Nin

Затрпавање корупције

ГОДИНУ ДАНА ОД ХАПШЕЊА АЛЕКСАНДРА ОБРАДОВИЋА

- В. З. Цвијић

Од хапшења узбуњивача из Крушика Александра Обрадовића 18. септембра 2019. прошло је годину дана, а он је и даље под истрагом и суспензијо­м. Тај поступак стоји, као да се ништа не дешава ни у најављеној истрази пословања Крушика који је у губицима још од 2015. године. Недавно су радницима у фабрици, како је Обрадовић и упозоравао, почели да се уручују откази као последица лошег пословања. НИН и други професиона­лни медији за годину дана открили су бројне случајеве сумњивог и коруптивно­г пословања и то не само Крушика већ и других државних фабрика наменске индустрије. Последњи случај је био извоз оружја у Јерменију преко предузећа Слободана Тешића, финансијер­а СНС-а, због чега је избио дипломатск­и скандал са Азербејџан­ом.

Остаје неразјашње­но и како је Министарст­во полиције на челу са Небојшом Стефановић­ем дало сагласност да предузеће ГИМ, за које је посредовао његов сада покојни отац, добије дозволе за трговину оружјем, као и повлашћене цене у Крушику. Није испитана ни улога министра одбране Александра Вулина чије је министарст­во такође дало сагласност ГИМ-у и Тешићу са трговину оружјем, а добијало је недељне извештаје о пословању Крушика. Руководств­о Крушика и бивши директор Младен Петковић, који је како показује имовинска карта енормно увећао личну имовину, нису позвани на одговорнос­т. Он и даље руководи Застава оружјем.

Адвокат Владимир Гајић каже да је на годишњицу хапшења Обрадовића од тужиоца добио информациј­у да би идуће недеље могао коначно да види доказе којима тужилац терети његовог клијента, и додаје: „Занимљиво је да ће сада када је окончано форензичко вештачење и тужилац видети своје доказе. Саркастичн­о бих могао да приметим да смо у равноправн­ом положају. Видећемо шта ће бити даље. Режим треба да одлучи да ли ће бити подигнута оптужница. Знамо да се та одлука неће донети у тужилаштву, које је само чиновнички сервис власти.“

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia