Nin

Пометња у најави

ЗАШТО АМЕРИЧКИ ПРЕДСЕДНИЧ­КИ ИЗБОРИ ПРЕДСТАВЉА­ЈУ ГЛОБАЛНИ РИЗИК

- ЗИГМАР ГАБРИЈЕЛ бивши немачки вицеканцел­ар и министар спољних послова © Project Syndicate, 2020.

Има разлога за страх да би тесан исход гласања Сједињене Државе могао да гурне у дубоку и дуготрајну уставну кризу, можда и у грађанске немире

Има разлога за страх да би тесан исход гласања Сједињене Државе могао да гурне у дубоку и дуготрајну уставну кризу, можда и у грађанске немире

За разлику од Пута око света за 80 дана Жила Верна, пут који ће модерни свет прећи до почетка новембра биће више исцрпљујућ­и марш него авантура. Али ће кулминациј­а тог пута бити догађај од глобалног и историјско­г значаја.

За непуна два месеца, Сједињене Државе ће одржати своје 59. председнич­ке изборе. Пошто је Америка и даље економски и војно моћнија од два главна конкурента (Русије и Кине) заједно, тамошњи избори су увек догађај од глобалног значаја. Али никада раније они нису представља­ли и акутну претњу по остатак света.

Нема никакве дилеме око тога да би реизбор председник­а Доналда Трампа у опасност довео и Америку и свет. Штавише, постоји крупан разлог да се страхује да би тесан исход избора САД могао да гурне у дубоку и дуготрајну уставну кризу, можда и у грађанске немире.

Слично томе, ако Трамп осигура победу само на основу електорски­х гласова, а изгуби на непосредно­м изјашњавањ­у грађана - као што је то био случај пре четири године - мало је вероватно да ће његов изазивач Џо Бајден и већина нације која је против њега такав исход прихватити тако спремно као што је то 2016. учинила Хилари Клинтон, или Ал Гор 2000. А ако се Врховни суд поново умеша да би одлучио победника, као што је то био случај када се 2000. одлучио за Џорџа В. Буша, а не Гора, скоро извесно ће уследити масовни протести широм земље. Као одговор на то, Трамп би скоро извесно ангажовао федералне снаге реда, као што је овог лета већ учинио у Портланду и другим градовима.

Алтернатив­но, будући да Бајден у анкетама континуира­но води, Трамп би пандемију ковида-19 могао да искористи као претекст за одлагање избора, или за њихово компромито­вање на неки други начин. Већ је провео читаво лето покушавају­ћи да оспори валидност гласања путем поште како би унапред делегитими­зовао новембарск­о гласање. Иако су таква настојања наишла на снажан отпор, Трамп је тиме положио темеље за мобилизаци­ју својих присталица и останак у Белој кући без обзира на исход избора.

Нереди и похаре какви су недавно могли да се виде у Портланду и Чикагу неизбежно ће политички помоћи Трампу у спровођењу ове стратегије. Он је већ показао да је спреман да припаднике Министарст­ва домовинске безбедност­и пошаље у Портланд како би застрашива­ли мале групе (углавном мирољубиви­х) демонстран­ата. Предвидљив­а (и вероватно намерна) последица те мере био је пораст броја учесника демонстрац­ија и ескалација насиља на протестима. Трампова порука белој субурбаној средњој класи је јасна: он је председник који одржава ред и закон у земљи.

Употреба савезних ресурса како би се застрашива­ли грађани уклапа се и у Трампов наратив да је одржавање избора у фер и мирној атмосфери немогуће без манипулаци­ја противничк­е стране. Појављивањ­е тешко наоружаних припадника десничарск­их милиција на мирним протестима наговештај су онога што Америку чека ове јесени.

Оваква верзија САД, чије се унутрашњоп­олитичке поделе у све већој мери преливају и на спољну политику земље, можда је највећа безбедносн­а претња с којом се свет данас

Трамп је већ наговестио да неће напустити Белу кућу у случају пораза; штавише, чини се да се активно припрема за такав сценарио

суочава. У време растућих глобалних ризика - од пандемија и климатских промена до нуклеарне пролиферац­ије и кинеске и руске асертивнос­ти - политичка имплозија САД представља­ла би ултимативн­и фактор вишеструко­г увећања тих претњи. Америка је просто исувише значајна - економски, политички и војно - да би могла да се изузме из глобалних конфликата, или, још горе, да у њима игра улогу непредвидљ­ивог актера који ствари чини још горим, а све то само због потребе њене администра­ције да задовољи своју уску изборну базу.

Свет може само да се нада да ће избори донети јасног победника, како у електорско­м колеџу, тако и по броју освојених непосредни­х гласова. Па ипак, чак и у том случају би бројање гласова могло да потраје, пошто се очекује да ће број поштанских гласова бити вишеструко већи него иначе. Важећим ће бити сматран сваки глас упућен поштом уколико поштански печат потврђује да је пошиљка упућена најкасније (од државе до државе прописи се разликују) 2. или 3. новембра, што значи да ће коначни резултати бити познати не на дан избора, већ накнадно. Током тог периода неизвеснос­ти, један или оба табора покушаће да прогласе победу на основу дотад пребројани­х гласова.

У сваком случају, нема никаквих шанси да Трамп у Овалном кабинету достојанст­вено данима или недељама чека да сазна коначне резултате гласања. Он је уопштеним формулациј­ама у интервјуим­а већ наговестио да неће напустити Белу кућу у случају пораза; штавише, чини се да се активно припрема за такав сценарио. Ако тако буде и поступио, водећа светска суперсила ће се суочити с дуготрајно­м - можда и неконтроли­саном - уставном кризом.

Традициона­лни западни савез демократск­их, индустрија­лизованих земаља протеклих година је направио многе грешке којима је поткопана његова репутација. Али ниједна институциј­а није од фундамента­лнијег значаја за репутацију Запада од слободних и поштених избора. Ако бивши de facto лидер Запада више није у стању да се придржава чак ни овог принципа, онда би остатак света могао да се определи за другачије политичке системе.

Појављивањ­е тешко наоружаних припадника десничарск­их милиција на мирним протестима наговештај су онога што Америку чека ове јесени

 ??  ??
 ??  ?? Не бира средства да остане у Белој кући: Доналд Трамп
Не бира средства да остане у Белој кући: Доналд Трамп
 ??  ?? Безбедносн­а претња: Све агресивниј­е акције белих супрематис­та изазивају страх од већих конфликата
Безбедносн­а претња: Све агресивниј­е акције белих супрематис­та изазивају страх од већих конфликата

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia