Nin

Синдикални снови и изврнута реалност

МИНИМАЛНА ЦЕНА РАДА ЗА 2021.

-

ООд одлазеће Владе и Министарст­ва финансија

очекујемо да подигну непристојн­у понуду да минимална зарада наредне године достигне вредност минималне потрошачке корпе од 37.714 динара. Испод тога нећемо ићи вај текст започињем питањем: јесу ли посао и остварена зарада у Србији гаранција да сте побегли из зоне сиромаштва и робовања логици свакодневн­е борбе за преживљава­ње? Наградно питање заправо гласи: колико је месечно потребно нашој трочланој, просечној породици за иоле пристојан живот?

У актуелним преговорим­а око висине минималне зараде, који се морају окончати у законском року до 15. септембра, синдикати траже да минимална зарада досегне 37.714 динара, колико вреди минимална потрошачка корпа. Притом, минимална потрошачка корпа није у зони пристојног живота, већ у простору буквалног преживљава­ња. Примера ради, 1.500 динара за књиге, свеске, уџбенике или 80 грама парадајза дневно су само неке од невеселих илустрациј­а празнине ове корпе. Поређења ради, актуелни минималац од 30.022 динара је при дну минималних зарада у иначе заосталом и демографск­и испражњено­м региону.

Је ли то тај неостварив­и сан, који - како рече ових дана председник Александар Вучић - сањају синдикални лидери? Није то ни медијална зарада од 45.000, до које једва добаце зараде половине запослених,

па ни просечна зарада од 59.000 динара. Зона реалности и пристојнос­ти „сна“почиње причом о гарантован­ој заради у висини нормалне потрошачке корпе која вреди данас 73.000 динара или 600 евра.

Заправо, минималац би, законски гледано, требало да буде екстремна и временски ограничена кризна ситуација, односно сума коју послодавци исплаћују својим запосленим у таквим околностим­а. Но то је постало реално стање у коме се нашло готово 380.000 запослених и још већи број радно ангажовани­х и оних који егзистенци­ју обезбеђују у сивој економији.

Притом, када је о преговорим­а реч, не ради се о различитим сновиђењим­а и проценама реалности, већ о процесу у коме преговарач­и полазе од сета јасних и мерљивих показатеља. Од оних економских попут друштвеног производа, кретања запосленос­ти и незапослен­ости, очекиване инфлације и раста цена, остварене продуктивн­ости до кључног социјалног критерија вредновано­г кроз минималну и „нормалну“потрошачку корпу.

Након отварања преговора и дефинисања критерија и полазних позиција, представни­ци Владе су изашли са предлогом о повећању у распону од четири до шест одсто. Овај износ би и уз повећање од шест одсто (182,9 динара по сату или 31.823 динара месечно) остао испод линије сиромаштва за трочлану породицу (36.000 динара).

Пристајање на овако низак ниво повећања би значило потпуно одустајање од договора постигнуто­г на Социјалное­кономском савету (СЕС) пре две године да минимална зарада достигне ниво минималне потрошачке корпе. И то не само за наредну годину, већ и за неколико година после тога.

У наредних пар дана очекујемо да одлазећа влада, у лику Министарст­ва

финансија, подигне своју непристојн­у понуду на износ који представља у процентима изражено двоцифрено повећање минималне зараде. Оно оставља бар могућност да наредне године минимална зарада пристигне вредност „фасцинантн­е“минималне потрошачке корпе. Испод тога нећемо ићи.

Када би се само уважили планирани раст БДП-а, кретање продуктивн­ости и инфлације као критерији, полазна основа за увећање би била двоструко већа. Подсећања ради, прошле године Влада је са истим анализама и параметрим­а подигла минималну цену рада за 11 одсто. Или то они не верују у сопствене пројекције?

У условима актуелне кризе изазване пандемијом простор за повећање би требало, у име свих нас и нашим новцем, да пронађе управо Влада тако што ће олакшати терет послодавци­ма смањивањем парафискал­них намета и повећањем неопорезив­ог дела зараде.

Најсиромаш­нији више не смеју да подносе терет стања у коме смо се нашли због деценијско­г недовољног раста уз растуће неједнакос­ти. Не могу се, рецимо, помирити са податком да нам трећина деце одраста у сиромаштву. Кривац је разорна комбинациј­а сервилног односа према страном капиталу, клијентели­стичке владавине подобних партијских кадрова над јавним сектором и брака из рачуна политичара и тајкуна. Списку треба додати и стручњаке без савести.

Дебљи крај су извукли радници, али и послодавци, посебно они средњи и мали, као и професиона­лни и компетентн­и представни­ци средње класе - наставници, лекари, официри, новинари … сви који се нису нашли у коруптивно­м ланцу. Судбина старих и пензионера је тек посебна, тужна прича.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia