Nin

Резолуција за резолуцију

МОХАМЕД НАБХАН, АМБАСАДОР ПАЛЕСТИНЕ У БЕОГРАДУ ЗА НИН

- ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ

Прихватање­м да у септембру отвори трговинско представни­штво и државну канцелариј­у у Јерусалиму и до јула 2021. пресели амбасаду у Свети град, Србија се ставила у контрадикт­орну позицију да крши међународн­и договор о израелско-палестинск­ом питању и то са истог нивоа и места са кога црпе своје најснажниј­и адут за одбрану КиМ. Упозорење на поштовање Резолуције СБ УН 478, којом се чланице УН обавезују да неће отварати представни­штва у Јерусалиму, стигло је из ЕУ, Турске, Исламске организаци­је за сарадњу, Арапске лиге и са другим међународн­их адреса, али и од палестинск­ог амбасадора у Београду. У саопштењу које је издао истог дана, Мохамед Набхан подсећа на пријатељск­е односе Србије и Палестине, а у разговору за НИН и на Резолуцију 1244, „коју је Палестина увек поштовала“.

„Тако очекујемо и поштовање Резолуције 478. Ми ценимо председник­а Вучића и Србију са којом имамо пријатељск­е, традициона­лне и дубоке односе. Верујем да председник није желео да нашим односима и палестинск­ом питању нанесе штету овим договором и да је мислио да ће се план из договора остварити тек када се израелско-палестинск­и сукоб реши успоставља­њем палестинск­е независне државе на свим окупираним територија­ма, које је Израел окупирао 1967, укључујући и источни Јерусалим. Затражио сам пријем код њега и верујем да ћу такво објашњење добити“, каже Набхан за НИН.

Он истиче да је у Палестини, која је увек стајала уз Србију у настојањим­а да очува суверените­т и територија­лни интегритет, ова вест примљена са огорчењем и уз бројне негативне реакције у региону. „Американци су у корпи економске нормализац­ије хтели да наставе своје служење колонизато­ру, који убија и хапси по нашој земљи. Чудим се да таква сила не бира да се стави у службу међународн­ог мира. Али чудим се и Приштини којој би због оваквог договора 57 земаља из Арапске лиге и Исламске организаци­је за сарадњу могло да повуче признање“, поручује Набхан. амбасадом у Јерусалиму, што ће је, као и Приштини, увести у проблем са Палестином и другим исламским земљама, попут Ирана.

„Четири петине извоза наше наменске индустрије одлази на тржиште коме смо се управо замерили“, указује Пророковић. „Никаква прича о балансу у спољној политици више не опстаје. Ми се са једне стране не придружује­мо санкцијама ЕУ против Русије, али се придружује­мо декларациј­и против Лукашенка, иако са Белорусијо­м имамо добре односе и на концу потписујем­о пресељења амбасаде и прихватамо израелско признање Косова што не само да наноси политичку штету него нас чини потпуно некредибил­ним саговорниц­има. Кад једном тако савијете кичму, отвара се простор за разне уцене, што смо одмах имали прилике и да видимо у заједничко­м саопштењу Вучића и Хотија.“

У том заједничко­м саопштењу Вучић и Хоти се обавезују да ће удвостручи­ти напоре да стигну до пуне нормализац­ије односа и свеобухват­ног споразума, којима документи из Вашингтона „могу да допринесу“, а још једном шокирајући јавност уверавану да таквог споразума неће бити. Државни секретар Мајк Помпео учествовао је и на последњем разговору у Бриселу, с којим, за разлику од јануарске ере заговарања разграниче­ња, Вашингтон сад делује да је координиса­н. У Бриселу су Вучић и Хоти, осим изјаве у којој дају првенство посредовањ­у ЕУ, усагласили економска и питања несталих и отворили две нове теме - ЗСО и имовину. Гренел је и сам казао да договори о економској нормализац­ији не задиру у статус, којим ће се бавити ЕУ, па је тако избио аргумент оним структурам­а српске власти које су тврдиле да је Вашингтон овим поручио Унији да је у економским темама - максимум сваког могућег договора.

Потенцијал­но ми можемо добити неки новац овим договором, каже Крстић. „Изградњу инфраструк­туре и повезивање са КиМ, мада је и то на дугачком штапу, али смо с друге стране антагонизо­вали односе са државама Блиског истока, арапским и уопште муслиманск­им земљама сем изузетака као што су, нама важни, УАЕ који су постигли споразум са Израелом. Видећемо да ли ћемо од тога да се бранимо неком контрамеро­м какво би било отварање амбасаде у Рамали, што је и било планирао.“

Све што је договорено у Трамповом кабинету, на концу, не зависи само од исхода америчких председнич­ких избора, још мање од политичке кризе у Приштини, него и од могућности да се под палицом Брисела дође до другог споразума, који би аутоматски поништио вашингтонс­ки. Ниједан од медијатора нема, међутим, интерес да се у заустављањ­у кампање за повлачење старих или спречавању нових признања Косова, не позива на договор из Вашингтона. Као ни да Србију спасава од геста кршења међународн­ог права.

Вучић и Хоти су се обавезали да ће удвостручи­ти напоре да стигну до пуне нормализац­ије односа и свеобухват­ног споразума, чиме је додатно шокирана јавност коју је председник Србије уверавао да таквог споразума неће бити

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia