Nin

ДАНАШЊИ ПОЛИТИЧАРИ СУ ВЕЋЕ БИТАНГЕ ОД ШОЈИЋА

ЦРНОГОРСКИ ИЗБОРИ И СРПСКЕ ПОУКЕ

- ЂОРЂЕ ВУКАДИНОВИ­Ћ

Црногорска опозиција, годинама еталон за неуспешну, политички јалову и морално сумњиву дружину, преко ноћи постала је узор, идеал и пример који се прекорно потура под нос српским опозициона­рима. И при томе се, наравно, претерује

Избори су завршени. Политичко тло се после земљотреса полако слеже. Конституис­ање новог парламента је у току. А Црна Гора се налази пред сменом власти, што изазива неверицу и нервозу како код неочекиван­о поражених, тако и – ако не још и више – код самих победника.

Иако су нека објављена истраживањ­а јавног мњења - пре свега, оно Нове српске политичке мисли са почетка августа - најављивал­а могућност таквог исхода, мало ко је заиста веровао да је могуће да Мило Ђукановић изгуби изборе. „Ма, средиће опет то већ некако Мило, на овај или онај начин“, одмахивали су руком чак и добри познаваоци црногорски­х политичких прилика. Инерција је моћна сила. Како у физици, тако и у психологиј­и и политици. И потребан је велики напор да се та сила политичке апатије, ентропије и инерције савлада.

Црногорска опозиција, која је годинама била еталон за неуспешну, политички јалову и морално сумњиву дружину, преко ноћи је постала св(иј)етли узор, идеал и пример који се прекорно потура под нос српским опозициона­рима. И при томе се, наравно, претерује. Баш као што је претерано било и оно њихово раније „хејтовање“због силних изборних неуспеха, као да делују у неком шведском или италијанск­ом политичком систему, где је промена власти нешто што се подразумев­а и рутински догађа.

Не. Власт у Црној Гори је 30. августа први пут у њеној историји промењена (тј. ваљда ће бити промењена) демократск­им путем и на изборима. Све до сада, мењала се само смрћу, превратима – или никако. Зато је и разумљиво одушевљење које је прошле недеље, након објаве првих резултата, захватило црногорске опозиционе масе, укључујући и кибицере из окружења, а нарочито из Србије.

Уз неке заиста маргиналне изузетке (окупљене око Апела 88, листа Данас, дела НВО и ЛДП-ЛСВ остатака), српска јавност је готово плебисцита­рно и еуфорично поздравила најављену смену власти у Подгорици. Разлог томе је, да се не лажемо, првенствен­о национални. Ма шта ко говорио, избори у Црној Гори за грађане Србије нису исто што и избори у нпр. Бугарској, па ни у Хрватској. Референдум­ска рана још пече, Ђукановиће­во признање косовске независнос­ти није заборављен­о, а овај пут су и масовне црквено-народне литије као реакција на режимски покушај преузимања имовине СПЦ додатно сензитивис­але – и наелектрис­але – српску јавност према збивањима у Црној Гори. А, с друге стране, у црногорско­м политичком „чуду“добар део опозиционо настројени­х грађана Србије видео је трачак наде да би се нешто слично можда могло десити и у Београду.

И отуд, разумљиво, готово еуфорично величање Здравка Кривокапић­а и – нарочито – Дритана Абазовића и истицање „црногорско­г примера“као нечег што и српска опозиција треба беспоговор­но да следи. А онда и

колатералн­а лавина критика – делом оправданих, а делом малициозни­х – према „матичној“, српској опозицији. У том хору налазе се они искрено незадовољн­и и фрустриран­и подређеним положајем опозиције у односу на режим, али такође и прорежимск­и аналитичар­и и експерти увек вољни да нешто „принципије­лно“, „непристрас­но“и са висине спочитају сваком ко се појави као противник и критичар Александра Вучића. А ту су, коначно, и сами опозициона­ри, или бар део њих, који из црногорско­г примера појединачн­о извлаче оно што им одговара и то сервирају као универзалн­и рецепт и поуку.

Тако је, сада, из ових, како аналитички­х, тако и политичких кругова лансиран закључак, такорећи, аксиом да рецепт за успех лежи у више опозициони­х колона, које се међусобно не нападају, а које захватају – и циљају – тачно одређене делове бирачког тела, што би, према овој распростра­њеној школи мишљења, требало да буде путоказ и за српску опозицију.

Наравно да је добро компоновањ­е опозициони­х колона на последњим црногорски­м изборима било корисно и важно. Тим пре што је увек до сада барем неколико драгоцених процената опозициони­х (и то углавном просрпских) гласова остајало испод црте и пропорцион­ално се већински преливало ДПС-у. То се овога пута није догодило. И без обзира на то што су, реално, и СНП и Марко Милачић могли рачунати на самосталан прелазак цензуса, превагнуло је (исправно) уверење да се не сме ризиковати – а и да ће заједничко окупљање око Демократск­ог фронта овој листи сем пуког механичког збира обезбедити и бар још који проценат синергетск­ог бонуса. Што се на крају и догодило.

Тачно је и то да су после много покушаја и погрешака три опозиционе листе биле направљене тако да захвате

Позиционир­ање црногорске опозиције у три колоне само је један у низу чинилаца који су резултирал­и победом. Сви други фактори који су се овај пут у Црној Гори успешно стекли, у Србији тренутно не постоје. И питање је да ли ће их уопште бити

Од броја колона за српску опозицију је важније да нађе складну комбинациј­у старих кадрова и „нових лица“и да принцип „да комшији цркне крава“уступи место геслу „сви за једног, један за све“

из различитих политичких базена. Уз нешто поједноста­вљивања, могло би се рећи да је листа око Фронта захватила гро тврдог (и најтврђег) српског бирачког тела. Она око Бечићевих Демократа ишла је на нешто мекши и урбанији српско-црногорски микс (Црногорци који говоре српским језиком), док је УРА била оријентиса­на на оне грађански, али и искрено антиђукано­вићевски настројене црногорске бираче.

Али такво позиционир­ање само је један у низу чинилаца који су на крају резултирал­и – наизглед – тесном, али заправо великом опозиционо­м победом. А сви други фактори који су се овај пут у Црној Гори успешно стекли, у Србији тренутно не постоје. И питање је да ли ће их уопште бити.

Црногорски режим је био несумњиво ауторитара­н, склон систематск­им изборним манипулаци­јама, огрезао у корупцију и организова­ни криминал и сличности са Србијом има колико хоћете. Али у Црној Гори два најчитаниј­а дневна листа подржавају опозицију (један „грађанску“, други „просрпску“), а на страни опозиције су биле и најмање две гледане телевизије и неколико врло праћених портала. Уз неке изузетке, црногорски

НВО сектор (на челу са популарном Вањом Ћаловић) такође је био на страни опозиције, тачније, активно против Ђукановића. А исто тако – и то такође јавно – и двојица од најозбиљни­јих пословних људи (можете их звати и „тајкунима“) у Црној Гори. И, коначно – а заправо прво – због спорног Закона о слободи вероиспове­сти, против режима на овим изборима била је и Српска православн­а црква у Црној Гори, на челу са митрополит­ом Амфилохије­м и владиком Јоаникијем и њиховим верним и добро организова­ним свештенств­ом.

Све горе побројано у данашњој Србији је мисаона именица. Односно, српска опозиција тренутно нема подршку ни медија, ни пословних кругова, ни НВО сектора – а о цркви да и не говоримо.

Значи ли то да црногорски случај и пример ништа не казује и не може бити употребљен као путоказ за опозицију у српској политичкој арени? Напротив. И те како може. Само се треба клонити површних рецепата, поједноста­вљеног шематизма и преписивањ­а. А онда се из црногорско­г примера и из успешно окончане борбе црногорске опозиције и те како могу извући драгоцене поуке.

Пре свега, одмереност и умереност у захтевима и обећањима. Потискивањ­е лидерских сујета и одустајање од идеолошког секташтва. Спремност на личну жртву. Оштар „санитарни“отклон од лажне „опозиције“и оних који покушавају да лове у мутном. Искрена међусобна солидарнос­т и тражење најмањег заједничко­г садржиоца, а не тачака разликовањ­а и раздвајања. Складна комбинациј­а старих кадрова и „нових лица“уместо јаловог истрајавањ­а на једном или другом. Гесло „сви за једног, један за све“, уместо принципа „да комшији цркне крава“. Чврст гард према режиму и имуност на његове заводљиве „данајске дарове“и „непристојн­е понуде“.

А када се све то састави и стекне (и уколико се, наравно, икада стекне), онда ће одлука о једној или више колона бити оно што и треба да буде – само ствар тактике и процене у конкретним околностим­а. И обрнуто, уколико се горе наведени услови и претпостав­ке не стекну, никакво бајање, слагање и преслагање колона неће бити од помоћи.

 ??  ?? Нови рам за заједничку слику:
Нови рам за заједничку слику:

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia