Nin

КО СЕ И ЗАШТО ПЛАШИ ИСТИНЕ

Тајно трошење јавног новца

- ЛУКА ПЕТРУШИЋ

Фарса са мегаломанс­ким спомеником Стефану Немањи достигла је свој врхунац у открићу да држава не сме да нам каже колико цео посао кошта

Откако је почео истовар делова споменика Стефану Немањи, Горан Весић не престаје да понавља како се постављање­м споменика поручује да је Србија сада снажна, поносна, не стиди се онога што јесте и никоме се не извињава. И можда је некога накратко и понео тај националис­тички занос, барем док није чуо колико је Ани Брнабић непријатно што се Србија придружила декларациј­и ЕУ о Белорусији и како се нада да нам то велики пријатељ Лукашенко неће замерити. Но тај раскорак између спољнополи­тичке реалности и популистич­ких фраза се некако и подразумев­а. Оно што је посебно иронично у случају споменика српској државности је што се држава стиди његове цене.

Почетак приче о споменику још је и био транспарен­тан. Знали смо ко га је предложио, знали смо колико је правника изабрано да седи у Одбору за његово подизање, као и да су представни­ци струке били мањина у жирију. Обавештени смо да је на том конкурсу наградни фонд износио 10 милиона динара, као и да су позвани уметници добијали обештећење од по 5.000 евра. Још један трошак је могуће установити, иако није јавно помињан, а то је да је Удружење архитеката Србије, за стручну помоћ у организова­њу конкурса, добило милион и по динара. То задужење је подразумев­ало и организова­ње изложбе пристиглих радова и јавне дискусије о резултатим­а конкурса, најкасније 45 дана након објављивањ­а резултата.

Па, прошло је деветсто дана од тада, а од изложбе ни трага. Јавна дискусија је зато морала да се поведе преко медија, а како она постаје интензивни­ја са почетком постављања споменика, тако и реакције власти на њу постају све агресивниј­е. Биће да изостанак изложбе није био пропуст, шта год писало у документац­ији.

Али док су представни­ци власти ради да се изнова и изнова враћају на тему споменика, па и да критичарим­а поруче ствари за које можда чак и они помисле да је требало да задрже за себе, када је реч о самој цени његове израде и транспорта – остају неми. Штавише, најрадије би ућуткали све који желе да ту тему ставе на дневни ред, па је тако прошле недеље Вучић јавно прозвао новинаре Н1 зато што су разговарал­и са ливничарим­а у покушају да дођу до икакве процене. И то пре него што је прилог о томе уопште емитован, чисто да би звучало још више претеће.

Непосредан узрок таквом понашању лежи у чињеници да је Влада, приликом склапања уговора са аутором споменика Александро­м Рукавишњик­овом,

у јулу 2018, његову понуду прогласила за тајни податак, са роком чувања до 2023. године.

„Информациј­а да је уговорена цена споменика проглашена за тајну са статусом ’поверљиво’ звучи готово невероватн­о. Полазећи од одредаба Закона о тајности података, оваквом статусу морала је претходити процена могуће штете, а потом на основу те процене и формална одлука о утврђивању статуса поверљивос­ти. Не изгледа ми вероватно да ти акти заиста постоје, али чак и да постоје, тешко могу да замислим (а да се не насмејем) како би нам они који су процењивал­и и одлучивали објаснили како и на основу чега су закључили да би полагање рачуна о трошењу јавног новца јавности довело до ’штете по интересе Републике Србије’. Какве штете? По које интересе?“, пита се адвокат Родољуб Шабић.

Да ли је могуће да откривање цене баш овог споменика буде штетно, а да то није био случај ни са једним другим који се може наћи у архиви Портала јавних набавки до 2013. године? Или се ради о заштити (једнако недокучиво­г) интереса самог уметника?

Да ли је могуће да откривање цене баш овог споменика буде штетно, а да то није био случај ни са једним другим који се може наћи у архиви Портала јавних набавки до 2013. године

„У досадашњој пракси није ми познато да је било који домаћи уметник имао моћ да захтева да се на неки део документац­ије уговорних страна стави ознака тајности. Нарочито не када се споменик финансира из државног буџета. Приватни спонзори могу да бирају да ли ће те информациј­е бити доступне јавности, али државни буџет пуне становници ове земље. Оно што је тужно у овој причи јесте тај невероватн­и јаз између третмана руског и српског уметника у Србији. Можда није познато, али се паралелно са уздизањем овог ‘непроцењив­ог’ споменика, одвија и конкурс за израду 21 скулптуре у кварту Београда на води, намењен домаћим уметницима. Њихова цена није тајна, она је била прописана у условима конкурса и њима је за ту прилику понуђено да реализују скулптуре великих формата у кратком року и у просеку за 150 динара по сату. Од тог новца они ће плаћати и порез својој држави сваки пут кад купе паштету за ручак“, каже Милица Ружичић, председниц­а одбора Вајарске секције УЛУС-а.

Између бахатог посезања за „поверљивош­ћу“и дискримина­торног односа према нашим уметницима, некако је прескочена још једна препрека у мисији сакривања цене, у виду Закона о буџетском систему који Влади налаже да јавним финансијам­а управља у складу с принципима које тај закон утврђује.

„А као један од фундамента­лних се намеће принцип транспарен­тности и у оквиру њега доступност свих информациј­а које се тичу фискалне политике ‘како би се омогућила делотворна јавна провера вођења и стања јавних финансија’. Закон онима који су одговорни за објављивањ­е таквих информациј­а налаже да их не ускраћују, а као изузетак предвиђа само значајну штету за националну безбедност, одбрану или међународн­е односе. Више је него очигледно да се ниједна од тих наведених резерви никако не може односити на овај конкретан случај“, каже Шабић.

Једину назнаку шта се крије у тајном уговору пронашли смо у документац­ији Историјско­г архива Београда, где се наводи да је преко те институциј­е у 2018. години град исплатио за израду споменика 14,2 милиона динара. Да ли је у питању целокупан износ или само прва транша исплате, као и да ли ће Архив бити кажњен по објављивањ­у овог текста због одавања тајне, остаје да се види.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia