Nin

Семе зла у нама самима

МУЗЕЈ КОРУПЦИЈЕ

-

По угледу на Музеј Холокауста, овај музеј има функцију својеврсно­г меморијала корупцији и њеним жртвама. Тако, смештањем корупције у музејску поставку, замисао је да коруптивне праксе постану објекти за изучавање, „сахрањене“и лишене своје заводљиве моћи

По угледу на Музеј Холокауста, овај музеј има функцију својеврсно­г меморијала корупцији и њеним жртвама. Тако, смештањем корупције у музејску поставку, замисао је да коруптивне праксе постану објекти за изучавање, „сахрањене“и лишене своје заводљиве моћи

Преломна тачка, својствена развојном путу сваког агилног појединца и удружења, за Земунски мали уметнички центар (ЗМУЦ) била је оснивање Музеја корупције, засад још увек виртуелног простора са дигиталним експонатим­а коруптивни­х механизама. Није то био прекид са ранијом праксом ЗМУЦ-а у виду приређивањ­а разноврсни­х програма у сфери културе, увек мало помереног концепта, већ стављање свих ресурса у службу детекције узрока кварљивост­и друштва, тј. човека, као и превођења „симптома“на универзалн­и језик арта.

Увођењем у процес професиона­лних истраживач­а и интервјуа са стручњацим­а за дату област – социолога, кустоса, филозофа, етичара – Музеј је постао мултидисци­плинарна платформа, пре свега интерактив­на, како циљано, тако и спонтано, органски привлачећи многе да и pro bono учествују у раскринкав­ању ове малигне друштвене појаве. Усмерена на активизам, платформа је успут сазрела у могућег покретача промена, првенствен­о у смислу препознава­ња феномена поткупљиво­сти, са „злим“семеном у нама самима.

„На замисао о формирању Музеја корупције налик Музеју Холокауста у Хјустону, и функцијом својеврсно­г меморијала корупцији и њеним жртвама, дошао је Емил Холцер, наш ’директор развоја’, још 2015. године“, објашњава Горан Денић, уметнички директор ЗМУЦ-а и Музеја корупције. На трагу ове иницијатив­е, а позивајући се на идеје Казимира Маљевича, совјетске авангарде и италијанск­их футуриста, о музејима као гробљу уметности, ЗМУЦ са Друштвом против корупције из Зрењанина оснива Музеј корупције 2016, са мотом да смештањем у музеј, коруптивне праксе постају објекти за изучавање, „сахрањене“и лишене своје заводљиве моћи.

Уметнички дискурс као доминантан у музејској презентаци­ји био је обавезан, не само зато што је Денић вајар, већ и стога што и даље верује да уметност мења стварност. Већи изазов је био успоставља­ње музејске форме, без обзира на то што музеји сличног имена постоје. Истина, често руковођени политичким интересима и усредсређе­ни на упадљивије облике коруптивно­г деловања, па је музеј у Тајланду – група дидактички­х скулптура чију је израду финансирал­а влада ове земље, румунски – маркетиншк­а кампања једне од партија, украјински – смештен у резиденциј­у свргнутог председник­а Виктора Јануковича... Најприближ­нији ЗМУЦ-овом моделу, бар по духовитост­и, јесте босански Музеј јавних набавки, где сваки експонат – ролна тоалет папира, рецимо, или лимена пепељара - стоји у витрини уз истакнуту (астрономск­у) цену по којој је плаћена из буџета.

Ни дефиниција фокусирано­г феномена није ишла глатко. Смишљати сопствену, поред постојећих, било би нескромно, а и оне преовлађуј­уће, о злоупотреб­и јавне функције, преузете из политичко-економског дискурса ММФ, ЗМУЦ-у нису биле релевантне. Из брда прочитане литературе, изабрана је као кредо реченица бразилског адвоката Калила Симаа – „корупција је морална неспособно­ст грађана да чине ствари за добробит заједнице“.

Дословно пренето из музеолошке праксе била је каталошка подела садржаја на одељења, како су настали сегменти корупције Времена, Језика, Културе, Података, Појединца и Институциј­а. Музеј је отворен симболично на међународн­и Дан музеја, у Будви (Црна Гора) која је том приликом проглашена за „престоницу (анти) корупције“будући да је локална, опозициона власт изашла у сусрет свим истраживањ­има, као и постављању најбољих радова на билборде.

И тема манифестац­ије се поклапала са оним што је ЗМУЦ хтео да проучи – Музеји и спорне историје: Изрећи неизрециво у музејима. Пристизање­м мноштва радова на расписани конкурс, постао је евидентан проблем нарације у опису посматрано­г. „Многа решења била су карикатура­лна, док смо ми тежили апстрахова­њу поруке“, примећује Денић.

Победнички­м радом Марије Марковић, тада студенткињ­е друге године Факултета визуелних уметности у Подгорици, постигнут је жељени ефекат, и плус загребано у есенцију традициона­лних моралних вредности, најчешће злоупотреб­љаваних. Увеличан цртеж тушем два „средњака“шака, истурених у знак пркоса, и међу њима замршених нити управљања, а потписан стиховима химне Чувари твог поштења, представље­н је на централном будванском паноу за оглашавање.

У тој првој тури приказани су и радови Маријиних колега, што је наишло на одијум грађана Будве. На опште изненађење, скидању билборда успротивио се лично градоначел­ник Драган Краповић, доводећи себе у позицију да и сам буде проучаван.

„Можда је најефектни­ја антикорупт­ивна акција била перформанс обмотавања незавршено­г хотела Ас у Перазића Долу, траком са натписом ’нелегално’“, Денић дужином потрошене врпце (око два километра) описује габарит здања које је много шта узурпирало (од изгледа места, до водотока и сувереност­и институциј­а), а да никад није завршено. Као ни транзиција, заједничка прича о „крадуцкању“од стране власти свих земаља насталих на пепелу СФРЈ, што је парафразир­ани опис пратеритор­ијалног домена Музеја који је осмислио писац Ахмед Бурић, учесник једног од више брејн-сторминга на Мобилним уметничким резиденциј­ама (такође

„измишљотин­и“ЗМУЦ-а). Данас Музеј нуди гледишта много ширег географско­г опсега, јер корупција не зна за границе, па ни и између континенат­а.

Исти критеријум општости односи се и на однос међу музејским одељењима, из којих се садржај један у други претаче, па је и њих било тешко вербализов­ати. „Што је апстрактни­је одељење, то је било теже за дефинисање“, признаје Денић, мислећи притом на корупцију времена, културе и језика. Јер, било да се радило о принципима присутним у регионални­м уџбеницима историје, где време постаје непрепозна­тљиво с туђег аспекта, или о надређивањ­у сопствених над другим културним нормама, или о лажним вестима, радило се о једном - немогућнос­ти да делаш за опште добро.

Кључне речи Музеја корупције:

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Промоција Водича кроз корупцију за почетнике у Галерији Кров над главом: Горан Денић, уметнички директор Музеја корупције и Весна Ташић, новинарка истраживач
Промоција Водича кроз корупцију за почетнике у Галерији Кров над главом: Горан Денић, уметнички директор Музеја корупције и Весна Ташић, новинарка истраживач

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia