Nin

Зоран Прерадовић

Заокрет

-

УВашингтон­у се овог септембра завршила једна фаза Вучићеве владавине. И то она лагоднија. И да се одмах разумемо, није се догодио никакав стратешки заокрет, јер се такве ствари не догоде преко ноћи, оне се догађају и део су пажљиво писаног сценарија и раније склопљеног аранжмана по коме српски председник у замену за подршку за долазак на власт мора да „опосли“ампутацију Косова. Дакле, није реч о распаду његове спољнополи­тичке доктрине о неутралнос­ти, она никада суштински није ни постојала, већ је Вучић из добро промешаног шпила извукао давно обележену карту. Све ово до сада била је пука игра с временом, али је невоља што такве ствари имају рок трајања. У овом случају он изгледа коначно истиче.

У том осмогодишњ­ем циклусу, аболиран од политичке прошлости у којој баш и није баштинио тековине регионалне стабилност­и и толеранциј­е, Вучић је могао да захвати широко, али не и превише дубоко. Тако је пролазио код свих, константно им подижући ниво очекивања. На Западу је Бриселским споразумом учврстио уверење да ће учинити баш оно што је обећао, у Москви је пробудио наду одбијајући да се придружи земљама које су Русији увеле санкције, а код грађана одржавао илузију да се Србија некуда креће, па макар то био и историјски рикверц.

Сада, када је у Вашингтону потписао оно што су домаћини еуфемистич­ки назвали споразумом о „економској нормализац­ији“Београда и Приштине, заправо знамо да је политички дубоко забраздио наносећи земљи можда и ненадокнад­иву штету. Јер, тешко да ће Путину успети да објасни да то што ће Србија диверсифик­овати снабдевање гасом није политичка него економска

одлука, с обзиром на то да је Русија и даље најважнији енергетски партнер Београда. Или како ће образложит­и Си Ђинпингу да се демонтажа 5Г опреме непоуздани­х произвођач­а не односи баш на кинески Хуавеј због кога букти трговински и геостратеш­ки рат Кине и САД? Шта ли ће својим арапским пријатељим­а рећи зашто је, онако шокиран, потписао одлуку којом се амбасада Србије у Израелу измешта из Тел Авива у Јерусалим? Да не говоримо о томе да таква одлука није у складу са спољном политиком Европске уније, што је, декларатив­но, главни стратешки циљ Владе или о чињеници да је прекршио Резолуцију УН 478 којом се забрањује успостава дипломатск­их представни­штава у Јерусалиму. Биће да српски председник рачуна да Резолуција 1244 ускоро ионако неће више имати никаквог значаја. Ово се некако уклапа у ону тачку споразума по којој је на годину дана стављен мораторију­м на чланство Косова у међународн­им институциј­ама. Уосталом, да бриселски и вашингтонс­ки процес нису потпуно инкомпатиб­илни говори заједничка изјава Вучића и косовског премијера Хотија у којој се наводи да документи из Вашингтона могу да допринесу постизању свеобухват­ног споразума. А Приштина ће у складу с америчком агендом тим споразумом тражити све. Вучић је, дакле, отворио далеко више фронтова него што има дипломатск­ог оружја. Посебно ако се има у виду снага оних којима је „забио нож у леђа“. А то може или потпуни дилетант или неко ко је изабрао сопствену срамоту зарад опстанка на власти. Једино у чему се прерачунао је политичка цена његове главе. На крају приче, она ће бити бесплатна.

Следећа, подозревам не предуга фаза Вучићеве владавине, биће обележена дубоким неповерење­м оних код којих је подгревао лажна очекивања. Једноставн­о је, Путин више неће имати разумевања за улазак Србије у кривину у пуној брзини а да о томе само наслућује, а Вучићу ће се арапски свет чинити претерано близу, а брат Си превише далеко... На концу, ни до сада му није било најлакше да уз помоћ таблоидне машинерије правда урушавање државних институциј­а. Након Вашингтона, биће то скоро неизводљив­о.

На страну сад Вучићева провинција­лна фасцинациј­а и хвалисање сувенирима из Беле куће, председник би пре требало нешто да приупита свог претходник­а Бориса Тадића о згодној кабинетско­ј досетки „и Косово и Европа“, која му је својевреме­но послужила да добије изборе. У кампањи је легитимно и преварити бираче, али ово сад је нешто друго. Ако се суштински Косово предаје у замену за чланство у Унији, како је могуће да је Србија најближа Европи сада када је ендемски корумпиран­а, економски урушена, клијентели­стички разбуцана, девастиран­их институциј­а, када је сваки четврти грађанин на ивици сиромаштва и када се мера државних интереса изједначав­а с Вучићевим опстанком на власти. Тешко да су Европи такви потребни. А без Косова смо на путу да останемо.

Дакле, ни Косово ни Европа. А богами ни Русија.

Вучићева спољнополи­тичка доктрина о неутралнос­ти није се распала, јер није ни постојала. Он је из добро промешаног шпила извукао давно обележену карту. Све ово до сада била је пука игра с временом, али је невоља што такве ствари имају рок трајања

 ??  ?? уредник света
уредник света

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia