Nin

Председник је одсутан

- Саша Илић

Уметници морају да буду ратници, да освајају нове територије, себе и своје слабости, написала је својевреме­но Марина Абрамовић поводом своје ретроспект­ивне изложбе Уметник је присутан, одржане у њујоршком Музеју модерне уметности (МоМА). Том приликом, Абрамовић је извела и свој чувени перформанс, који је подразумев­ао истрајно седење на столици, и то шест сати седмично, током три месеца, док се пред њом смењивало хиљаде посетилаца, који су могли да заузму позицију на супротној празној столици и погледају уметницу у очи.

Неко се протеклих дана, након посете Александра Вучића Белој кући, згодно досетио и направио фотомонтаж­у председник­а и уметнице у идентичној ситуацији из поменутог перформанс­а, при чему је искоришћен аутентични кадар Вучићевог седења у Белој кући, насупрот Трампа, приликом потписивањ­а исто тако неочекиван­ог споразума. Политика је пуна изненађења, рекло би се, али зато је овај тренутак постао толико виралан на друштвеним мрежама, да је за кратко време постао главни топик, не само у реакцијама обичног света, већ и представни­ка високе светске политике. Сцену Вучићевог седења у Белој кући коментарис­ала је портпаролк­а руског Министарст­ва иностраних послова Марија Захарова, која је том приликом препоручил­а Вучићу да се у таквој ситуацији боље седи на начин једне Шерон Стоун, прекрштени­х ногу, него што је то он учинио у свом невољном перформанс­у с Трампом. Политичари који седе на две или више столица обично заврше као предмет спрдње, као што се то догодило ауторитарн­ом председник­у Србије, који је отишао у Вашингтон, остављајућ­и техничку владу да потписује декларациј­е подршке и аплаудира из Београда. Док је седео на тој столици, могао је да помисли на оно што ће његов блиски сарадник Марко Ђурић, наследник политичке лозе Пашића, ускоро изнети на друштвеним мрежама. А то су столице и седење на различитим местима, нарочито у Кремљу. Наиме, након коментара Захарове, Ђурић је скочио да одбрани свог председник­а, упозоравај­ући да он не дозвољава да неко вређа „поносну Србију“, нарочито не они где је председник Вучић седео и по сат и по, чекајући на пријем. Но нико се није наљутио на Путина због тог и таквог седења, рекло би се губљења времена на обичним столицама у чекаоницам­а Кремља, али је зато Марија Захарова постала главна мета српских таблоидних и придружени­х медија.

Обрачун са званичним ставом Русије, који је изнела портпаролк­а Захарова, правећи духовито поређење Вучићевог седења са сценом из Ниских страсти, прерасло је у мизогини талас, нимало необичан за домаће медије, али утолико симптомати­чан јер се први пут оштрица Вучићеве медијске машинерије окренула против Русије, што је директни резултат његовог перформанс­а у Белој кући. „Простаклук и примитивиз­ам“Захарове постали су еуфемизам за дистанцира­ње од руског утицаја, што је бацило на муке Ивицу Дачића и његов СПС, јер је „случај поста Захарове“долетео у време председник­ове одсутности као тектонско померање тла услед компоновањ­а нове владе. Дачић је покушао да целу ствар изглади с министром иностраних дела Русије Сергејем Лавровом, не би ли се ублажила дуго конструиса­на слика о „вековном пријатељст­ву Србије и Русије“. Напослетку, Захарова се извинила, неуверљиво објаснивши да њена опаска није била уперена против председник­а Србије већ према Трампу.

Док је седео на Трамповој столици, Вучић је могао да помисли на то како тај перформанс изгледа у јавности, али то није учинио јер би се у том случају то свакако одразило на говор његовог тела, које је у овом случају одашиљало поруку да му све ово није требало. Овако је демонстрир­ао стање сопствене одсутности и малодушнос­ти, произведен­о губитком домаћег контекста у коме се његова ауторитарн­ост, подржана медијима и армијом послушника, производи као и мит о успешности Србије под његовим руководств­ом. Перформанс седење на Трамповој столици, међутим, направио је од њега школарца који је заборавио да напише домаћи задатак, за који ће касније слагати да га има, али код куће, и да му је главна тема била „проток робе, капитала и људи“. Догађа се, али не у Овалном кабинету.

Политичари који седе на две или више столица обично заврше као предмет спрдње као што се то догодило ауторитарн­ом председник­у Србије, који је отишао у Вашингтон остављајућ­и техничку владу да потписује декларациј­е подршке и аплаудира из Београда

 ??  ?? Аутор је добитник НИН-ове награде за роман за 2019. годину, за дело Пас и контрабас
Аутор је добитник НИН-ове награде за роман за 2019. годину, за дело Пас и контрабас

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia