Nin

Грешник из нехата

Није спорно да је, стриктно узевши правила, Ђоковић заслужио елиминациј­у, проблем је што је, рецимо, Федерер који је пре неколико година погодио скупљача лопти прошао без казне

- Марко Ловрић

Новак Ђоковић испалио је до сада толико славних лоптица, оних које су му доносиле гренд слемове и победе над Федерером, Надалом и другим великим тениским именима, да ниједна не сме да се нада да ће постати популарна. Ипак, лоптица којом је у Њујорку погодио линијског судију Лауру Кларк извесно би била трофеј у рукама колекциона­ра. Човек је ипак гренд слем турнире освајао 17 пута, а само са једног био избачен.

Испад који се и даље прежива од Америке до Аустралије имаће занимљиве последице, које ће

још неки дан бити у другом плану текстова о тенису. Биће ово, рецимо, први пут од 2004. године да у четвртфина­лу гренд слем турнира нема ни Федерера ни Надала ни Ђоковића. Остатак тениског света, дакле, деценију и по није могао тако утемељено да сања о великом трофеју.

Расправа о томе да ли је дисквалифи­кација Новака Ђоковића била праведна или не, неће, разуме се, имати закључак, јер одговор зависи од навијачких страсти. Но можемо погледати чињенице. Оне кажу да дисквалифи­кације на тениским турнирима

нису честе, али нису баш ни у равни са Халејевом кометом. Неке од њих важне су за ову причу јер су имале сличан разлог или су погађале велика играчка имена или се чак и збивале у финалима озбиљних турнира.

Чувени злочести дечко тениса Џон Мекинро избачен је са Отвореног првенства Аустралије 1990. Вређао је линијског судију, па бацао рекет, па вређао главног судију. Није помогло то што је иза себе имао седам освојених гренд слем турнира. Тим Хенман и његов партнер завршили су наступ у Вимблдону 1995.

због два лоша Хенманова волеја. Први је неспретно послао у мрежу, па други још неспретниј­е у главу скупљачице лопти. Андре Агаси је 1996. отишао из Индијанапо­лиса након што је врло јасно показао и публици и главном судији колико му се не допадају. Давид Налбандија­н је 2012. у финалу Квинса резултатск­и стајао сасвим добро, 1:0 у сетовима и 3:4 у другом сету. Лоше је стајао са живцима, па је шутнуо рекламу која је повредила линијског судију. Године 2017. Дениса Шаповалова је на пут кући послало то што се на путањи његовог љутитог хица у мечу Дејвис купа нашао главни судија.

Није наодмет поменути да је Ђоковића осудио и низ људи који су играли врхунски такмичарск­и тенис, и који знају шта је љутња. Већ поменути Тим Хенман рекао је да српски тенисер „није гађао судију, али да мора да преузме одговорнос­т“.

„Мало раније распалио је лоптицу у рекламе. Био је фрустриран. И сам сам имао такав тренутак – ударио сам лоптицу не гледајући, и погодио девојку.“Казну праведном сматрају и Мартина Навратилов­а и Били Џин Кинг и други, а посебно је занимљива изјава тренера и некадашњег играча Тима Мејота.

„Готово сваки озбиљан играч кога тренирам ради исто што и Новак. Кажем им да престану, да одустану

од те навике, баш због тога што ће напослетку некога погодити, и то ће лоше да се заврши. Да, Новак је заслужио казну.“

Истина је да су неки слични инциденти пролазили без казни. И сам је Роџер Федерер пре неколико година несмотрени­м ударцем погодио скупљача лоптица, мада не у гневу. Но ако занемаримо и то што се радило о различитим судијама, и закључимо да је реч о различитом аршину, проблем је то што Федерер није избачен, а не то што Ђоковић јесте, јер је казна била по правилима. Занимљив поглед понудио је новинар Бен Ротенберг пишући за Њујорк тајмс. По њему судија Фримел није имао другог или није имао довољно избора.

„Кораци су јасно дефинисани – прво иде опомена, па одузимање поена, па одузимање гема, па дисквалифи­кација. Правила допуштају судијама и да одмах дисквалифи­кују ако процене да је прекршај довољно тежак. Пошто Ђоковић још није имао опомену, Фримел је могао или да га опомене или да га избаци.“

Фримел је закључио да је повређивањ­е судије сувише озбиљан преступ за опомену, и остала му је само дисквалифи­кација. Истина је и да би тениски свет могао да размисли о томе није ли такав крут систем кажњавања неприклада­н за такмичарск­и спорт.

Готово сваки озбиљан играч кога тренирам ради исто што и Новак. Кажем им да престану, баш због тога што ће напослетку лоптица некога погодити, и то ће лоше да се заврши Тим Мејот

 ??  ?? Не помажу ни извињења: Главни судија Сорен Фримел није имао разумевања за Ђоковићеву фрустрациј­у
Не помажу ни извињења: Главни судија Сорен Фримел није имао разумевања за Ђоковићеву фрустрациј­у

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia