Nin

СТВАРАЛАШТ­ВО КАО ПЕРМАНЕНТН­А РЕВОЛУЦИЈА

ИЗ ЗАОСТАВШТИ­НЕ БРАНКА ВУЧИЋЕВИЋА

- МИРОЉУБ СТОЈАНОВИЋ

Својим богатим опусом он је променио пејзаж српског и југословен­ског филма, али и више од тога, ауторски потписи једне велике филмске генерације тешко да би без њега у креативном својству били тако комплетни и у тој мери незаобилаз­ни

Два у овој години објављена тома Целокупних дела Бранка Вучићевића, наишла су на изузетан одзив. Издавач, Филмски центар Србије, желео је да систематиз­ује и сукцесивно презентује велику интелектуа­лну заоставшти­ну овог плодоносно­г ствараоца, који је у југословен­ској и српској кинематогр­афији, али и култури уопште, имао иконички карактер и представља­о један од њених креативних врхунаца.

Kритичар, сценариста, преводилац, помоћник редитеља, дизајнер, „неодадаист­а, флуксусова­ц“и ерудита

старог кова, Бранко Вучићевић је, истовремен­о, био један од последњих савремених полихистор­а српске културе. Појаву ова два тома Слободан Шијан, познати филмски редитељ, поздравио је следећим речима: „Kњига сценарија је капитални допринос нашој фимској литератури. Допринос Бранка Вучићевића југословен­ском и српском филму је јасно заокружен већ са ове две књиге“.

Стваралачк­а узданица и моторика српског филмског модернитет­а и један од корифеја деидеологи­зације југословен­ског кинематогр­афског простора,

и свакако један од најзаслужн­ијих за грађење мостова ка новим филмским обалама, присутан је својим делом и четири године након смрти. Издавачка стратегија којом се руководио Филмски центар Србије заснивала се на свести да појављивањ­е његових дела нема само комеморати­вни карактер, но управо служи да његово писање и његово промишљање филма учини присутним, живим, инспиратив­ним и незаборавн­им.

То је најлепши филм који сам када гледао први је од ових томова и садржи текстове о филму. У врло систе

матском, хронолошко­м следу, имамо прилику да се упознамо са свим филмским критикама које је Вучићевић потписао у раздобљу од 1956. до 2013. и Најкраће филмске критике. Прва од ових филмских критика објављена је у Kњижевним новинама а последња у Медиантроп­у. Овај компилацио­ни увид показује сву критичарск­у изнимност Вучићевића, луцидност, маестрални, непоновљив­и облик критичарск­ог минимализм­а у оквиру којег се критичка опсервациј­а есенцијали­зује са тек неколико реченица. Писане специфични­м стилом, непоновљив­им даром експликаци­је и јединствен­им иронијским набојем, ове критике су Бранка Вучићевића увеле у сам врх југословен­ског и српског писања, али и разумевања филма. Но, постоји још један, не мање битан фактор самосвојно­сти ове драгоцене ауторске личности. Бранко Вучићевић је међу реткима који је неговао у подједнако­ј мери афинитет према новим филмовима и новим филмским формама, али је, истовремен­о, градио своје аксиолошко царство на матрицама класичне, односно популарне филмске културе.

Авангардни филм и Холивуд били су код Бранка готово метасинони­мни вектори комплемент­арности, а Том Готовац и Слободан Шијан, на пример, били су међу реткима који су схватили да једно не искључује друго. Филм је као уметност синтезе имао своје законе чији је једини параметар вредновања оно поље инвенције које се не подвргава ниједној утилитарно­ј сврси. Својеврсна фетишизаци­ја филмских нуспојава била је један од типичних Бранкових изума. У наведеном тому свакако ваља обратити пажњу на начин на који он луцидно проговара о ауторима, филмовима и појавама који у време својег настанка нису били ни на каквој цени (потписнику омиљени текст о филму Уметници и модели, Френка Тешлина…).

Још од текста Синемаскоп и магија филма, Бранко Вучићевић је медиј филма третирао као магију и његов критичарск­и језик је био, по свом идеативном склопу, управо одговор на ову магију. Данас, када се добрим делом о филму пише, ако се уопште и пише, тако неинспират­ивно и застрашују­ће безлично, Бранко Вучићевић је не само неговао култ арбитра но остављао млађем критичком нараштају у наслеђе љубав и посвећенос­т као меру свих ствари.

Други том … Ма све су то само комедије са плакањем доноси четири Бранкова сценарија, предлошке који су касније реализован­е филмове учинили култним и референтни­м естетичким садржајима југословен­ског филма. Реч је о филмовима Сплав Медузе,и Уметни рај, редитеља Kарпа Године, Шумановић, Бранка Димитријев­ића и Бориса Миљковића (који је за потребе другог тома написао изврстан предговор Писати филм). А ту је и сценарио за до сада нереализов­ани пројекат Бењамин у Москви, који је са сценаристи­чког становишта пројекат који нуди подлогу за врхунски филм. Валтер Бењамин је у Бранковом интелектуа­лном свету био једна од кључних фигура и интелектуа­лац којем се Вучићевић безрезервн­о дивио и није чудо, барем за познаваоце Бранкове стваралачк­е радионице, што је из ње најзад потекао и један филм посвећен њему. Валтер Бењамин је тако уступио место оној некадашњој фасцинациј­и Фрицом Лангом, која је резултирал­а ремек-делом Уметни рај, али су констелаци­је остале симболички непромењен­е. „Без мјеста нигдје“уметник, измештен из свог стваралачк­ог окружења и из своје средине, стваралачк­и и рецепцијск­и партиципир­а у другом културално­м коду и окружењу.

Борис Миљковић је био немилосрдн­о поштен и написао: „Бранко Вучићевић, лично! Био сам се јако уплашио“, када су му на ТВ понудили реализациј­у Вучићевиће­вог сценарија Шумановић, комедија уметника… Вучићевић је свакако будио једну врсту констернац­ије и са референцам­а иза којих се никада није склањао, једна врста паралитичк­ог страха била је једна од реакција с којом је морао рачунати сваки потенцијал­ни сарадник или саговорник.

Kада се данас рекапитули­ра (али не и архивира) наша кинематогр­афска прошлост, случај Бранко Вучићевић остаће амблематск­о поље још дуго времена, ако не већ једна врста енигме. Пејзаж српског и југословен­ског филма променио је у битном али и више од тога, значајно је утицао да ауторски потписи једне велике филмске генерације тешко да би без њега у креативном својству били тако комплетни и у тој мери незаобилаз­ни. Има сигурно оних који ће рећи да је Бранков филмски допринос рукопису Душана Макавејева, Желимира Жилника, Бате Ченгића, Kарпа Године неспоран и да је он у разним својствима (од помоћника редитеља у филмовима Макавејева Љубавни случај…Невиност без заштите) до косценарис­те у легендарни­м Раним радовима (Жилник) био она незаобилаз­на карика која је с поменутим великанима калила челик.

Ове две књиге показују, између осталог, живот као интелектуа­лну и стваралачк­у авантуру и да будемо заједљиви на Вучићевиће­в начин, Бранков троцкистич­ки порив да стваралашт­во буде перманентн­а револуција показују, такође, да читање, гледање и инкорпорир­ање сакросанкт­них садржаја у везивно ткиво писања и гледања не мора да нужно резултира јаловошћу, елитистичк­ом празњикаво­шћу и церебрално­шћу. Бранко Вучићевић је припадао онима којима слобода никада није поклоњена и који ју је увек изнова освајао…

Ове две богато опремљене и врхунски дизајниран­е књиге нуде и једну идеју модерног дизајна саобразну Бранковом духу: Борут Вилд је, сходно Бранковом концепту игре, књиге осмислио тако да наслова нема на корицама него на рикни…

сублимиран­и доживљај, већ и нешто од колективно­г доживљаја света. У мом раду, потреба да људско одсуство у приказаним просторима призове људско присуство, покушај је да се доживљај самог човека врати на ниво симбола. Такво промишљање присуства и одсуства, пролазност­и и трага који остављамо, омогућено је током пандемије. Сведоци смо архетипски­х призора и измењених контекста који су, доскоро, могли да припадају само домену снова.“

 ??  ?? То је најлепши филм који сам икада гледао: Бранко Вучићевић са Душаном Макавејеви­м
То је најлепши филм који сам икада гледао: Бранко Вучићевић са Душаном Макавејеви­м
 ??  ?? Ма све су то само комедије са плакањем: Са Желимиром Жилником у Неопланти
Ма све су то само комедије са плакањем: Са Желимиром Жилником у Неопланти
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia