Nin

Скромни председник и незахвални пензионери

- Милан Ћулибрк

Грађани Србије су веома незахвални. Никад им удовољити. Ево, на најаву председник­а Александра Вучића да се већ почетком наредне године може очекивати ново, „значајно“повећање пензија, неки од њих су поручили – прво нам врати оних 600 милиона евра што си нам узео од 2014. до 2018, а тек онда можеш да причаш о некаквом новом повећању пензија.

Срећом по власт, нису сви пензионери тако радикални. Многи су гласали за њега, уверени да у случају Вучићевог пораза неће ни добијати пензије. Зато се нико од њих и не пита по ком то основу председник, који по Уставу нема ама баш никакве надлежност­и у економској сфери, обећава веће пензије. Или зашто ни 74 дана након избора, на којима је његова листа освојила две трећине посланички­х мандата, није предложио име мандатара за састав нове владе, која би требало да се пита и за пензије и за све остало о чему, по правилу, говори само председник, а министри, ко год били, касније то само понављају као папагаји.

Новом најавом „значајне“повишице председник нам је открио неколико ствари. Прво, да земљом управља сам, да му влада није ни потребна и да је можда време за уставне промене, да Србија постане прва земља у Европи без владе. Двотрећинс­ка већина СНС-а у Скупштини то сигурно може да изгласа, а ни потврда на референдум­у не би била проблем. Ко би био против ако му се објасни да ће се тако много уштедети и да те паре могу да се употребе за много паметније ствари од плата министара… А систем би наставио да функциониш­е као и до сада. Једино што Ану Брнабић више нико не би звао премијерко­м, Александра Вулина и Небојшу Стефановић­а министрима… Горан Весић би, наравно, остао заменик градоначел­ника, јер после онога што је урадио Београду била би заиста велика штета да га убудуће зову само - Весић.

Осим што је показао да може да влада апсолутно сам, Вучић је доказао и колико је скроман, иако га злобници оптужују да воли скупу одећу и обућу. Па где ће им душа да то приговоре човеку који „значајном“сматра повишицу од 15-20 динара на дан? Елем, ако у Србији још важе закони, почетком 2021. пензије би, по „швајцарско­ј формули“, требало да се повећају за половину раста просечних зарада и половину раста цена или за око 4,5 одсто. Тако ће 100.000 пензионера са месечним примањима мањим од 10.000 динара, 2021. добити повишицу од 15 динара дневно, а још 225.000 људи имаће сваког дана на располагањ­у од 15 до 22 динара више него сада. Мало ли је? И зар не схватате колико нам је председник скроман ако му је „значајно“повећање од око седам и по евра месечно, а ни толико догодине, по „швајцарско­ј формули“, неће порасти пензије за 650.000 људи који сада примају мање од 20.000 динара месечно. И после се неко чуди зашто је Вучић из хеликоптер­а, уочи избора, сваком пензионеру „бацио“по 100 евра. Неко му је све то добро израчунао.

А шта рачуна лидер ПУПС-а Милан Кркобабић, који је од оца Јована изгледа наследио само слоган „пензије прате плате“? Пошто је од њега зависила већина, тата је тражио да „просечна пензија не сме да падне испод 60 одсто просечне плате“, па је условио коалицију са Борисом Тадићем једнократн­им повећањем пензија за 10 одсто и то у септембру 2008, када је већ било јасно да је цео свет захватила финансијск­а криза. Само месец дана касније, у октобру уследилa је и редовна повишица, тако да је 2009. просечна пензија била 62 одсто просечне плате. И син Милан тражи да „пензије прате плате“, али је границу спустио на 50 одсто, а попут француске собарице прави се да не зна да је већ пала на 47 одсто. И сме ли ико да се клади да ће промену „швајцарске формуле“пре тражити Вучић него Кркобабић?

Ако неко мисли да то има било какве везе са изборима 2022, грдно се вара. Као и за скупе сакое, јакне, патике, вина… Па, откуд, побогу, новац за све то председник­у коме је плата 1.154 евра, а притом је Агенцији за борбу против корупције пријавио да нема никакве уштеђевине, ни у домаћим, ни у страним банкама. Зато апелујем на будућу комисију да не испитује порекло имовине председник­а. Па, људи, зар све нас неће бити срамота када утврде да нема ништа осим гарсоњере? Ама, нема чак ни ону шкоду октавију из 2006, у којој је прошле године провозао новинаре портала Телеграф Коридором 10. Пази, стварно, куд нестаде та шкода…

Уместо да обећава ново „значајно“повећање пензија, било би боље да нам председник објасни зашто ни 74 дана после избора није предложио мандатара за састав нове владе. Или да бар предложи укидање владе, кад ионако о свему одлучује сам

 ??  ?? Главни и одговорни уредник
Главни и одговорни уредник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia