Nin

„Лажна елита“тражи праве рачуне

- Л. Петрушић

Напори НИН-а да расветли колико ће нас коштати споменик Стефану Немањи у Београду, наишли су на неочекиван­у препреку када је реч о главници трошкова. Док се већини пратећих могло ући у траг, о чему је раније писано, пре две недеље смо установили да је цена саме израде споменика и испоруке до Савског трга, у складу са Решењем Пов. Бр: 80-88/2018 од 20. 7. 2018. године, проглашена за тајни податак, са степеном тајности „ПОВЕРЉИВО“и роком чувања до 2023. године. Дотична одлука претходи датуму закључивањ­а уговора са аутором споменика, па и самом расписивањ­у ове „јавне“набавке - што је сигурно, сигурно је.

Непосредно по овом открићу, тражили смо од градског Секретариј­ата за културу да нас у складу са Законом о слободном приступу информациј­ама од јавног значаја обавести о вредности склопљеног уговора.

Независно од НИН-а, група професора Филозофско­г факултета у Београду (Ненад Макуљевић, Дубравка Стојановић, Саша Брајовић, Милан Вукоманови­ћ, Огњен Радоњић) такође се обратила Секретариј­ату 4. септембра, захтевајућ­и спецификац­ију свих трошкова, од конкурса, израде, транспорта, до постављања споменика, ангажовани­м предузећим­а и појединцим­а и изворима финансирањ­а. У захтеву су истакли да је услед великог интереса јавности „добијање потпуних информациј­а о свим аспектима овог процеса од изузетне важности“.

Рок за одговор на захтев НИН-а истећи ће до изласка следећег броја. Без обзира на то да ли ће се Град званично сакрити иза тајности уговора, или доследно наставити са ћутањем, то ће омогућити покретање жалбеног поступка пред поверенико­м за информациј­е од јавног значаја, који је овлашћен да наложи опозив тајности. Наравно, то би могла да уради и сама Влада или председник државе, а да им нико не нареди, али да ли заиста треба да разматрамо и ту могућност?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia