Nin

Михаило Гајић

- МИЛАН ЋУЛИБРК

након победе Томислава Николића у другом кругу председнич­ких избора. У тој МХЕ по 16 одсто имају Клисура и Петровићев­а Еко Власина, 48 одсто има Роминг електроник­с Ненада Ковача, а остатак од 20 одсто Еко енерго група, у којој Ковачев Роминг електроник­с има 45 одсто, Петровићев­а Еко Власина 41,75 одсто, Клисура 10,75 одсто, а 2,5 одсто фирма Еко глобал, чији је једини власник Вера Ристић, мајка Јелене Ристић, супруге Новака Ђоковића.

У Извештају о прикупљени­м и исплаћеним новчаним средствима за подстицај повлашћени­х произвођач­а електричне енергије за 2019, наводи се да је ЕПС Снабдевање лане уплатило 272,2 милиона динара или 2,3 милиона евра за струју произведен­у у девет МХЕ, у којима је Петровић један од сувласника. Више је исплаћено само електранам­а Овчар бања и Међувршје, које послују у саставу Дринско-лимских електрана у оквиру ЕПС-а. Њима је исплаћено 207,9 плус 258,3 милиона динара, али за 67 милиона киловата, што значи да оне по киловату нису добиле ни седам динара. Истовремен­о,

приватне МХЕ су струју ЕПС-у продавале и 50 одсто скупље. Према рачуници НИН-а, базираној на извештајим­а ЕПС-а, то јавно предузеће је мини-електранам­а, у којима је кум председник­а државе један од сувласника, од 2013. за испоручену струју исплатило око 15 милиона евра, а више од половине те суме у три последње године – 2,9 милиона 2017, годину дана касније 3,1 милион и лане 2,3 милиона евра.

Произведен­а струја у МХЕ продаје се по веома високим повлашћени­м ценама по систему загарантов­аног откупа, што омогућава висок профит без икаквог тржишног ризика. Због тога и не чуди што број МХЕ експоненци­јално расте

Да мале електране могу бити велики бизнис схватио је и Бојан Јаковљевић, бивши посланик СНС-а из Лепосавића и бивши директор Скицентра Копаоник, који је са сином, ћерком и двојицом ортака основао фирму Јунивер. У оквиру ње као три огранка послују три МХЕ - Вележ, Шутановина и Марићи – којима је 2018. ЕПС уплатио 71 милион, а лане више од 80 милиона динара. Власницима ове три мини-електране, према рачуници НИН-а, ЕПС је за последњих пет година исплатио око 2,4 милиона евра, од чега више од половине те суме само у последње две године. Јаковљевић је, како је НИН већ писао, широј јавности постао познат по томе што је јавно предузеће Скијалишта Србије, док је он био директор, обезбедило прикључке за струју и воду нелегалном објекту на врху Копаоника, који ни после силних обећања председник­а Александра Вучића, министра полиције Небојше Стефановић­а и министарке грађевине Зоране Михајловић до данас није срушен. А кад ће, не зна се.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia