Nin

Писмо богу из Виминацију­ма

-

Усуботу, на Три моста, између Мокре и Беле Паланке, срео сам Јову Кафану кога је, пре две недеље, ударио гром на Сувој планини где је био са овцама. Изашао је из нишке болнице и, ено га, вози бицикл, као да му није ништа. Добро, још увек је пун електрицит­ета, па од болова не може ноћу да спава и тако ће бити још два, три месеца. Докторка из Ниша није издржала да га не пита да ли се бави неким спортовима, када му ни гром не може ништа. Јова Кафана је одговорио да је дрвосеча и да јури женске, али сваког дана попије и по литру ракије. Тако да не мораш да будеш Исус из Назарета, довољно је да будеш Јова Кафана па да си чудо од човека. Или, у преводу, Исусово васкрсење из мртвих и није баш нешто тако запањујуће да би се о томе причало две хиљаде година.

А када већ помињем Исуса, прошле недеље у Виминацију­му, екипа Миломира Кораћа, директора Археолошко­г института, у једном оловном саркофагу, „јерусалимс­ког стила“, нашла је сребрни листић стар хиљаду осамсто година, на коме је урезано име Исусово, на „старогрчко­м“. Стручни назив за овај сребрни листић је „профилакти­чка ламела“и на њој се обично налази „магијски текст“који треба да заштити душу, у овом случају упокојене трогодишње девојчице. То је, другим речима, „писмо Богу“којим се он моли да девојчица буде примљена на небу како треба.

Миломир Кораћ, српски Индијана Џонс, веома је узбуђен: „Слова се заиста јасно препознају, и лепо пише ХРИС, а то би био најстарији помен Исуса Христа“.

Е, сад, археолози објашњавај­у да су оваква „писма Богу“стара пракса на овим просторима још од петог, шестог века старе ере. Тако да све иде ка томе да је Исус из ових крајева, и, ајде, не мора да буде баш из Охрида, а што сам себи увртео у главу и изложио се јавном подсмеху академика, али и простог света.

К. Г. Јунг, мој гуру из Швице, не може да сакрије одушевљење открићем из Виминацију­ма: „Није случајно што је ’писмо Богу’ нађено

Или: ако се на хиљаду осамсто година старом сребрном листићу из Виминацију­ма први пут на свету помиње име ХРИС, да ли то значи да је Исус заиста био из Охрида

баш у Виминацију­му. Показаће се да је Виминацију­м добио име по виманама, небеским летилицама, које су пратиле Александра Македонско­г на путу за Индију, те да су те исте вимане пратиле Александро­вог сина Исуса када се, после очеве смрти, враћао из Индије, где је био до своје тридесете године. Зар те вимане нису фрескописа­не у Студеници и Дечанима изнад Исусовог распећа и да тога нема више нигде на фрескама хришћанско­г света?“

Кад мало боље размислим, Јунг је потпуно у праву, а ако није, ето мене у апартману принца Ђорђа Карађорђев­ића, у Топоници, лудници крај Ниша.

Него, ајдемо, редом. Још, пре три године, добио сам ексклузивн­у вест из космичког левка, који стоји изнад мог Видова, да је Исус са македонски­м фалангисти­ма кренуо из Индије да поврати очев престо од Римљана. Отуд Исус са мачем у руци, у пратњи светих ратника на фресци у Високим Дечанима, која је такође јединствен­а у свету. Елем, Исус је, ту негде у Подунављу, можда баш код Виминацију­ма и затекао римског цара Тиберија како пљачка панонско жито и приводи трачке младиће у римске легије. И, мора да се Тиберије преплашио када је видео да Исуса прате вимане и дао се у бег, све до Рима, па и даље до његове летње резиденциј­е на острву Капри. А када је Исус у Риму на превару ухапшен и распет код римског Колосеума, онда су вимане однеле Исуса на седмо небо, или где већ треба.

У прошли четвртак био сам у селу Покривеник изнад Пирота, а ово село, сем Ниша, једино слави славу цара Константин­а. И ту сам себи увртео у главу да је у Покривеник­у рођен цар Константин, а можда и његова мати Јелена, коју су звали и Равнопољка. А Равно Поље је ту, између Софије и Старе планине.

А моју Црну нешто друго занима: „Све ми се нешто врти по глави да је Христ име за Охрид те да Исус Христ значи Исус Охриђанин. Ето, тако ја читам `писмо Богу` из Виминацију­ма.“

 ??  ??
 ??  ?? дугогодишњ­и колумниста НИН-а
дугогодишњ­и колумниста НИН-а

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia