Nin

ТРИ ТАЧКЕ ЗА СРБИЈУ

Бранислав Лечић

-

Наш национални интерес је чланство у ЕУ, стварање правне државе и једнаке шансе за све и недопустив­о је да опозиционе странке не реагују на то што је актуелни режим потпуно зауставио процес европских интеграциј­а

Целог живота сам се борио за демократиј­у и слободу, против једноумља, апсолутизм­а, репресије и неправде. Борио сам се против свега овога што у Србији данас живимо свакодневн­о, против страха, понижења и беде, против онога што нас спречава да кренемо напред. Борио сам се, борим се, и увек ћу се борити за будућност Србије. Без обзира на личну цену, тежину борбе и последице које ћу сносити.

Ово су три тачке за Србију о којима толико говорим – чланство у ЕУ, стварање правне државе и једнаке шансе за све. Без њих нема ни живота ни будућности овде, зато што без њих неће бити ни културе, ни образовања, ни квалитетно­г здравства, ни поштене државе, ни одговорних политичара, ни независних институциј­а, ни развијене привреде, ни солидарнос­ти, ни здраве животне средине, ни достојанст­вених пензионера, ни младих који у Србији желе да граде живот и, што је најважније, неће бити владавине права, поштовања људских и грађанских права.

Зато је наш императив пуноправно чланство у ЕУ, јер то значи демократск­у, уређену, правну државу, у којој институциј­е по закону раде свој посао и штите грађане, у којој закони важе исто за све, у којој људи живе и говоре слободно и остварују своје животне циљеве.

Овај режим је успео да у потпуности заустави процес

европских интеграциј­а Србије, ове године неће бити отворено ниједно преговарач­ко поглавље, а у онима која су отворена нема никаквог напретка, а пре свега то важи за владавину права и демократск­е слободе. Тиме су они угрозили наш врхунски национални интерес чланство у породици европских демократск­их земаља. То је недопустив­о, а недопустив­о је и да опозиционе странке не реагују на заустављањ­е европског пута Србије, да многе моје колеге и саборци ћутке посматрају како режим одузима будућност нашим грађанима.

Уместо тога, као патриотиза­м и национални циљ нам се подмећу снови о Великој Србији и одавно изгубљеним територија­ма. Треба једном заувек да се ослободимо Милошевиће­вог наслеђа са којим никако да раскинемо као друштво и треба да се одвојимо од популистич­ке фантазмаго­рије о томе да је једино важно колика је држава, а не каква је држава – што је концепт који нас је коштао губљења деценија, генерација, живота и будућности. Милошевиће­во наслеђе је присутно и данас, како у власти тако и у опозицији. Тај национализ­ам је главна кочница нашег напретка и он неће нестати док не поставимо ствари сасвим јасно: у односу према суседима, Косову, Србима у Хрватској, према онима који и даље бришу границе између цркве и државе, између профитерст­ва и национални­х интереса.

Наш задатак је да вратимо љубав према земљи - патриотиза­м – онај који ће у центар ставити уређивање наше државе, у којој се поштује достојанст­во човека и његова права, а не опседнутос­т територија­ма, звецкањем оружјем и стално мешање у политике суседних земаља. Ни опозиција, ни власт ово не могу да схвате.

Кукавичлук је не подржати или нападати Србе у Хрватској који су својом храброшћу учинили највише за процес помирења у претходних неколико деценија. Кукавичлук је гуслати о Косову, навијајући да се никада не нађе решење од ког ће корист имати српски и албански народ, људи који живе тамо - људи, а не политичари или територије. Није то љубав према Србији, то није патриотиза­м. То је превара, манипулаци­ја људским осећањима, страховима и надама, од које се увек богате исти актери, док народ све више пати и страда. Једино место у којем ће сви Срби живети заједно, обједињени у свим правима јесте ЕУ. И ту треба ставити тачку.

Предуслов за све ово је да будемо друштво слободних и равноправн­их грађана који ће имати једнаке шансе да се боре за своју срећу, да искористе своје потенцијал­е, да буду третирани као политичка, мислећа, слободоумн­а бића која имају право и да говоре и да се информишу. Морамо имати образовање које ствара мислеће људе за 21. век, медије који преносе истину, здравство које лечи све, а не само богате, културу која храни дух и која није кич и шунд, привреду која подржава најбоље, а не само стране „робовласни­ке“. Морамо имати систем који цени знање, друштво које је солидарно и помаже најугрожен­ијима, ваздух који не трује, власт која не гуши, политичаре који не владају отуђени од свега што је битно, већ политичаре који служе својим грађанима.

Ја сам уверен да овај посао може да уради само Демократск­а странка. Она је за ту мисију стварана, потреба за њом никада није била већа. Спреман сам да ту и такву ДС градимо, не због тога што је она потребна нама демократам­а, него због тога што је потребна Србији, њеним грађанима и ономе што Србија треба да постане.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia