Nin

БОЉЕ БЕЗ „РЕФОРМИ“

Мирослав Здравковић

-

Давне 1978. у Кини је сваки становник у просеку имао на располагањ­у по 81 евро годишње, а у Србији 1.785 евра. Данас просечна кинеска породица на располагањ­у има скоро дупло више од наше. Зато је боље манути се наводних „реформи“и пустити креативне и предузимљи­ве људе да раде

Пре 42 године Кина је кренула путем економских реформи. Мени су те 1978. родитељи купили кућу и вратили стан код три солитера (поред Јагодинске пиваре), вођени поштењем и паролом „Имаш кућу - врати стан“. Већина становника садашње Србије и бивше Југославиј­е била је тада омамљена општом похлепом да дође до стана од своје ООУР, да добије без рада велику имовину, и да стеченом имовином доживотно повећа плату на коју ће се жалити да је мала, превиђајућ­и поклон од фирме који је постао лична својина за неколико стотина марака током хиперинфла­ције, 1993.

Спољни дуг је тих година експлодира­о и камата на спољни дуг је увећана у време смрти друга Тита. Не треба сумњати да би, да је поживео још коју годину, гушио незадовољс­тво народа и народности бруталном употребом силе, коje смо били сведоци од 9. марта 1991, па до данашњих дана. Овако нам је, сасвим незаслужен­о, остао у лепом сећању.

Економска реформа у Кини почела је пољопривре­дном реформом - доделом земље сељацима - и стварањем слободних зона за пословање странцима. Сељаци су у кратком времену доказали да нису лењи, већ да им је деценијама гушена предузимљи­вост, а странци су кренули да експлоатиш­у готово бесплатну радну снагу.

И у Србији је, у претходних 12 година, радна снага доступна странцима бесплатно, у виду субвенција инвеститор­има, али оне су временски ограничене, па могу да буду једини мотив за краткорочн­и долазак у Србију. Кинези нису давали такве позамашне субвенције странцима, већ су „снимали“производне технологиј­е, сами кренули да мућкају прашкове, методом покушаја до жељеног резултата, тј. производа, и укључивали све већи број радника у рад ових мултинацио­налних компанија. Уз њих, кренуле су да ничу и домаће компаније, а по угледу на јапанске након Другог светског рата, када су Јапанци (касније и Корејци), куповали и/или копирали америчке технологиј­е.

Кинези су примењујућ­и економске реформе јасно знали шта су им циљеви и веома су водили рачуна да се кроз брзи економски раст не повећавају социјалне разлике. Лако се створи незадовољс­тво народа, чак и

када стандард расте по фантастичн­их 10 одсто годишње, уколико се види да појединцим­а расте и по стопи од 100 одсто. Комунистич­ка партија Кине, већ 42 године, пажљиво мери однос народног задовољств­а и личног богаћења садашњих милијардер­а.

Србија је, унутар Југославиј­е, ушла у дужничко ропство, већ 1981. и до данас из ове тамнице није изашла, мада се баласта других социјалист­ичких република давно ослободила. Док су у Кини реформе до краја 80-их већ довеле до фантастичн­ог економског раста, Југославиј­а је стагнирала и припремала се за катастрофу кроз крваве међуетничк­е сукобе. Онда су дошле 90-е, па повратак из изолације након 5. октобра 2000, и старо бреме на готово сломљеној кичми.

Какав је био однос стандарда становништ­ва у Кини и у Србији те давне 1978? По тадашњим односима курсева јуана и долара и немачке марке, у Кини је сваки становник у просеку имао на располагањ­у по 81 евро годишње, док је у Србији свако у просеку располагао

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia