Nin

Јиржи Менцл

IN MEMORIAM (1938-2020)

- Р. Станковић

Јиржи Менцл је силно желео да упише позоришну режију, али га нису примили, па је уписао ФАМУ. Тако је формално постао филмски редитељ, али је током целог живота био и веома успешан позоришни редитељ, глумац и сценариста. Имао је 28 година када је снимио филм Строго контролиса­ни возови који је 1968. године добио Оскара за најбољи страни филм. Тог дана нашег Александра Сашу Петровића замало није издало срце. Јер, у сали се чуло да је Оскара добио југословен­ски филм, а изговорен је назив Строго контролиса­ни возови. Саша Петровић је устао од стола уверен да је добио најдрагоце­нију филмску статуету за свој филм Скупљачи перја. Чувена зврчка из оног времена је да Американци бркају Чехословак­ију и Југославиј­у.

Београдски редитељ Бобо Ђуровић, прашки ђак, најзаслужн­ији је што је Менцл два пута режирао у Београду. Најпре је 2007. године у Народном позоришту поставио Шекспиров комад Веселе жене виндзорске, а потом је 2011. у корежији са Бобом Ђуровићем поставио оперу Сергеја Прокофјева Заљубљен у три наранџе.

Заједно са Милошем Форманом, Менцл је био водећа фигура чешког новог филмског таласа. Али, за разлику од Формана, није остао у Америци када су га звали после добијања Оскара. Вратио се јер је хтео да сними планирани филм, и снимио га је. А онда су совјетски тенкови ушли у Чехословач­ку и следеће три године Менц више није могао да снима. Режирао је представе у Немачкој, Швајцарско­ј... За себе је говорио да није дисидент, али да воли да ради комедије у којима се руга и помало спрда са оним што му смета у друштву.

Највећи број филмова радио је по делима која је исписао Богумил Храбал. Волео је филмове Вудија Алена, није волео манир Kвентина Тарантина и Дејвида Линча. Пријатељи су га звали Јирка, а највише је волео да за њега кажу како је био пристојан човек.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia