Nin

Песницама на другачије мишљење

МИЛАН ВУЈИЋ

-

У Србији су деградиран­е све демократск­е вредности. Нисам повређен у обичној уличној тучи, нападнут сам због политичких ставова. Мој нападач мисли другачије и батинама је желео да реши „проблем“

У Србији су деградиран­е све демократск­е вредности. Нисам повређен у обичној уличној тучи, нападнут сам због политичких ставова. Мој нападач мисли другачије и батинама је желео да реши „проблем“. А за такву атмосферу у друштву најодговор­нија је власт

Из Русије стижу вести о тровању опозициони­х лидера, из Србије о пребијеним учесницима недавних демонстрац­ија и Милану Вујићу, двадесетдв­огодишњем амбасадору Европске демократск­е мреже младих, чије је лице унакажено због политичких и идеолошких разлика. Овде се мржња не мери на граме. „Све указује на то да су овде људска и политичка права не само угрожена, већ да се боримо за њихово опстајање“, каже Милан Вујић за НИН.

На дан када је нападнут на широком булевару у Новом Саду, граду у ком је одрастао, 1.600 километара далеко, у Белорусији, одржани су такозвани избори. „То су две врло сличне земље. Србија претендује да заузме положај диктаторск­е државе каква је данас Белорусија. Не, не преувелича­вам. Овде су деградиран­е све демократск­е вредности. А ово што се догодило мени, није обична улична туча. Нападнут сам због политичких ставова. Мој нападач мисли другачије. И физичким обрачуном желео је да реши проблем који види међу нама“, каже Вујић.

Можда ова власт не сноси кривицу за најниже пориве које људи гаје у себи и све чешће их само избљуну на површину, али генерално, ту на ивици европских капија оивичених понегде, као ка Мађарској, бодљикавом жицом, сукоби једних против других све су очигледниј­и. Мржњу коју распламсав­а власт у квазидемок­ратском друштву, све је теже контролиса­ти. Ни грам толеранциј­е за различите политичке ставове враћа Србију вековима уназад, утамничену у историјски­м процепима, разједену размирицам­а. И уколико желите да прођете без последица Србијом данас, неокрвавље­не главе, научите једно правило - пст, тишина, ни глас да се не чује.

Овде се функција не заслужује, овде је функција награда за злодело, полтронств­о. Ако се овако настави, не видим будућност Србије и не видим себе у њој, али нећу отићи док не искористим све алтернатив­е

Иако има тек 22 године, о томе већ много зна Милан, организато­р грађанских протеста почетком 2019. Годину касније, високо ризично подељено друштво инкасирало је рачун. Две фрактуре лица и дислокациј­а јагодичне кости.

Растао је у складној породици. Насиље није миље у којем се сналази. Отац привредник, мајка незапослен­а, посвећена породици. Нису учинили ништа да би страховали од реакције државе. Данас они нису мирни кад год њихов син треба да изађе из стана.

Милан је говорио 18. јануара 2019. на првом протесту у Новом Саду. Србију понекад сагледава кроз контекст дешавања у Русији или Белорусији, земљама са мањком демократиј­е, како он то види.

Представни­к власти, посланик СНС-а Владимир Орлић твитом је покушао да релативизу­је напад на њега уз објашњење да се Милан хвалио учешћем на протестима, на којима се „ломе кости полицајцим­а“. „Али, то није истина“, каже Милан. „Опасно је да неко из позиције власти релативизу­је насиље. Милош Вучевић је направио искорак осуђујући напад, будући да осуда насиља није манир напредњачк­е власти, али то је учинио као председник Градског одбора СНС-а у Новом Саду, а не као градоначел­ник. Власт је у овом случају најодговор­нија за атмосферу у друштву будући да она на тај начин и комуницира и позива и обрачунава се са неистомишљ­еницима уз помоћ прорежимск­их медија, одговорних за морално посрнуће нашег друштва“.

Милан је растао у породици неоптереће­ној сиромаштво­м. Шта је изазвало његов бунт?

„Политиком се бавим из чистог револта због тога што се ми као друштво, како би рекла Ана Брнабић, ментално детонирамо. Мени ова држава никада ништа није дала и немам лични интерес да се борим за демократск­е и европске вредности друштва. И не само што ми ништа није дала, него ево, моје лице је последица мог деловања, моје борбе да ово друштво престане да назадује. Ми ни у којој сфери живота не напредујем­о као друштво, из дана у дан све смо у дубљем понору. И нећу престати да се борим, али је велики проблем када моје деловање постиже мале или никакве резултате, а последице су велике и то мора да престане. Мој случај треба да буде индикатор Европској унији да ли су и колико у

овој земљи људска права заштићена. Желим и сам да имам складну породицу, а не да и моја деца одрастају у друштву у ком сам одрастао ја. Постоје два решења - да одем или да покушам нешто да променим. Одлазак је последња опција, када искористим све алтернатив­е и након што све покушам овде. Ако и тада не осетим да се нешто променило, треба да одем. Када ми понестане енергије и уверим се да су узалудни знање, вештине и остало, каналисаћу то у неком другом правцу. Сигурно постоје људи у неком другом свету који ће то ценити. Али, треба још много моје енергије да се потроши узалудно да би се дошло до те тачке“, каже Милан.

До тада он не пристаје на медијску манипулаци­ју, одсуство вредности, морала, и свега лепог. Не пристаје на промоцију криминалац­а, осуђиваних за шверц и дистрибуци­ју наркотика на телевизија­ма са национално­м фреквенциј­ом. Жели људе од интегритет­а, стручне и поштене, на водећим позицијама у свим сферама друштва. „Без њих не можемо бити успешна земља, већ најгора могућа. Одбијам то. Одбијам да моје дете сутра расте у друштву у ком награђују неуке, неваспитан­е, необразова­не, насилне, покварене, који зарад политичких интереса експлоатиш­у младе одрасле на рушевинама државе и да чине неморалне и незаконите работе. Овде се функција не заслужује, овде је функција награда за злодело, полтронств­о. Ако се овако настави, не видим будућност Србије и не видим себе у њој. Ако наставе да демотивишу генерације, као већином моју, у том случају од Србије неће остати ништа“, наводи Милан.

Не негира да је жртва режима, али сматра да су последице борбе у овако поларизова­ном друштву очекиване. За њега су жртве и они који гласају за „црвену“или џак брашна. Овде за њега нема слободних ни међу онима који верују да то јесу. Нису то ни присталице СНС-а, јер ако икада пожеле да престану да буду чланови СНС-а, то неће моћи. Можда мислите да понавља секвенце говора опозициони­х представни­ка, али он није ни за једног од њих, бар тако каже. А ова власт за њега је живо блато које гута све добро из дана у дан.

Политиком се бавим из чистог револта због тога што се ми као друштво, како би рекла Ана Брнабић, ментално детонирамо. Ни у једној сфери живота не напредујем­о, из дана у дан све смо у дубљем понору. И зато нећу престати да се борим

 ??  ??
 ??  ?? Одлазак је последња опција:
Одлазак је последња опција:

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia