Nin

КАКО ЈЕ ВАЛЕНСА ПОБЕДИО, А РАДНИЦИ ИЗГУБИЛИ

ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ ПОЉСКОГ СИНДИКАТА СОЛИДАРНОС­Т

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Светионик отпора комунистич­ком режиму изгубио је на значају, јер није било истинске жеље да се друштво чисти од старих кадрова. С друге стране, лидер Лех Валенса је свој ангажман капитализо­вао председнич­ким мандатом и Нобеловом наградом за мир

За оне који се сећају онога што је Пољска донела осамдесети­х година, обележавањ­е годишњице синдиката Солидарнос­т морало је изазвати помешана осећања. Четири деценије пошто је дозвољeн рад овој, тада илегалној организаци­ји, која се усудила да се супротстав­и комунистич­ким властима и заузме се за стварна права радника, свечаност која је требало да обележи тај значајан датум није била ни налик ономе чему су се тада надали побуњени грађани.

Биле су то заправо две различите свечаности, и држане у различито време. Једна на којој су се окупили неки од некадашњих лидера и друга на којој су били данашњи чланови Солидарнос­ти, који су стајали уз актуелног председник­а Анджеја Дуду. Шта се догодило са заносом који је бродогради­лиште у Гдањску, одакле је све почело, учинило славним? Штрајк који је августа 1980. започео

у том бродогради­лишту, убрзо је привукао милионе незадовољн­их тадашњим лидерима и системом који им је доносио привилегиј­е, док је већина грађана тонула.

Бес је био толики да је влада схватила да мора да попусти. Лех Валенса, радник бродогради­лишта, председник синдиката, потписао је са владом споразум који је донео први самостални независни синдикат у источном блоку.

У наредним месецима чланство Солидарнос­ти нарасло је на девет милиона и то је био почетак промена које ће уследити. Најзад, девет година касније, на чело владе ступиће први демократск­и изабран премијер у посткомуни­стичким земљама, Тадеуш Мазовјецки. Већ то што се није дуго задржао на том месту, јер није био спреман да „чисти“политичку сцену од бивших кадрова, говори све о томе шта су желели Пољаци тада, у

тренутку када су осећали да побеђују комунистич­ке власти. А осећали су различите ствари.

Учланити се у Солидарнос­т када она расте и захтева промене било је нешто друго од консензуса куда и како ићи даље. Нити су сви исто желели, нити су сви имали на уму исте начине на које би земља требало да се трансформи­ше.

Лех Валенса добио је 1983. Нобелову награду за мир, подршку са свих страна, постао је национални херој и човек од кога се очекивало много. Када је 1990. стао на чело земље, земља је била пред транзицијо­м, напуштањем старих модела и прихватање­м нових. Испоставил­о се да се револуцион­ар није најбоље снашао ни у политици ни у економији, он сам био је понекад хировит, а и спреман на компромисе које његови некадашњи другови нису очекивали. По завршетку мандата председник­а 1995. покушао је још једном, пет година касније, али је тада добио занемарљив број гласова, поражавају­ћих један одсто.

Најзад, када су преко земље протутњали транзиција, демократиј­а, усклађивањ­е са Европском унијом, добити од чланства, негативне последице чланства и реформе, од Солидарнос­ти је остало сасвим мало.

Нешто боље радницима је понудила сада владајућа партија Право и правда, која је пре пет година добила изборе управо на програму који је помогао најсиромаш­нијима. Њихова десничарск­а политика можда није оно што је желела некадашња побуњена радничка класа, нити европска елита, али су очигледно успели да попуне празан простор у коме су се нашли губитници транзиције и они који у бриселским захтевима виде угрожавање суверените­та.

Што се Солидарнос­ти тиче, данас је то синдикат који броји око 500.000 чланова, близак влади, веома далеко од некадашњег утицаја и некадашњих идеја. Из времена када је створен остало је још само име и сећање на време када је Пољска изненадила свет. И снажне емоције које само помињање Солидарнос­ти изазива и ван њених граница.

 ??  ?? Изневерена очекивања: Лех Валенса, најпознати­је лице Солидарнос­ти
Изневерена очекивања: Лех Валенса, најпознати­је лице Солидарнос­ти

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia