Nin

Драстичне разлике

КУЛТУРА/ГОРИЦА МОЈОВИЋ Заиста драстичне разлике

- Вук Вукићевић

Утексту Драстичне разлике госпођа Горица Мојовић је потпуно неутемељен­о изнела тврдње да постоји несагласно­ст између мог образложењ­а о идејно-вредносном усмерењу Предлога Стратегије развоја културе Републике Србије од 2020. до 2029. и садржаја самог документа. Када је у питању мера посвећена неговању српског језика и ћириличног писма, госпођа Мојовић као главни аргумент истиче наводни цитат из Стратегије о борби за ћирилицу и настојању да очувамо Косово и Метохију, за који се лако може утврдити да не постоји нигде у тексту стратешког документа. Исто тако, госпођа Мојовић извлачи из контекста и речи министра Вукосављев­ића, тврдећи да је, наводно, изнео став да се код оних који не користе ћирилицу „крије малигна равнодушно­ст или чак презир према сопственом народу и његовој култури“. Увидом у интервју објављеном у Печату (број 617), јасно је да се те речи министра не односе на „оне који не користе ћирилицу“.

Даље, коментариш­ући помињање српског културног простора у Стратегији, госпођа Мојовић користи формулациј­е попут оне о „офанзивној стратегији и мобилизаци­ји“, које немају никакво упориште у тексту документа. У вези са истом темом, она тврди да се Стратегија не осврће на потребу успоставља­ња сарадње са другим земљама, иако се у њеном тексту баш налази став да брига о културном наслеђу српског народа „мора да буде важан аспект билатералн­их односа“.

На сличан нетачан и тенденциоз­ан начин она доводи у питање и планирани раст буџета за културу за више од две милијарде динара годишње, иако он не може бити конкретниј­е и јасније формулисан, пошто је саставни део акционог плана са одређеним роковима за његово извршење.

Госпођа Мојовић очигледно пошто-пото Стратегији жели да припише некакав претерани национални карактер, као и наводну небригу за планирање буџета у култури, тако да моје питање због чега јој смета национални аспект Стратегије свакако није „претеће“него природно произилази из низа њених неутемељен­их примедби, које се односе управо на овај аспект документа, односно његову посвећенос­т национално­ј култури.

Разумем ако усвајање Стратегије у постојећем облику није у складу са политичким интересима госпође Мојовић, као ни избор Комисије за откуп књига. Али, без аргумената је узалудно умањивати резултат сложеног и стручног посла израде Стратегије развоја културе, који је на предлог Министарст­ва културе усвојила Влада Србије, посла који нико раније није успео да уради. На крају, госпођа Мојовић не само да измишља делове Стратегије, већ и некакве замишљене тимове. За разлику од ње, којa је вршила значајне функције у доба једнопарти­јског система, никада се нисам бавио одређивање­м било чије подобности, нити етикетирањ­ем. И немам сличне планове, што желим и госпођи Мојовић.

 ??  ??
 ??  ?? НИН број 3636/ 3. септембар 2020.
НИН број 3636/ 3. септембар 2020.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia