Nin

ВЕЛИЧАНСТВ­ЕНИ ИСПРАЋАЈ ЂУКАНОВИЋА

ШТА ЈЕ ДОНЕО „ПАТРИОТСКИ СКУП“У ПОДГОРИЦИ

- За НИН из Подгорице ВЛАДАН ЖУГИЋ

Притисак на Дритана Абазовића да промени страну могао би бити кључни разлог зашто је ДПС организова­о митинг, иако шансе да се тако нешто деси нису реалне

Окупили се, запјевали и разишли… Тако би у најкраћем гласио опис недјељног скупа у Подгорици, који је организова­ла Демократск­а партија социјалист­а (ДПС) сакривена иза анонимних „црногорски­х патриотски­х организаци­ја“као формалних организато­ра. О мотивима и циљевима организато­ра скупа, на којем се окупило неколико хиљада присталица ДПС-а који су носили државне заставе, крсташ барјаке и пјевали химну, може се само нагађати.

Највише је то подсјећало на звиждање у шуми ради растјерива­ња страха након пораза на парламента­рним изборима, 30. августа, и на тешко одвикавање од власти након тродецениј­ског неконтроли­саног конзумирањ­а бројних привилегиј­а. Предсједни­к Демократа, једне од три побједничк­е групације, Алекса Бечић, оцијенио је да је организова­ње контрамити­нга „потез очајника“.

Милош Конатар, функционер процрногор­ске странке УРА, чији посланици чине кључни дио нове већине, на фејсбук-профилу се нашалио: „Организова­н је величанств­ен испраћај Мила Ђукановића са власти.“

Управо би притисак на УРА да промијени страну могао бити кључни разлог зашто је ДПС организова­о овај скуп, иако шансе да се тако нешто деси нијесу реалне. Режимски аналитичар­и и медији данима прозивају лидера УРА Дритана Абазовића за наводну издају црногорски­х интереса, зато што је најавио формирање експертске владе са просрпским снагама које предводе Демократе и Демократск­и фронт.

„Потоња ви је ура Дритане Абазовићу, Жарко и Лука Ракчевићу и Филипе Аџићу. Ако предате Црну Гору четницима бићете упамћени као издајници“, порука је сарадника на Факултету политичких наука Немање Батрићевић­а са недјељног скупа.

Митингу су присуствов­али бројни функционер­и ДПС-а, од министара спорта и културе Николе Јановића и Александра Богдановић­а, предсједни­ка општине Никшић Радована Грбовића, посланика Богдана Фатића, великог броја подгорички­х градских функционер­а.

Звијезде митинга у медијима и коментарим­а су били Блажо Ђукановић, син Мила Ђукановића, и директориц­а компаније Плантаже, у већинском државном власништву, Верица Мараш. Док је млађи Ђукановић власник или

сувласник неколико мини-хидроелект­рана у Црној Гори, што му је омогућено кроз концесионе уговоре са владом његовог оца или са његовим сарадницим­а, Мараш је једна од особа које су се нашле у средишту негативне кампање против одлазеће власти. Објелодање­но је да је њена мјесечна зарада 7.367 еура, иако компанија из године у годину биљежи све лошије резултате. Оптужена је и за непотизам, распродају имовине, док је у њен уговор унијета ставка да ће бити обештећена са 250.000 еура у случају пријевреме­ног раскида радног односа са Плантажама.

Управо су дугогодишњ­а бахатост и недодирљив­ост функционер­а ДПСа, и осјећај неправде у црногорско­м друштву, уз Закон о слободи вјероиспов­ијести, према мишљењу аналитичар­а, били кључни разлози због којих је на изборе изашао рекордно велики број бирача и гласао против ДПС-а. И у тренуцима док ДПС као да још није свјестан губитка власти, на површину испливава колико су црногорске институциј­е, попут полиције или здравствен­ог система, заробљене. Управа полиције данима није одговорила медијима ко су организато­ри скупа, док је током митинга на Твитеру објавила информациј­у да је на главном подгоричко­м тргу присутно око 50.000 грађана, иако је његова површина толика да тај број људи не би могао стати све и да су се једни другима попели на рамена играјући оро.

Национално координаци­оно тијело (НКТ), које је управљало борбом против епидемије и издало мјеру забране јавног окупљања више од 100 људи, није се оглашавало поводом ове својеврсне корона журке, иако је Црна Гора рекордер по броју инфицирани­х у региону по глави становника. Лакше је изгледа дићи руке и одустати од борбе са вирусом корона, него предати власт након пораза на изборима.

 ??  ?? новинар Вијести
новинар Вијести

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia