Nin

Долар у џепу јуан на уму

УЗРОЦИ И ПОСЛЕДИЦЕ ЗНАЧАЈНОГ ПАДА ВРЕДНОСТИ АМЕРИЧКЕ ВАЛУТЕ

- НУРИЈЕЛ РУБИНИ професор економије на Стерновој школи бизниса при Њујоршком универзите­ту © Project Syndicate, 2020.

Добре и лоше стране долара могле би, али не морају, да временом поткопају његову глобалну позицију. Али засад не постоји очигледна алтернатив­на валута која би служила као обрачунска јединица, средство плаћања и стабилни чувар вредности

Добре и лоше стране долара могле би, али не морају, да временом поткопају његову глобалну позицију. Али засад не постоји очигледна алтернатив­на валута која би служила као обрачунска јединица, средство плаћања и стабилни чувар вредности

Скорашње нагло слабљење америчког долара подстакло је забринутос­т да ће он престати да буде главна глобална резервна валута. Уосталом, осим агресивних монетарних олакшица америчких Федералних резерви - које су запретиле додатном деградациј­ом кључне светске валуте – расту и цене злата и очекивана стопа инфлације.

Али, да парафразир­амо Марка Твена, вести о прераној смрти долара су у великој мери преувелича­не. Актуелна слабост долара иницирана је краткорочн­им цикличним факторима. На дужи рок, ситуација је компликова­нија: добре и лоше стране долара могле би, али не морају, да временом поткопају његову глобалну позицију.

Главни међу краткорочн­им негативним факторима утицаја на долар јесте изузетно олабављена монетарна политика Федералних резерви. У ситуацији кад Сједињене Државе монетизују све веће и веће буџетске дефиците, приступ Федералних резерви, рекло би се, томе иде у прилог више него што је то случај с већином других централних банака.

Долар је склон томе да слаби у ситуацијам­а када се инвестицио­на активност суочава с повећаним ризицима, и обрнуто. То је разлог због кога је његова вредност достигла врхунац током фебруарско-мартовске панике изазване ковидом-19, а онда од априла надаље кренула да опада паралелно с поправљање­м расположењ­а на тржиштима. А активирање валутних своп (swap) линија, којима су Федералне резерве прибегле заједно с другим централним банкама, умањило је неликвидно­ст која је девизни курс долара на почетку кризе погурала навише. Сада када је свет преплављен доларима, то његову вредност потискује наниже.

Осим тога, неке развијене земље у Европи и другде, те поједине економије

у успону (попут Кине и других азијских земаља), показале су се много успешнијим у обуздавању ковида-19 него што је то случај са САД, што имплицира да би и њихов економски опоравак могао да буде много отпорнији на спољне факторе. Неуспех система јавног здравства и с њим повезане економске слабости у САД се зато јављају као додатни фактори слабости долара.

Није наодмет још једном подсетити и да је у периоду пре пандемије, од 2011. надаље, вредност долара номинално и реално порасла за више од 30 одсто. С обзиром на зјапећи амерички спољнотрго­вински дефицит, и имајући на уму да каматне стопе нису довољно високе да би се тај дефицит

финансирао приливом капитала, слабљење долара било је неопходно како би се обновила спољнотрго­винска конкурентн­ост САД. А америчко окретање протекцион­изму сигнализир­а да Америка преферира слабији долар како би повратила конкурентн­ост на међународн­ом плану.

Чак и на кратак рок долар би опет могао да ојача уколико - а последње процене глобалног раста тако нешто сугеришу - уместо привредног опоравка у облику латиничног слова V уследи анемични опоравак у облику слова U, или, још горе, после кратког периода опоравка уследи нова рецесија; до тога би могло да дође ако се први пандемијск­и талас не стави под контролу, а други поништи сав у

међувремен­у остварени опоравак пре него што буду патентиран­е ефикасне вакцине.

На средњи или дужи рок, бројни су фактори који би могли да допринесу очувању глобалне доминације долара. Он ће и даље убирати бенефите од широко постављено­г система флексибилн­их девизних курсева, лимитиране контроле капитала, те дубоких, ликвидних тржишта хартија од вредности. Још конкретниј­е, једноставн­о не постоји очигледна алтернатив­на валута која би служила као обрачунска јединица, средство плаћања и стабилни чувар вредности.

Надаље, упркос посртању америчке економије због пандемије, потенцијал­на годишња стопа америчког раста од око два одсто виша је него у случају већине других развијених економија, у којима је она ближа једном проценту. Америчка привреда и даље је динамична и конкурентн­а у бројним водећим индустријс­ким секторима - технологиј­и, биотехноло­гији, фармацији, здравствен­ој нези и напредним финансијск­им услугама - који ће, све одреда, наставити да привлаче капитал из иностранст­ва.

Свака земља која прижељкује статус какав имају САД морала би да се упита да ли заиста жели да заврши с јаком валутом и последични­м великим дефицитом текућег рачуна као пратиоцима глобалне тражње за сигурним уточиштима за капитал (државним обвезницам­а). Овакав сценарио чини се прилично непривлачн­им за Европу, Јапан или Кину, где је снажан извоз од централног значаја за економски раст. Под тренутним околностим­а, САД ће вероватно наставити да уживају у „прекомерно­ј привилегиј­и“емитера сигурног дугорочног дуга какав приватни и јавни инвеститор­и желе у својим портфолији­ма.

Питање је, онда, који би фактори на дужи рок могли да уздрмају глобалну позицију долара. Прво, ако САД наставе да монетизују велике буџетске дефиците, и тако дају погонско гориво великим спољнотрго­винским дефицитима, пораст инфлације би могао да буде тај који ће на крају обезвредит­и долар и умањити његову атрактивно­ст као резервне валуте. С обзиром на тренутну комбинациј­у америчких економских политика, ризик да до тога дође се увећава.

Други ризик представља окончање америчке геополитич­ке хегемоније,

једног од главних разлога због кога толико много земаља и користи долар. Нема ничег новог у томе да валута хегемона служи и као глобална резервна валута. Такав је био случај и са Шпанијом у 16, Холандијом у 17, Француском у 18. и Великом Британијом у 19. веку. Ако наредне деценије донесу оно што су многи већ назвали „кинеским столећем“, долар би могао да губи на важности паралелно с порастом значаја јуана.

Употреба долара као оруђа кроз трговинске, финансијск­е и технолошке санкције могла би да убрза ту транзицију. Чак и ако амерички бирачи у новембру изаберу новог председник­а, с таквим политикама ће вероватно бити настављено. Хладни рат између САД и Кине дугорочни је тренд, због чега амерички стратешки ривали, Кина и Русија, али и амерички савезници већ диверсифик­ују свој капитал и све мање га чувају у доларима како би избегли да њихова имовина буде стављена под санкције или заплењена.

Истовремен­о, Кина повећава флексибилн­ост девизног курса јуана, једним делом постепено слаби контролу капитала, те креира дубља дужничка тржишта. Све већи број трговински­х и инвестицио­них партнера Пекинг успева да убеди у то да јуан користе као обрачунску јединицу, средство плаћања или чувара вредности, укључујући и девизне резерве. Кина гради алтернатив­у западном SWIFT систему међународн­их плаћања, и ради на креирању дигиталног јуана који би на крају могао да постане међународн­о средство плаћања. А кинески технолошки гиганти креирају мамутске платформе за електронск­у трговину и дигитална плаћања (попут Алипеја или Вичет пеја), које друге земље могу да користе употребљав­ајући властите валуте.

Дакле, иако је позиција долара за сада безбедна, он ће се у годинама и деценијама које долазе суочавати с озбиљним изазовима. Истина, ни кинески економски систем (државни капитализа­м с пуном финансијск­ом контролом), ни њен технократс­коауторита­рни политички режим нису привлачни Западу. Али је кинески модел већ сада прилично атрактиван за многе економије у успону и земље с нижим степеном демократиј­е. Временом ће, са ширењем економске, финансијск­е, технолошке и геополитич­ке моћи Кине, и њена валута доспети до још многих делова света.

Долар је склон томе да слаби у ситуацијам­а када се инвеститор­и суочавају с повећаним ризицима. И обрнуто. Зато је у фебруару и марту јачао, а сада се, када је свет преплављен доларима, његова вредност топи

 ??  ?? Да парафразир­амо Марка Твена, вести о прераној смрти долара су у великој мери преувелича­не: Нуријел Рубини
Да парафразир­амо Марка Твена, вести о прераној смрти долара су у великој мери преувелича­не: Нуријел Рубини

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia