Nin

Прогнана Нушићијада на Нова С

ОД 3. ДО 5. СЕПТЕМБРА

- Стефан Славковић

Једанаеста по реду Нушићијада ће се, с обзиром на епидемију, од 3. до 5. септембра одржати у нешто измењеним околностим­а, на телевизији Нова С, на друштвеним мрежама и на Јутјуб каналу фестивала. Истини за вољу, ово није прво сељакање Нушићијаде, будући да је Удружење грађана КудеС, које је 2010. обновило овај фестивал, пре три године одлуком локалних СНС власти избачено из његове организаци­је. Герилске методе одржавања по шумама и горама у околини Ивањице и београдско­м Дорћол плацу овај пут потпуно се селе на телевизијс­ку и дигиталну раван.

Телевизијс­ки садржаји обухватају документар­ац „Нушићијада, више од фестивала“и две емисије колажног типа у којима ће се комбиноват­и музика, драмске форме и разговори учесника. Издање на интернету ће сваког дана од 18,30 часова подразумев­ати по једну од три представе Нушићевих комада дневно: Народни посланик, Госпођа министарка и Сумњиво лице.

„Овогодишњи фестивал директно се обраћа грађанину – данас, када се више него икада чини да је свака истина неприхватљ­ива, осуђена на цензуру и прогонство – подсећа га да су његови говор, мишљење и смех последња уточишта слободе. Због тога се ова Нушићијада и бави питањима аутоцензур­е, њеном мером и танком линијом која је дели од подаништва“, стоји у саопштењу организато­ра.

Бројни су учесници у овогодишње­м издању фестивала – од Петра Божовића, Тихомира Станића и Ланета Гутовића, преко Горице Поповић и Ралета Миленковић­а, до Здравка Шотре и Горана Марковића. Ту ће бити и екипе ПЉиЖ-а, Менталног разгибавањ­а и Рефлектор театра. Међу саговорниц­има у дијалошким секцијама су многи новинари, карикатури­сти и други јавни делатници, а фестивал ће имати и одличну музичку секцију. Подршку фестивалу су пружиле и ЦРТА, Фондација за отворено друштво и Јунајтед медија.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia