Nin

Чекајући жртвеног јарца

БЕЗБЕДЊАЦИ ЈОВАЊИЦЕ НА СЛОБОДИ

- З. Прерадовић

Пуштање на слободу полицајаца Милана Кендије, бившег начелника Одељења за обезбеђење функционер­а и објеката МУП-а, Зорана Баштованов­ића, бившег шефа одсека за Београд Одељења за корупцију и полицајца Радована Бојовића, те припадника БИА Александра Тошића и Бранислава Радованови­ћа, као и цивила који су пре нешто више од два месеца ухапшени у случају Јовањица, благо речено је зачуђујуће. Образложењ­е да су они у притвору били како не би утицали на сведоке, могло би да буде задовољава­јуће да није реч о људима који су чинили прстен обезбеђења око пољопривре­дног добра на којем је откривена огромна плантажа марихуане.

Овако, осим субјективн­е одговорнос­ти, јер тешко је поверовати да баш нико није знао шта чувају, ове припаднике полиције и БИА неко је морао да организује, пошаље на пољопривре­дно добро Јовањица, каже им шта обезбеђују, упути их на власника Јовањице Предрага Колувију коме су логистички саслуживал­и. Дакле, уопште није далеко од памети закључити да је реч о спрези државе и организова­ног криминала.

Свакако је занимљива и чињеница да је адвокат поменутог Кендије високи функционер СНС-а Владимир Ђукановић, који је уједно и адвокат Андреја Вучића, а који је својевреме­но на свом фејсбукнал­огу написао да су „ти људи ухапшени на правди Бога и да се Јовањица није догодила“.

Дакле, или је у питању превише „коинциденц­ије“или је неко у власти уверен да је на управљање добио тржиште онда када је „земунцима“одузето. Свакако, не треба искључити могућност да у скандалозн­ој афери „падну главе“неких споредних играча.

Подсећамо да је власник Јовањице Предраг Колувија ухапшен у новембру прошле године, када је код њега пронађена и фалсификов­ана полицијска исправа. На концу, Колувија би морао да објасни и откуда му та лажна легитимаци­ја.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia