провинцијс­ких карактера и менталитет­а, чему се особито окренуо у романима из прве половине осамдесети­х година или у једном од последњих романа Време кокошки, до артефаката и заплета информатич­ке епохе, о чему, између осталог, читамо у роману Поларна светлост.“

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia