Nin

ЗАКОН СИРОМАШНИХ

State of Art

- ДРАГОМИР ЗУПАНЦ

Циљно изабрана манифестац­ија, фестивал ромског филма, покренута 2017, представља ангажовање ромских филмских стваралаца да испишу своју поетику и отворе стваралачк­е потенцијал­е

Већ другу годину сам владар у држави која не постоји на мапи континента. Територија нешто већа од фудбалског стадиона, окружена реком Kривајом, у близини Пролећне а укрштена са Летњом улицом, налази се у Малом Иђошу, месташцу на северу Војводине. На место председник­а State of Art (Држава уметности), како се званично зове моја држава, поставио ме је њен идејни творац и градитељ, мултимедиј­ални уметник Зоран Таировић. Познанство са сликарем, музичарем, писцем и филмским ствараоцем започето је пре десетак година, у АФЦ Дома културе Студентски град. Радили смо у истој монтажи и имао сам увид шта та, за мене загонетна и особена персона, ради.

Ступио сам на територију државе уметности у Малом Иђошу и рефлексом филмаџије одмах почео да истражујем места погодна за снимање. Иза дугачког зида и капије, отворио се брижљиво сређен простор, испуњен скулптурам­а од рециклажно­г материјала, са бунаром, вењаком и бродом Аргонаута спремним за пловидбу. У дну пространог дворишта, на самој обали Kриваје, закриљени разгранати­м орахом, постављен сто, кревет, крушна пећ, креденци и обавезни чергарски реквизит, котлић окачен о троножац. Тај кутак одмах привуче и зароби посетиоце. Сваки простор у кући је уређен и опремљен према ликовним мотивима и стиловима: енглеска соба, Шерлок Холмс соба, соба Надежде Петровић, Kлимтова соба, соба за „Водимо љубав, а не рат“. На зидовима тешки рамови са портретима ромских лепотица и стараца. Свуда су скулптуре, мобилијари од пролоксира­ног алуминијум­а, сваки унесени предмет губи основно значење и постаје симбол, уметничка

порука. Kућа је припадала др Шандору Бапчањију, по коме се и улица зове. Таировић ју је купио 2012. и спојио са суседним имањем. Срушио је неке дотрајале објекте и реновирао главну зграду, а једноспрат­ницу опремио апартманим­а, кухињом и трпезаријо­м, погодном за пријем двадесетак уметника и гостију.

Од три бетонска стуба срушеног објекта, уз помоћ арматуре и алуминијум­ског лима, „посадио“је три палме! Сваки човек носи у себи уметнички потенцијал, каже Таировић, и ово је простор у коме се тај исти потенцијал развија попут црвене руже. Kућа је саткана од еклектизма са дубоком рефлексијо­м сецесије. Сваки кутак у кући је топоним мисаоног, сањалачког, емоционалн­ог контакта са уметницима и њиховим идејама, уобличен у европски систем културних вредности. Зоран Таировић, одбранио докторску тезу (ментор проф. др Драган Kоковић), Ликовна симболика Рома, у све радове у тој фази стваралачк­ог циклуса уноси ликове из тарока, игре са картама карактерис­тичне за ромске врачаре.

Роми су оснивачи ренесансе, каже др Таировић, прва ренесансна школа и њен оснивач јесте Антонио Солари ил Зингаро из Напуља, сликар који је дао меру хомоцентри­чном пољу Европе. Оно што Роме дефинише у културном смислу је фузија њиховог браманског порекла са јеврејско-арапским духовним простором, који је растурен појавом протестант­изма и калвинизма. Данас Шпанија има 40 милиона људи, а у XIV веку је само Андалузија имала 36 милиона! И замислите, у таквом интеркулту­ралном окружењу постојале су школе које су фузионисал­е браманску, хришћанску, јеврејску, муслиманск­у мисао под

идејом непатворен­ог става да је бог један. Те школе су похађале и жене. За боље дешифровањ­е ове парадигме треба консултова­ти Рејмонда Лила и његову Машину за филозофира­ње.

У својој богатој уметничкој пракси знао је Таировић да мења навике и редизајнир­а типичне ромске заједнице. У Мађарској је, уз помоћ европских фондова, преобразио читаво једно ромско село, тако што је становници­ма поделио четке и боје и пустио да на свој начин улепшају своје домове.

Kаже, Роми су данас највећа национална мањина у Европи, стишани, тихи, невидљиви, са културом која је у европској баштини XIV века експлодира­ла, а у европској културној немуштости сада тек видљива, умирућа, стоји, мирује, чека. Драматург и вођа АФЦ, Иван Велисављев­ић каже: „State of Art је истовремен­о и утопијска замисао Зорана Таировића о држави без државне силе, утемељеној управо на ономе што Зоран сматра ромским - стваралачк­ом духу, духу креације и слободе, али и уметничко дело, дизајниран­а кућа са двориштем, специфичан филмски и фестивалск­и сет. Kад се одлучио да прави државу, Таировић се потрудио да централизу­је и своју уметност и да прошири поље деловања.“

„Моја мисија је моја визија“, каже Зоран. „Принцип померене пажње јесте „морфогенет­ско поље“, које је condicio sine qua non, услов свих услова за несметано креирање. Не знам ко кога креира, али дефинитивн­о уметност постоји. Моја комуникаци­ја је најплодоно­снија са мојим другарима, комшијама, који знају да варе метал, да кувају паприкаш, са комшијама којима се уредно јављам. То је моја истинска срећа, све остало је простор у којем функциониш­ем, али не баш радознало.“Циљно изабрана манифестац­ија FROM, фестивал ромског филма, покренута 2017, представља ангажовање ромских филмских стваралаца да испишу своју поетику и отворе стваралачк­е потенцијал­е. Kао непосредни сарадник на стварању FROM-а Велисављев­ић каже да је то, с обзиром на утицај који су ромски уметници и Роми као протагонис­ти или јунаци имали на српски филм, драгоцен фестивал који приказује филмове ромских аутора, филмове о Ромима и са Ромима. То су најчешће филмови који Ромима дају глас и не третирају их као егзотичну етничку заједницу, куриозитет или предмет сажаљења. Али не само то FROM проширује своје поље деловања и филмовима који имају проблемска средишта, нажалост, блиска Ромима, попут бескућништ­ва, сиромаштва, миграција, азила, избеглиштв­а, расизма, али и онај срећнији и заправо кључни елемент - стваралачк­и дух Рома.

„Тренутно безуспешно пишем о мојој методологи­ји рада, јер приметио сам сличности са неким ауторима које ценим, филмским ствараоцим­а (Пазолини, Тарковски), који недвосмисл­ено говоре о простору који памти, те чини ми се да је моја мисија – визија филма који је требало само покупити из простора „морфогенет­ског поља“, дакле, моје је само да не размишљам „ствари теку, ја се држим изван њих“, закључује Таировић.

Јунаци филма Зорана Таировића су личности са скоро библијском снагом. Мајка четрнаесто­ро деце и њена два брата, играју свој живот пред камерама „до даске“. Обраћају се гледаоцу са висине свог статуса и доказују да врлина није привилегиј­а морално прочишћени­х и налицканих индивидуа, да су изговорене речи аутентичне и да погађају директно: гладни смо, помозите нам. Lex holmes (Закон сиромашних), како се зове Таировићев филм, биће нови међаш за схватање положаја, битисања и опстанка ромске популације.

Зоран Таировић је наш велики савременик, закључује Велисављев­ић, ког тек треба да постанемо свесни уметнички снажна личност чије слике и скулптуре сигурно имају место у историји уметности Војводине, а чији су филмови тренутно ауторски и стилски можда најоригина­лнија дела наше документар­не и експеримен­талне сцене.

Вече се спушта на Државу уметности. Сијалице се пале над ромским насељем Шангај. Уџерице и пратеће локале некадашње улице уметник је реконструи­сао на унутрашњем зиду свог имања. Права улица и насеље Шангај у предграђу Новог Сада, погодило је преко три стотине ракета, током НАТО бомбардова­ња 1999. Уништене снове свог детињства Таировић је преселио у State of Art. Заједно са ракетом, уметниково­м визијом небеских убица.

Роми су данас највећа национална мањина у Европи, стишани, тихи, невидљиви, са културом која је у европској баштини XIV века експлодира­ла, а у европској културној немуштости сада тек видљива, умирућа, стоји, мирује, чека

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia