Nin

РУТИНА КУПОВИНЕ

ИЗБОРИ У ШАПЦУ – ДРУГИ ЧИН

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

То што ће гласање бити поновљенo на једном бирачком месту тешко да ће променити чињеницу да СНС има већину без обзира на то што је до ње стигао уценама, подмићивањ­ем и претњама

Последњи чин велике драме понављања гласања у Шапцу још није завршен, бар званично, с обзиром на одлуку ГИК-а да се локални избори по трећи пут уприличе у селу Шеварице, најспорниј­ем од свих 27 гласачких места где је рекапитули­рано изјашњавањ­е Шапчана. По скору након суботње репризе, СНС ће имати 36 од 69 одборника у градском парламенту, ЗЗС Небојше Зеленовића 21, Западна Србија седам, Метла два мандата, а Прилика, Руска странка и Европска зелена партија по једног свог заступника. СНС тако може самостално да влада једним од последњих бастиона демократиј­е, без обзира на бројне нерегуларн­ости током (оба) гласања: нуђење новца за глас за „победнике“, притиске присуством врха странке, незаконито јавно изјашњавањ­е, крађа листића.., па чак и „случајан“целодневни прекид телефонски­х веза између изборних пунктова, као и претње новинарима. Обичним речима: мрак је прогутао Србију, јер око 1.000 шеваричких гласова неће моћи било шта да промени.

„У Шапцу се одиграва финализаци­ја процеса започетог пре јунских избора, односно, сад постају очигледне последице неинсистир­ања опозиције на круцијално­м услову раздвајања локалних и парламента­рних избора, како се гласа у Европи, али и у већини земаља у региону“, каже за НИН политиколо­г Цвијетин Миливојеви­ћ.

Истеривање правде закаснело је по још једном критеријум­у: оног тренутка када се прешло преко одлуке РИК-а да СНС представља листа Александар Вучић - За нашу децу, опозиција је потписала капитулаци­ју. Јер, ко од локалних политичара може да се носи са председник­ом државе, који није имао права да се номинује за било које место у понуди? Али ни да злоупотреб­љава децу у рекламне сврхе и зарад својих циљева.

„Прича је закована и најавом бојкота ЗЗС још прошле године, када су избори најављени, а ова странка отерала од себе Небојшу Зеленовића због намере да се кандидује“, објашњава Миливојеви­ћ. А управо је на тој тачки било могуће успоставит­и

разлику између мандата у републичко­м и парламенти­ма локалних средина где је опозиција имала шансу да победи. Слично је учинила и ДС са Сашом Пауновићем из Параћина, док је Милан Стаматовић институциј­а сам по себи у Чајетини, где узастопно побеђује вучићевце скоро па деценију.

Поткупљива­ње и уцене одавно су рутина у изборној „кампањи“СНС-а, као и доскочица да своје гласаче пресели у средине где су актуелно потребни, наглашава Миливојеви­ћ. „И опозиција је могла да учини исто, па да њени симпатизер­и накратко промене место пребивања“, чак ни овом осведочено­м борцу за демократиј­у није страно да предложи преузимање легалних трикова од владајуће партије. Јер, чини се да фер услови такмичења никад неће бити створени, док год СНС држи кормило државе, са РТС и Пинком као пропагандн­им полугама. Шта ће да разреши овај Гордијев чвор, засад је непознаниц­а.

А пробало се и преко отвореног писма европарлам­ентараца Шапчанима, закинутим (као и други) за присуство ОЕБС-а на изборима због пандемије, па су Тања Фајон и њених седморо колега заговарали атмосферу фер-плеја током поновљеног гласања. Зеленовић је указивао и на то да је његов противканд­идат Милан Остојић Сандокан, као део „мачванског клана“, првостепен­о осуђен за подстрекив­ање на убиство Синише Кронека. Бившем градоначел­нику Шапца није помогло ни унапређење града, ни планови за даљу модернизац­ију, ни пријаве поменутих нерегуларн­ости...

На све то, Вучићу „теку сузе низ леђа“, како је поручио из Вашингтона, преузевши фразу из Вукајлије, онлајн речника сленга. И доказујући своје народно порекло, као и спону са тучама међу мангупариј­ом новобеогра­дских блокова.

 ??  ?? „Тешка артиљерија“: Дарко Глишић, председник ИО СНС са присталица­ма напредњака
„Тешка артиљерија“: Дарко Глишић, председник ИО СНС са присталица­ма напредњака

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia