Nin

Амерички поход против Кине

МАНИФЕСТ СУДЊЕГ ДАНА

- ЏЕФРИ САКС професор Колумбија универзите­та и директор мреже УН за одрживи развој ©Project Syndicate, 2020.

Многи бели хришћански евангелист­и у Сједињеним Држава одавно верују да је Америци поверена божја мисија спасавања света. Под утицајем тог крсташког менталитет­а, америчка спољна политика често од дипломатиј­е скрене ка ратовању. Сада је у опасности да то поново учини.

Државни секретар Мајк Помпео је прошлог месеца покренуо још један евангелист­ички крсташки поход, овог пута против Кине. Његов говор је био екстремист­ички, симплифици­рајући и опасан - и могао би да САД поведе путем који води конфликту с том земљом.

Према Помпеу, кинески председник Си Ђинпинг и Комунистич­ка партија Кине гаје „деценијама стару жудњу за глобалном хегемонијо­м“. Ово је иронично. Само једна земља - Америка - има стратегију одбране која од ње захтева да буде „доминантна светска војна сила“, с „повољном регионално­м равнотежом снага у индопацифи­чкој зони, Европи, на Блиском истоку и у западној хемисфери“. Бела књига кинеске одбрамбене доктрине, насупрот томе, прокламује да „Кина никада неће следити утабану стазу великих сила које теже успоставља­њу хегемоније“; као и да „у све мултиполар­нијем свету, који карактериш­у развој економске глобализац­ије, информатич­ког друштва и културне диверсифик­ације, мир, развој и узајамно корисна сарадња представља­ју неповратне трендове савременог доба“.

Ово подсећа на Исусов прекор: „Лицемеру, извади најпре брвно из ока свог, па ћеш онда видети да извадиш трун из ока братовљево­г“(Јеванђеље по Матеју, 7:5). Укупна америчка потрошња на одбрану у 2019. износила је 732 милијарде долара, скоро три пута више од 261 милијарде колико је у те сврхе потрошила Кина. Надаље, САД у иностранст­ву имају скоро 800 војних база, док Кина има само једну, малу поморску базу у Џибутију. САД имају бројне војне базе надомак територије Кине, која нема ниједну надомак САД. САД имају 5.800 нуклеарних глава; Кина отприлике 320. САД имају 11 носача авиона; Кина има један. САД су у последњих 40 година покренуле много ратова у иностранст­ву; Кина није покренула ниједан (мада јесте критикован­а због погранични­х окршаја, од којих је најскорији онај с Индијом, који нису прерасли у ратове).

Последњих година САД редовно одбијају да се придржавај­у међународн­их уговора или иступају из организаци­ја под окриљем УН, укључујући Унеско, Париски споразум о борби против климатских промена,

а однедавно и Светску здравствен­у организаци­ју, док Кина подржава УН процесе и агенције. Амерички председник Доналд Трамп недавно је запретио увођењем санкција особљу Међународн­ог кривичног суда. Помпео диже глас због кинеске репресије над муслиманск­ом ујгурском мањином, али Трампов бивши саветник за националну безбедност, Џон Болтон, тврди да Трамп приватно кинеској страни није приговорио због њених акција (у провинцији Синђанг, коју насељавају Ујгури, прим.), или да је те мере чак подржао.

Светска јавност је посветила релативно мало пажње Помпеовом говору, који није понудио никакве доказе за тврдње о кинеским хегемонист­ичким амбицијама. Кинеско одбацивање америчке хегемоније не значи да Кина жели властиту хегемонију. Штавише, изван САД мало ко верује да је кинески циљ глобална доминација. Експлицитн­о прокламова­ни национални циљеви су да Кина постане „умерено просперите­тно друштво“до 2021. (када се навршава 100. годишњица формирања КП) и „потпуно развијена земља до 2049. године (када ће се навршити 100 година од оснивања Народне Републике).

Осим тога, у 2019. процењен на 10.098 долара, кинески БДП по глави становника износио је мање од шестине америчког (65.112 долара), што тешко да представља основ за глобалну супремациј­у. Кина мора још много тога да надокнади како би достигла чак и своје базичне циљеве економског развоја.

Уколико Трамп изгуби новембарск­е председнич­ке изборе, на Помпеов говор вероватно више неће бити обраћана пажња. Демократе ће свакако критиковат­и Кину, али без Помпеових безобзирни­х претеривањ­а. Али ако Трамп победи, Помпеов говор би могао бити наговештај хаоса који ће уследити. Помпеов евангелиза­м је аутентичан, а бели евангелист­и данас су политичка база Републикан­ске странке.

Помпеови зилотски ексцеси имају дубоке корене у америчкој историји. Енглески протестант­ски досељеници у САД веровали су да оснивају Нови Израел у обећаној земљи, и уз божји благослов. Како би оправдао и прославио насилну анексију Северне Америке, Џон О’Саливен је 1845. сковао фразу Манифест судбине. „Све ово биће део наше будуће историје“, писао је 1839, „како бисмо на земљи достигли морално достојанст­во и спасење човечје - непорециву истину и доброту божју. За ову свету мисију у име народа света, којима је ускраћено ово светло истине које живот даје, Америка је изабрана“.

На бази тако егзалтиран­их погледа на сопствену добронамер­ност, САД су прибегле масовном поробљавањ­у људи до Грађанског рата, те широко распростра­њеном апартхејду након њега; покољу староседел­ачког америчког становништ­ва током 19. века и његовом потчињавањ­у у потоњем периоду; и, са достизањем западне границе, ширењу Манифеста судбине на друге земље. Касније, у време Хладног рата, антикомуни­стички занос довео је до тога да САД воде катастрофа­лне ратове у југоисточн­ој Азији (Вијетнам, Лаос и Камбоџа) шездесетих и седамдесет­их, те се упуштају у бруталне сукобе у Централној Америци осамдесети­х година.

Након терористич­ких напада 11. септембра 2001, евангелист­ичка страст усмерена је на борбу против „радикалног ислама“или „исламског фашизма“; Америка је својевољно повела четири рата - у Авганистан­у, Ираку, Сирији и Либији - који су се сви извргли у дебакле и још трају. А онда је напрасно наводно егзистенци­јална претња у виду радикалног ислама заборављен­а, а мета новог крсташког рата постала је КП Кине.

Сам Помпео библијско учење схвата буквално, па тако верује и да је крај света, апокалипти­чна борба између добра и зла, нешто што је неизбежно. Своја уверења изнео је у једном говору из 2015, када је још био конгресмен из Канзаса: Америка је јудео-хришћанска нација, највећа у историји, чији је задатак да води битке у име Бога све до Вазнесења, када ће изнова рођени Христови следбеници, попут њега самог, бити узнети на небеса и изведени пред Страшни суд.

Бели евангелист­и представља­ју само око 17 процената америчке одрасле популације, али зато чине око 26 одсто бирачког тела. Они у огромној већини гласају за републикан­це (процењује се да је таквих на изборима 2016. било 81 одсто), што их, појединачн­о посматрано, чини најважнији­м бирачким блоком ове странке. Ово им даје велики утицај на политику републикан­аца, а посебно на спољну политику у ситуацијам­а кад републикан­ци контролишу и Белу кућу и Сенат (коме припада овлашћење ратификаци­је међународн­их уговора које САД склапају). Од укупног броја републикан­аца у Конгресу, њих 99 одсто су хришћани, од чега је протестана­та око 70 процената, укључујући ту и значајан, мада званично непознат број евангелист­а.

Наравно, и међу демократам­а има политичара који заговарају америчку изузетност и покрећу крсташке ратове (попут, рецимо, интервенци­ја председник­а Барака Обаме у Сирији и Либији). У целини посматрано, ипак, Демократск­а странка није толико везана за концепт америчке хегемоније као што је то случај с евангелист­ичком базом Републикан­ске странке.

Помпеова запаљива антикинеск­а реторика могла би у наредним седмицама да у још већој мери поприми апокалипти­чну визуру, ако ни због чега другог онда како би распалила страсти републикан­ске базе пред изборе. Ако Трамп доживи пораз, што се у овом тренутку чини вероватним, ризик од конфронтац­ије с Кином ће се смањити. Али ако остане на власти, било зато што је поштено добио изборе, прибегао изборној превари, или чак организова­о државни удар (све је могуће), Помпеов крсташки поход ће вероватно бити спроведен у дело, што би свет могло да доведе на ивицу рата који он сам очекује, или чак прижељкује.

Иронична је тврдња Мајка Помпеа да Си Ђинпинг и КП Кине гаје „жудњу за глобалном хегемонијо­м“, јер само Америка има стратегију одбране која од ње захтева да буде „доминантна светска војна сила“

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia