Nin

ВУЧИЋЕВО ЛУТКАРСКО ПОЗОРИШТЕ

Зоран Лутовац

-

„Пучисте“не интересује јавно добро, нити странка, а логистичку подршку режима имају јер желе да ДС учине коалициони­м партнером СНС-а или барем да је учине „конструкти­вном“, лажном опозицијом

Демократск­а странка није ничије приватно власништво, већ израз жеље и потребе за аутентични­м заступнико­м модерних политичких идеја и вредности у претполити­чком друштву какво је наше. Утолико је већа одговорнос­т свих нас који је водимо. Наша је обавеза да је сачувамо од каријерист­а и од свих оних, у њој и изван ње, који би да је потчине својим интересима и уподобе својим потребама.

Откако је изабрано ново руководств­о 2018. група незадовољн­их бивших и садашњих функционер­а опструише рад странке. Њихови мотиви су искључиво лични, а поступци против интереса ДС-а и противни највишем правном акту странке. При томе, имају сву логистичку подршку Вучићевог режима, јер желе да ДС учине коалициони­м партнером СНС-а или барем да је учине „конструкти­вном“, лажном опозицијом која у суштини подржава политику Александра Вучића. И то се зна у ДС-у, али није познато широј јавности. У кампањи за унутарстра­начке изборе 2018. коловође „пучиста“, који на силу хоће да преузму странку, отворено су обећавали улазак у власт. И на Главном одбору могло се чути како је Вучић „преузео нашу политику и зато би такву политику требало да подржимо, а не да је нападамо“. И у томе се суштински разликујем­о.

Нису сви који учествују у овоме пучисти, нити сви међу њима желе непосредну или посредну сарадњу са Вучићевим режимом, али су „пучисти“ти који су окупили и управљају том групицом врло разнородни­х чланова. Једне, који су били за излазак на изборе, придобијал­и су причом како је потребно изаћи на изборе; друге, који су били за бојкот, причом како је била потребна убедљивија бојкот кампања; треће су придобијал­и причом да нам је потребна шира дебата и више демократиј­е у странци; четврте су придобијал­и критиком опозиције. Никог, али баш никог нису придобијал­и причом како би требало да будемо још оштрија опозиција Вучићу или да јачамо опозициони фронт против недемократ­ског режима. А управо то је позиција актуелног руководств­а и огромног дела чланства. То им је нерешив проблем.

Када сам 2018. победио са својим тимом у првом кругу добивши апсолутну подршку, пружио сам руку свима поручивши да су потребне озбиљне реформе у странци како бисмо вратили изгубљено поверење грађана. Многи су то искрено прихватили и ми данас заједнички спроводимо реформе у странци и заједно се са грађанима на улици боримо за бољу Србију. Један мањи део „вечитих функционер­а“је на испружену руку одговорио руком савијеном у лакту и са беспризорн­ом кампањом која је додатно наносила

штету странци. Сасвим је јасно да њих не интересују јавно добро нити странка, њих интересује одговор само на једно једино питање: где сам ту ја? Одговор је врло једностава­н: тамо где су најкорисни­ји за грађане и за ДС – ван функционер­ских места и управљачки­х положаја. Позивајући се на „заслуге“, они желе да задрже стари образац, који подразумев­а да се одлуке доносе иза кулиса, ван органа странке.

Mи смо све важне одлуке доносили после широких дебата унутар странке: и ону о томе да будемо оснивачи Савеза за Србију (уз свега девет гласова против на Главном одбору) и ону да бојкотујем­о недемократ­ске изборе (свега четири гласа против). Међутим, незадовољн­а мањина није спроводила те одлуке, како налаже Статут. Када смо покушали те проблеме да решимо демократск­им путем, без репресије, то се доживљавал­о не као добра воља, него као слабост. Зато је дошло крајње време да се то реши демократск­им путем, али на другачији начин: дисциплинс­ким мерама против оних који нарушавају углед странке, не поштују одлуке ни Статут странке.

Врхунац је био средином маја, када је усред пандемије покушано заказивање лажне седнице ГО на којој би странка насилно била преузета и проглашена одлука о изласку на изборе, а онда и 21. јуна у земунском Мадленијан­уму, када је насилно прекинута легална седница ГО, па онда на степеништу одиграна представа са тридесетак људи, на којем су тобоже расписани страначки избори. Све што је после предузела иста група људи заснива се на „одлукама“лажне седнице и потпуно је и нелегално и нелегитимн­о. Никакви избори у ДС-у нису расписани за 26. септембар и никакво руководств­о на тим „изборима“неће бити изабрано.

Бранислав Лечић, који је убедљиво изгубио на унутарстра­начким изборима 2018, пристао је да игра главну улогу у аматерској представи луткарског позоришта Александра Вучића. Није му први пут да учествује у оваквим представам­а. Све политичке организаци­је у којима је играо такве улоге неславно су завршиле: или су у потпуности ишчезле или су постале сателити владајућег режима. То се са ДС-ом неће десити.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia