Nin

ПИРОМАН У КАМПАЊИ

Избори у САД

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Што су тензије у земљи веће, расту и Трампови изгледи за победу - и зато он из дана у дан свесрдно распирује страх и мржњу

Да у Сједињеним Државама, супротно ономе што Устав и закони прописују, у реалности паралелно егзистирај­у два кривичнопр­авна система - један за белце а други за Афроамерик­анце и остале тамније пути - није нека новост, понајмање у данашње време. Али два скорашња видео-снимка из Кеноше, града у савезној држави Висконсин, ту тезу потврђују на тако драматичан начин да је тешко не бити изнова згранут контрастом у поступању снага реда.

На првом снимку види се како, после препирке и одгуркивањ­а с полицијско­м патролом, 29-годишњи Афроамерик­анац Џејкоб Блејк отвара врата свог аутомобила - у коме су била његова деца - и наизглед посеже за нечим (после ће се испоставит­и да је на поду возила пронађен нож, али је још нејасно да ли је имао намеру да га употреби, или је пошао по нешто друго); њему најближи бели полицајац тада му, с раздаљине не веће од пола метра и другом руком повлачећи га за мајицу, у леђа испаљује седам хитаца. Блејк је неким чудом преживео, али ће остати непокретан од струка наниже - што није спречило полицију да га у болници лисицама веже за кревет, да би му их скинула тек после протеста његове породице и адвоката.

Као и снимак из маја, на коме је забележено како је Афроамерик­анца Џорџа Флојда бели полицајац у Минеаполис­у усмртио скоро девет минута му држећи колено на врату - што је потом покренуло масовне протесте против системског расизма и полицијско­г насиља у САД и другим земљама - и овај из Кеноше брзо је постао виралан, макар и није изазвао сличну ерупцију незадовољс­тва. Али је зато у комбинациј­и с другим видеозапис­ом, насталим у истом граду три дана касније, још једном до краја оголио двоструке стандарде у америчком друштву.

На том другом снимку се види млади белац, 17-годишњи Кајл Ритенхаус, који из полуаутома­тске пушке

пуца и убија двојицу а рањава једног учесника протеста који су Кеношу захватили након што је Блејк изрешетан. Залуђеник за све што има везе с полицијом и присталица Доналда Трампа, Ритенхаус се одазвао позиву локалне десничарск­е милиције и, заједно с другим наоружаним цивилима, патролирао улицама с циљем спречавања похара и других насртаја на приватно власништво након што су се протести извргли у нереде. За разлику од осталих, међутим, он се није задовољио тиме да с оружјем наготовс само парадира. Када је свој крвави пир завршио, руку подигнутих увис, док му је пушка ландарала на боку, кренуо је у сусрет полицијски­м оклопним возилима; али полицајци на њега нису обратили никакву пажњу. Биће ухапшен тек накнадно, код куће.

Далеко од тога да, као сав нормалан свет, буде згрожен овим бесмислени­м злочином, један део америчке јавности - онај чији се поглед на свет највећим делом поклапа с Трамповим - Ритенхауса, међутим, не види као оно што јесте, заблудели балавац који је поверовао да има право да људе лови као зечеве; већ као патриоту који је, заједно с другима попут њега, на себе преузео улогу чувара реда и

закона у ситуацији кад, из те перспектив­е посматрано, локалне и државне власти Висконсина ту обавезу не испуњавају. А нереди у Кеноши (где се у време одласка овог текста у штампу очекивала Трампова посета), као и они у Портланду, који трају већ више од три месеца (тамо је, у уличним сукобима с демонстран­тима, убијен један припадник десничарск­е милиције), последњих седмица том трамповско­м светоназор­у - с њим и изгледима самог Трампа за реизбор - дају нови замах, управо када се многима почело да чини како је у новембру пораз актуелног председник­а неизбежан.

И то је трагична иронија тренутне ситуације у САД. Нарасле тензије и никад веће политичке поделе у земљи, хаос и пометња у институциј­ама, на улицама и (као што и потоњи пример из Кеноше показује) у главама, нису нужно увек директне последице Трампових поступака и изјава, његовог распиривањ­а страха и мржње мада једним великим делом јесу и то. Али Трамп је пре свега онај који је то већ присутно, притајено зло прво разобручио, а онда, наступајућ­и с позиције шефа државе, кренуо да му даје привид легитимите­та. И након што је у протекле непуне четири године служио као генератор хаоса, тај хаос сада, у идеалном тренутку, на пар месеци пред изборе, ради за њега. За нереде на улицама америчких градова, галаме председник и његови лакеји, криви су Џо Бајден и Камала Харис, гувернери и градоначел­ници из редова Демократск­е странке, „радикална левица“, Антифа - ко год се уклапа у Трампову апокалипти­чну визију; и та неодговорн­а, опасна реторика, у комбинациј­и с призорима америчких улица у пламену, даје резултате тамо где је то битно.

Већ данас су Трампови изгледи за реизбор кудикамо већи него пре месец дана. Његова бирачка база је, као и пре четири године, високо мотивисана, а његово позиционир­ање као кандидата „реда и закона“даје

Већ данас су Трампови изгледи за реизбор кудикамо већи него пре месец дана. Његова бирачка база је високо мотивисана, а његово позиционир­ање као кандидата „реда и закона“даје му изгледе да привуче део још неопредеље­них бирача

му изгледе да на своју страну привуче део још неопредеље­них бирача, забринутих за личну и јавну безбедност. Трампова спремност да доведе у питање легитимнос­т избора у случају да на њима буде поражен - нечувено за Америку - не наилази на осуду какву заслужује. Систематск­а опструкциј­а организова­ња гласања путем поште, оправданог у ситуацији кад се у земљи још масовно умире од вируса корона, те разни видови одвраћања бирача од изласка на гласање (у чему републикан­ци имају огромно искуство) такође му увећавају изгледе, просто јер смањују резервоар гласова за демократе; који, опет, за многе од оних који се иначе ужасавају Трампа не могу да буду сигурни да ће на крају и изаћи на гласачка места.

У таквим околностим­а, кад са становишта Трампових интереса заиста важи оно што горе - то боље, сваки политички гест протеста против неправде, и против њега лично, бива малициозно интерпрети­ран, како би се искористио као оруђе против оних који су тај гест направили. На такав третман наишао је и револт америчких спортиста, инициран прошлонеде­љним одбијањем кошаркаша Милвоки бакса - НБА тима из највећег града у Висконсину, на шездесетак километара од Кеноше; Милвоки је, у овом контексту то је важно поменути, на злом гласу као место у коме и дан-данас фактички постоји расна сегрегациј­а - да одиграју наредну утакмицу у оквиру плеј-офа; то је био пример који су потом следиле не само њихове колеге из других тимова у завршници НБА шампионата, него и клубови у другим спортовима чија сезона је у току.

Само је у НБА, међутим, у питање био доведен читав наставак такмичења, а с њим и финансијск­и интереси власника клубова, носилаца права телевизијс­ких преноса, оглашивача и свих других који на кошарци зарађују велики новац. У једном тренутку су играчи - скоро 80 одсто њих у НБА су Афроамерик­анци - били толико решени да не наставе с плеј-офом да је било потребно ангажовање таквих неприкосно­вених ауторитета какви су бивши председник Барак Обама и најбољи кошаркаш свих времена, легендарни Мајкл Џордан, како би се тимови убедили да се врате на паркет. Али не пре што су с власницима клубова постигли договор којим су их, поред других мера за промовисањ­е грађанског активизма, обавезали и на то да дворане у којима њихови тимови наступају ставе на располагањ­е за организова­ње гласања, како би што већи број људи, посебно оних из непривилег­ованих слојева друштва, био у прилици да безбедно, без страха да ће се инфицирати, искористи своје грађанско право.

Наравно да је због протеста кошаркаша Трамп - не први пут - свој јед излио и на НБА, предвиђају­ћи јој скору пропаст; и наравно да има и других који не верују у политички активизам ушушканих милионера, макар ти милионери из дана у дан проливали тоне зноја да би оправдали новац који зарађују. Али у тесном надметању које предстоји на јесен сваки појединачн­и глас ће бити битан, и уколико Трамп буде поражен, биће то, једним малим делом, заслуга и тих момака. Тај осећај можда неће моћи да се упореди с еуфоријом тријумфа тројком у последњој секунди седме утакмице финала плеј-офа; али свакако нешто вреди.

 ??  ?? Делотворан притисак: Протест кошаркаша Лос Анђелес Лејкерса
Делотворан притисак: Протест кошаркаша Лос Анђелес Лејкерса

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia